Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, ξεκαθάρισαν κύκλοι του Μαξίμου. Κάνουν λόγο για κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup το οποίο αποτελεί υπαναχώρηση από τη συμφωνία Ντάισελμπλουμ - Τσίπρα. Τι είπαν οι ΥΠΟΙΚ πριν τη συνάντηση.

Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup

Για ολοκλήρωση του Eurogroup μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά του προσχεδίου συμφωνίας κάνει λόγο ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Λίγο νωρίτερα, η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή, λένε οι ίδιες πηγές. «Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Τι γράφει το κείμενο που απέρριψε η Αθήνα

Για αξιοποίηση της «ελαστικότητας» του υφιστάμενου προγράμματος έκανε λόγο το προσχέδιο του κειμένου στο Eurogroup, το οποίο προκάλεσε την κάθετη άρνηση της Αθήνας.

Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση «της ελαστικότητας του υφιστάμενου προγράμματος» και να «απέχει από μονομερείς ενέργειες». Παράλληλα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τεχνική παράταση έξι μηνών για το τρέχον πρόγραμμα.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για «κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα» και όποια νέα μέτρα «πρέπει να χρηματοδοτούνται».

Τονίζεται παράλληλα, ότι οι Ελληνες «σημείωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα», λαμβάνοντας, πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια υπόψιν.

Tι αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο:

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμηση του για τις αξιομνημόνευτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο την μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον όρο της παροχής τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες του νέου προγράμματος επί τη βάση της εργασίας που έχει ήδη γίνει από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίσαμε το γεγονός πως σε αρκετούς τομείς οι προτεραιότητες της Ελλάδς μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση και εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και πως θα εργαστούν σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ειδικά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις συντάξεις.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη κατάλληλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση και να μην διακινδυνεύσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στη βάση αυτή, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεση τους να ζητήσουν τεχνική παράταση έξι μηνών του τρέχοντος προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. . Αυτό θα γεφυρώσει (bridge) το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και του Eurogroup για να εργαστούν σε μια νέα συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του στην νέα αυτή συμφωνία. To Εurogroup είναι φιλικά διακείμενο σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν σώφρον να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά το αίτημα από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως τα κεφάλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και για κόστη εκκαθάρισης και θα εκταμιευτούν στη βάση μιας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μιας απόφασης από το Eurogroup.

Διατηρούμε την δέσμευση μας για την παροχή επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.

 

Ντομπρόφσκις: Ετοιμοι για συζητήσεις αν αιτηθεί η Αθήνα παράταση

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εάν και όταν φανεί έτοιμη να καταθέσει αίτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Φεύγοντας από την αίθουσα που διενεργήθηκε η συνεδρίαση, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι πλέον εξαρτάται από την Αθήνα να αιτηθεί μια παράταση - κάτι που η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πράξει.

Τι λένε οι ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη διαπραγμάτευση οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών τόνισαν την ανάγκη να ζητήσει η Αθήνα παράταση του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαπραγματεύσεις.   

Σόιμπλε: Όσο η Αθήνα δεν επιθυμεί πρόγραμμα δεν εξετάζω επιλογές

Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση.

"Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου", σημείωσε.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε σκεπτικισμό για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις Βρυξέλλες, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) τόνισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σαπέν: Οι Έλληνες και οι Γερμανοί έχουν τα δίκια τους

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως οι Γερμανοί έχουν δίκιο να επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, αλλά και οι Έλληνες έχουν δίκιο να λένε πως άλλαξαν κυβέρνηση και δεν θα τα κάνουν όλα όπως πριν.

Η σταθερή θέση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι σωστή, όμως θα πρέπει να αναγνωριστεί και η αλλαγή της κυβέρνησης της Ελλάδας, σημείωσε.

