Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις συμβιβαστικής λύσης στις Βρυξέλλες

Εικόνα προόδου μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες. Επαφές τεχνοκρατών Ελλάδας-Δανειστών για να βρεθεί «κοινός τόπος». Ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι. Ολη η λίστα με τα αιτήματα. Ο διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ και η αντίδραση γερμανικών ΜΜΕ. Το tweet του Πάνου Καμμένου.

Ενδείξεις συμβιβαστικής λύσης στις Βρυξέλλες

Εντατικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν στις Βρυξέλλες, με στόχο έως τη Δευτέρα και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup να έχει καταρτιστεί ένα κείμενο – πλαίσιο του προγράμματος –γέφυρα.

Τις τελευταίες ώρες διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου στις 20:30 ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter «Πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινούν εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόικας- όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα- και με στελέχη της ομάδας Βίζερ.

Στο τραπέζι θα καθίσουν οι γνωστοί Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε) , ο κ. Τόμας Βίζερ και οι συνεργάτες του ενώ το βάρος της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά θα σηκώσει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Θα πλαισιώνεται μάλιστα, ο Έλληνας ΣΟΕ και από την ομάδα της Lazard που έχει προσληφθεί σε ρόλο συμβούλου για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή «θετική» καθώς φαίνεται πως αναζητείται από όλες τις πλευρές κοινά αποδεκτή λύση.

Ιδιο κλίμα μεταφέρεται και από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η δήλωση Γ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Εξηγούν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θα επιχειρηθεί έως τη Δευτέρα να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του προγράμματος –γέφυρα, μέρος του οποίου αποτελεί το νέο «Συμβόλαιο» (ή όπως αλλιώς αποκαλείται) με συστατικά 70% από τις μεταρρυθμίσεις του ΜOU (Μemorandum of understanding ή αλλιώς Μνημόνιο) και 30% μεταρρυθμίσεις με ελληνική σφραγίδα σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Τι λένε στην Ευρώπη

Όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά Ντάισελμπλουμ, Ελληνες αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και τον ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα αναζητηθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και του προγράμματος της νέας κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι είναι καλά νέα μετά την αποτυχία του Eurogroup της Τετάρτης. "Είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το σημείο που βρισκόμασταν την Τετάρτη. Θέτει στόχο για συμφωνία τη Δευτέρα.

Μια ακόμη πηγή του πρακτορείου δήλωσε ότι: «σε σχέση με το πού βρισκόμασταν εχθές, είναι επιτυχία».

Οι κινήσεις των τελευταίων ωρών

Οι κινήσεις των τελευταίων ωρών δείχνουν να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση καθώς:

* Η Αγκελα Μέρκελ μιλά για «συμβιβασμούς». Όπως είπε χαρακτηριστικά προσερχόμενη «Θα έλεγα μόνο ότι η Ευρώπη πάντοτε θέτει στόχο να βρει συμβιβασμούς και αυτή είναι η επιτυχία της. Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτόν.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από το να σεβόμαστε τους κανόνες και να μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον». Χαρακτηριστικό είναι πως την είδηση μεταφέρει στο γερμανικό κοινό το Spiegel με τίτλο «η Μέρκελ τολμά τον συμβιβασμό».

* Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως «είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος πάντως σύμφωνα με το Μαξίμου είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις ελπίζοντας να δημιουργήσει συναινέσεις.

Αυτό που φαίνεται να διαμορφώνει τις νέες συνθήκες, όπως γράφει το Bloomberg, είναι το γεγονός ότι η Γερμανία δεν φαίνεται να επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει το σύνολο του υφιστάμενου προγράμματος και δέχεται να συζητήσει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και όρους για τις αποκρατικοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, αρκεί να μην είναι στα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ που ζητείται τώρα και να κάνει τις δικές της παραχωρήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο, λένε στο Μαξίμου.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη.

Η Αθήνα εκτιμά ότι το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. 

Τι είπαν Τσίπρας-Μέρκελ

Σύντομο διάλογο στη διάρκεια του καθιερωμένου «γύρου του τραπεζιού», είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που αντάλλαξαν θερμή χειραψία. «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό.

«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι ζητά η Ελλάδα

Σύμφωνα με non paper που απέστειλε η κυβέρνηση η Ελλάδα διεκδικεί:

-Παράταση

** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.

** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει.

** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.

-Χρηματοδοτικό

**Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση

**Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.

** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).

** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).

** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

-Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.

** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.

** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.

** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v