Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Ό,τι ακυρώνεται πρέπει να αντικαθίσταται

Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να επεκταθεί, λέει η Μέρκελ. Η ελληνική πλευρά έχει νέες ιδέες αλλά όπως αναφέρθηκε αποδέχεται το 70% του προγράμματος, σημειώνει ο Γιούνκερ. «Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει με το 30% που δεν συμφωνεί». «Παραμένω ανήσυχος».

Γιούνκερ: Ό,τι ακυρώνεται πρέπει να αντικαθίσταται

Την απόφαση να προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις χαιρέτησαν οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. 

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου αρκέστηκε να πει ότι ενημερώθηκαν από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις εντατικές συνομιλίες που έγιναν στο Eurogroup και την απόφαση ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις. «Δεν μπήκαμε σε διαβουλεύσεις», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ τόνισε ότι «για την Ελλάδα παραμένω ανήσυχος ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας πρέπει να γίνουν πολλά».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν στην ανάγκη να εξεταστεί λεπτομερώς το υπάρχον πρόγραμμα προσαρμογής και οι νέες ιδέες που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Όπως έχετε ακούσει η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι μπορεί να συμφωνήσει με το 70% του υπάρχοντος προγράμματος, πρέπει να δούμε με ποιο 70% η νέα ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί και για το 30% που διαφωνεί πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει. Όπως έχω πει χρειαζόμαστε μια λογική προσέγγιση».

Προσέθεσε ότι «έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ακυρώσει ένα αριθμό μέτρων που θεωρεί ότι είναι αντικοινωνικά και χωρίς αμφιβολία είναι αντικοινωνικά, αλλά από την πλευρά των εσόδων όταν ένα μέτρο ακυρώνεται πρέπει να αντικαθίσταται από ένα άλλο μέτρο που όπως είπα θα παράγει τα ίδια έσοδα. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτήν την βάση μπορούμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία».

Μέρκελ: Ελπίζω να δούμε γρήγορα προτάσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ελλάδα είτε πρέπει να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος διάσωσης είτε να δείξει πως οι όροι του προγράμματος μπορούν να εκπληρωθούν πριν από το τέλος του μήνα.

«Αν το πρόγραμμα πρόκειται να παραταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για μια τέτοια παράταση όσο το δυνατόν ταχύτερα» ανέφερε η κ. Μέρκελ. «Και αν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε θα ήθελα να δω σύντομα ότι θα ολοκληρωθεί. Μόνο αυτές οι δύο δυνατότητες υπάρχουν» πρόσθεσε.

«Είμαι περισσότερο από έτοιμη να συνεργαστώ με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v