"Οι Γερμανοί έχουν δίκιο από μια άποψη. Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών. Θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες αυτές ανεξάρτητα από την αλλαγή της κυβέρνησης. Όμως οι Έλληνες λένε, και έχουν δίκιο, τους στηρίζω, «μόλις αλλάξαμε κυβέρνηση, άρα δεν θα τα κάνουμε όλα όπως πριν»", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί", συμπλήρωσε.

Κατά την προσέλευσή του στο σημερινό Eurogroup ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα είναι να παραταθεί το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

"Η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι η παράταση του προγράμματος για τώρα" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters. Όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός, η παράταση θα προσφέρει χρονικά περιθώρια για τη συζήτηση ενός νέου προγράμματος.

Μοσκοβισί: Να καταλήξουμε σε συμφωνία

«Είναι προφανής η σημασία του Eurogroup. Είναι μία αποφασιστική συνεδρίαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και για τις σχέσεις της με την Ελλάδα», δήλωσε ο επίτροπος προσερχόμενος στο Eurogroup. «Κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Βλέπουμε βεβαίως τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει με το πρόγραμμα, με την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αλληλεγγύη από την πλευρά της Ε.Ε. Υπάρχει, όμως, και η αρχή της υπευθυνότητας. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη είναι οι δύο έννοιες στις οποίες χρειάζεται να εργαστούμε».

Οπως είπε «η συζήτηση θα είναι περίπλοκη. Είναι σημαντικό, όμως, να οδηγηθούμε σε μία νέα φάση στη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταλήξουμε (σε συμφωνία) και θα καταλήξουμε. Υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε και όταν έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ντομπρόφσκις: Καλύτερη λύση η παράταση του προγράμματος

«Το Σαββατοκύριακο έγιναν τεχνικές συζητήσεις. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος για το ευρώ Valdis Dombrovskis.

Υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση σε αυτήν τη φάση θα ήταν να συμφωνηθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος από δύο έως έξι μήνες προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση

«Οδεύουμε ξεκάθαρα προς σκληρές, σύνθετες και συναισθηματικά φορτισμένες διαπραγματεύσεις», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kazimir, λίγο πριν από την εκκίνηση του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα.

«Θέλουμε να έλθουμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Ωστόσο μια συμφωνία δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ευρωζώνη και άλλες χώρες-μέλη», σημείωσε σε δεύτερη ανάρτηση ο υπουργός.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Περιμένουμε πιο καθαρές προτάσεις από την Ελλάδα

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να παρουσιάσει ακριβώς τι ζητάει η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιρλανδός ομόλογός του Μίκαελ Νούναν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση αυτήν την εβδομάδα.

«Δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι πραγματικά σημαντικό στις συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη γνώμη μου επαφίεται στον Έλληνα υπουργό να γίνει πιο συγκεκριμένος στις προτάσεις του» ανέφερε ο κ. Νούναν.

«Υπάρχουν συζητήσεις για νέα συνάντηση την Παρασκευή, αλλά είναι μόνο μια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε.

Schelling (Αυστρία): Δεν μπορεί να εκβιάζει η Ελλάδα

Απόλυτη στάση υιοθετεί η Αυστρία λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, δηλώνοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα της δοθούν έτσι απλά έξι ακόμη μήνες.

«Νομίζω ότι είναι παρερμηνεία από την πλευρά της Ελλάδας. Εάν κοιτάξει κανείς τις ανάγκες αναχρηματοδότησης στις οποίες δεσμεύθηκε ξανά στην προηγούμενη συνεδρίαση, τότε δεν χρειάζεται μόνο χρόνο, αλλά και χρήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling.

Μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος στο ελληνικό χρέος. Διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν μικρές μετατροπές του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά όχι νέο πρόγραμμα προτού συζητηθεί το υπάρχον. «Ένα σημείο που όλοι υποτιμούν είναι πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αίτημα και πως αυτό δεν είναι ακόμη επί τάπητος».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε αυτήν τη συνέντευξη, ο Αυστριακός αξιωματούχος δήλωσε επιπλέον πως δεν γίνεται "να εκβιαζόμαστε από την Ελλάδα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v