Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτό είναι το έγγραφο που θα υπέγραφε ο Βαρουφάκης

Το κείμενο που ήταν έτοιμος να αποδεχτεί ο Γ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει ο Πολ Μέισον του Channel 4. Δείτε τις διαφορές από το draft που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup και απέρριψε η Αθήνα. Ποιες είναι οι δύο εκδόσεις της πρότασης Μοσκοβισί.

Αυτό είναι το έγγραφο που θα υπέγραφε ο Βαρουφάκης

Μέσω του Βρετανού δημοσιογράφου Paul Μason ήρθε τις πρώτες πρωινές ώρες στη δημοσιότητα κείμενο που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το «draft» του κοινού ανακοινωθέντος, για το οποίο ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν έτοιμος να το υπογράψει» και «θα το υπέγραφε οποιαδήποτε στιγμή».

Στο κείμενο που είναι η τελευταία έκδοση που έπεσε στο τραπέζι αναφέρεται:

Σήμερα το Eurogroup κατέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, βασιζόμενο στον εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μια ευρύτερη, κοινωνικά πιο δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει άμεση δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο δεν θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα έχει πλήρη χρηματοδότηση. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους, για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα (sizeable) πρωτογενή πλεονάσματα. Η δυνατότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των νέων οικονομικών συνθηκών. Τα μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και την επίτευξη μιας ακόμα πιο αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξεταστούν σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.

Τα παραπάνω σχηματίζουν τη βάση για μια παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνία, που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου (4 μηνών) προγράμματος, ως ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτήν την περίοδο.

Όπου κρίνεται απαραίτητο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική εργασία με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και ο υπολογισμός των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, πως θα καλυφθούν και τους κατάλληλους όρους. Οι θεσμοί θα δώσουν αναφορά στο Eurogroup ως την 21η Φεβρουαρίου.

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νωρίτερα είχε τεθεί υπό διαπραγμάτευση και μια διαφορετική έκδοση. Το συγκεκριμένο κείμενο έχει σημαντικές διαφορές από αυτό που τελικά εμφανίστηκε στο Εurogroup, καθώς κάνει λόγο για παράταση της δανειακής σύμβασης -και όχι του προγράμματος-, ενώ μιλά για «κοινά αποδεκτές παραμέτρους» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο θέμα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, δεν υπάρχουν αναφορές στην προηγούμενη συμφωνία (του 2012) που προβλέπει εξωπραγματικά πλεονάσματα. Επίσης κάνει ρητά λόγο για ενδιάμεση συμφωνία, καθώς και για δεσμεύσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να μη λάβει μονομερώς μέτρα που θα είχαν καθαρή δυσμενή επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Αναλυτικά το κείμενο (υπογραμμισμένες οι διαφορές από το κείμενο Ντάισελμπλουμ):

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιομνημόνευτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή των επί μακρόν εκκρεμών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον όρο της παροχής τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες του νέου προγράμματος επί τη βάσει της εργασίας που έχει ήδη γίνει από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίσαμε το γεγονός πως σε αρκετούς τομείς οι προτεραιότητες της Ελλάδς μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την υπάρχουσα ευελιξία που είναι σύμφυτη με το τρέχον πρόγραμμα καθώς αρχίζει η εργασία για τη νέα συμφωνία. Θα εργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν κοινά αποδεκτές παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Όποιο νέο μέτρο θα έχει χρηματοδότηση και δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα (1).

Τα παραπάνω σχηματίζουν τη βάση για ένα αίτημα να παραταθεί η τρέχουσα δανειακή συμφωνία, που θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος για μια νέα συμφωνία, η οποιά θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτήν την περίοδο των έξι μήνων.

[Σε αυτό το σημείο το κείμενο που απορρίπτει η ελληνική πλευρά αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και πως θα εργαστούν σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ειδικά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις συντάξεις. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη κατάλληλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τη χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση και να μη διακινδυνεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στη βάση αυτή, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν τεχνική παράταση έξι μηνών του τρέχοντος προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει (bridge) το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε μια νέα συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του στη νέα αυτή συμφωνία. To Εurogroup είναι φιλικά διακείμενο σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές».] 

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν σώφρον να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά το αίτημα από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως τα κεφάλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και για κόστη εκκαθάρισης και θα εκταμιευτούν στη βάση μιας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μιας απόφασης από το Eurogroup.
Διατηρούμε τη δέσμευσή μας για την παροχή επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.

(1) Αποφυγή μονομερών δράσεων με καθαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v