Pigasse (Lazard): Ο Βαρουφάκης με έβαλε… οικονομική θέση

Ο επικεφαλής της εταιρείας που συμβουλεύει την Ελλάδα για το χρέος αποκαλύπτει τη σχέση του με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΟΙΚ. Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση και γιατί τα ταξίδια στην Ευρώπη προκάλεσαν «σοκ». Καμία πρόσληψη από Βαρουφάκη τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Pigasse (Lazard): Ο Βαρουφάκης με έβαλε… οικονομική θέση

Ένα ασφυκτικό πρόγραμμα, μία… λιτή διακυβέρνηση και ένα περιβάλλον γρήγορων αποφάσεων από «ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν έναν νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής» περιγράφει ο Matthieu Pigasse, ο επικεφαλής της Lazard στο Paris Match.

«Εδώ δεν χάνουμε το χρόνο μας με λόγια. Όλα είναι άτυπα και σούπερ γρήγορα. Συζητάμε, αποφασίζουν, εκτελούν» δηλώνει. Περιγράφει πως οχτώ ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, πετούσε για Αθήνα με ένα ιδιωτικό Falcon για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Μπήκε στο υπουργείο Οικονομικών όπου επικρατούσε σιωπή.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης τον περίμενε φορώντας μπότες και τζιν. «Γεια, τι κάνεις;» του λέει στα αγγλικά. Προφανώς είναι πολύ cool. Και πολύ μόνος. «Το περιβάλλον του ήταν μόνο ένας σύμβουλος και δύο βοηθοί, δύο κόρες φίλων που είχε προσλάβει την προηγούμενη ημέρα. Δεν υπήρχε ανάγκη για έναν στρατό τεχνοκρατών».

Μέσα σε 17 ώρες, επιστρέφει στο Παρίσι, αλλά αυτή τη φορά με την πτήση της γραμμής, στην οικονομική θέση, μαζί με τον υπουργό. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είναι φτωχός. Αλλά θέλει να δώσει το παράδειγμα. Και δεν έχει την πολυτέλεια κακοδιαχείρισης του χρόνου, εξηγεί ο κ. Pigasse. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε τις τεχνικές ικανότητες της Lazard και του Pigasse κατά τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2011. Είχε παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια όπου ο Γάλλος τραπεζίτης είχε μιλήσει στη χώρα του κατά της λιτότητας.

«Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει και να αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητά της γρήγορα ακυρώνοντας το χρέος της» εκτιμά ο κ. Pigasse.

Περιγράφει τα σοκ που έζησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της περιοδείας σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. «Το σοκ όταν ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει πλέον ευθυγράμμιση θέσεων των σοσιαλδημοκρατών Ιταλίας και Γαλλίας με την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε να πει ότι έπρεπε να βρεθεί μία λύση.

Το σοκ όταν έμαθαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει, εκπλήσσοντας άπαντες, μία Τετάρτη στις 10 το βράδυ, να κόψει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. Σοκ ακόμη όταν έμαθαν πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διακήρυξε ψυχρά μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι 'διαφωνούν πως διαφωνούν'. 'Είναι πολιτική μπλόφα' σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης. 'Φτάνει με τις εντολές από την τρόικα μέσω email' έδωσε τον τόνο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σοκ τέλος, για την αλαζονεία των μεγάλων αγγλοσαξονικών ΜΜΕ, είτε πρόκειται για το BBC είτε για τη Wall Street Journal της οποίας το κύριο άρθρο στις 5 Φεβρουαρίου ήταν 'Ένα μάθημα πραγματικότητας για την ελληνική κυβέρνηση'» περιγράφει.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον Τσίπρα και το Βαρουφάκη» δηλώνει ο Pigasse και συμπληρώνει: «Δεν είναι ούτε τρελοί, ούτε ερασιτέχνες. Αντιπροσωπεύουν ένα νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής, που χτυπά κατά μέτωπο τους Ευρωπαίους που βασανίζονται από τους περιορισμούς τους. Νέοι και απλοί, τολμούν τα πάντα και δεν εντυπωσιάζονται από κανέναν» καταλήγει.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας, ο κ. Pigasse τονίζει: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι Αρμαγεδδών. «Ενα σενάριο Αποκάλυψης. Όλοι θα χάσουν. Γιατί θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πως όταν ένα μέλος αντιμετωπίζεις δυσκολίες το εγκαταλείπουμε. Θα υπάρξει ντόμινο μετάδοσης. Και την επόμενη ημέρα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία θα βρεθούν στο στόχαστρο των αγορών. Είναι κατά συνέπεια, προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να βρεθεί μία συμφωνία».

ΥΠΟΙΚ: Καμία πρόσληψη από Βαρουφάκη-αμισθί η Lazard

Με αφορμή πάντως τα παραπάνω το Υπουργείο Οικονομικών «διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσέλαβε «δύο κόρες φίλων του». Διευκρινίζεται ότι ο Υπουργός δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη και δη θυγατέρων φίλων του».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Lazard συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών αμισθί και ατελώς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v