BBG: Κρίσιμη η στρατηγική σημασία της Ελλάδας

Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και ο πόλεμος κατά του ISIS είναι ισχυρότερα επιχειρήματα από τα οικονομικά των τεχνοκρατών, σημειώνει το Bllomberg. «Η Ευρώπη έχει να χάσει πιο πολλά από τα χρήματα».

BBG: Κρίσιμη η στρατηγική σημασία της Ελλάδας

Μία άλλη οπτική δίνει το Bloomberg στην κόντρα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Το αμερικανικό πρακτορείο με εκτενές άρθρο επισημαίνει την κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ειδικότερα στο υφιστάμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και τονίζει: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν στην Ευρώπη ότι έχει να χάσει περισσότερα από τα χρήματα».

«Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εστιάζει στα οικονομικά επιχειρήματα για να πετύχει ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, η στρατηγική σημασία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταφέρει εξίσου πολλά για να πειστεί η Γερμανία» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Με τον πόλεμο στη Συρία από Ανατολάς, την κατάρρευση του λυβικού κράτους στο Νότο και την αβέβαιη ακόμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από το Βορρά, να κλιμακώνουν τις πολυετείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται».

«Εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς εάν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντέξουν τη δημιουργία ενός κενού ασφαλείας και μίας μαύρης τρύπας σε μία κρίσιμη περιοχή» εξηγεί ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, και συμπληρώνει: «Αυτό μπορεί να μην είναι μία αποδεκτή ήττα εάν η Ε.Ε. έχει οποιαδήποτε φιλοδοξία να παίξει σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Το Bloomberg επισημαίνει τις «φιλικές ανταλλαγές» μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώνει μάλιστα την προθυμία της ρωσικής πλευράς να εξετάσει δάνειο για την Ελλάδα αλλά και την αντίδραση της Αθήνας στην επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Έδωσε το μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν από τα 195 δισ. ευρώ των κεφαλαίων στήριξης που διακυβεύονται στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα» σχολιάζει το Bloomberg.

Το άρθρο σημειώνει ότι η χώρα είναι από τις λίγες που συμμορφώνονται με τις συστάσεις του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες «και έτσι έχει περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη και 1.000 άρματα μάχης. «Εν τω μεταξύ στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται η βάση της Κρήτης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τα αεροπορικά χτυπήματα στη Λιβύη το 2011».

Και όλα αυτά ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει πόλεμο κατά του ISIS.

«Αυτός ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι το ισχυρότερο όπλο του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη ευρωζώνη» σημειώνει το Bloomberg.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδα αναγνωρίστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως «οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρενέβησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο για να βοηθήσουν στη νίκη κατά των κομμουνιστών καθώς η υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη είχε πέσει στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης».

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας φαίνεται πως οδεύουν σε αδιέξοδο» σχολιάζει και ο Neil Mackinnon, της VTB Capital, μέρους του ρωσικού ομίλου VTB και συμπληρώνει: «Η γεωπολιτική και η πίεση από τις ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ μπορεί να παίξουν ρόλο, οδηγώντας την Ε.Ε. πρώτη σε συμβιβασμό για το χρέος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v