Πρόταση για 6μηνο «πάγωμα» του Μνημονίου

Παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για τρεις έως έξι μήνες, χωρίς νέα μέτρα αλλά και χωρίς μονομερείς ελληνικές ενέργειες, φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι. Βαρύ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Λίγα λεπτά συνομίλησαν Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκης.

Πρόταση για 6μηνο «πάγωμα» του Μνημονίου

Σχέδιο που προβλέπει να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες. 

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου να συμφωνηθεί εξάμηνη παράταση του προγράμματος, χωρίς όμως να υπάρξει απαίτηση από την Αθήνα να πάρει νέα μέτρα. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση προέρχεται από την ελληνική πλευρά και ότι οι ευρωπαίοι δεν έχουν υποχωρήσει στα όσα έως τώρα ζητούν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι μεγάλη και οι προσδοκίες για εξεύρεση λύσης σήμερα περιορισμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκαν για λίγα μόλις λεπτά πριν αρχίσει η επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μιλώντας σήμερα στην ενημέρωση τύπου ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μ. Σχοινάς δήλωσε πως η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που έχουν τεθεί.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα. Όπως είπε, αυτή είναι η «συμφωνημένη γλώσσα» που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Α. Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια. Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι δεν θέλει να προδικάσει τη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup.

Μοσκοβισί: Να καταλήξουμε σε συμφωνία

«Είναι προφανής η σημασία του Eurogroup. Είναι μία αποφασιστική συνεδρίαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και για τις σχέσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα», δήλωσε ο Επιτροπος προσερχόμενος στο Eurogroup. «Κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Βλέπουμε βεβαίως τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει με το πρόγραμμα, με την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αλληλεγγύη από την πλευρά ΕΕ. Υπάρχει όμως, και η αρχή της υπευθυνότητας. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη είναι οι δύο έννοιες στις οποίες χρειάζεται να εργαστούμε».

«Οπως είπε η συζήτηση θα είναι περίπλοκη. Είναι σημαντικό όμως, να οδηγηθούμε σε μία νέα φάση στη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταλήξουμε (σε συμφωνία) και θα καταλήξουμε. Υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε και όταν έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v