CNBC: Η Ελλάδα στυλώνει τα πόδια - Και τώρα τι;

Η ευρωζώνη πιθανότατα θα κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα, ωστόσο η κατάρρευση των χθεσινών διαπραγματεύσεων και τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει φέτος η χώρα αυξάνουν τον κίνδυνο Grexit, σύμφωνα με το CNBC.

CNBC: Η Ελλάδα στυλώνει τα πόδια - Και τώρα τι;
Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά και την κατάρρευση των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, το θέμα καταλήγει στο ποιος θα κάνει πίσω πρώτος.

«Η Ευρώπη θα κάνει πίσω. Θα κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα», εκτιμά ο Michael Yoshikami, CEO της Destination Wealth. «Στο τέλος θα υπάρξει μια νέα συμφωνία, όχι μόνο παράταση, αλλά αναδιαπραγμάτευση».

Αν και η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο ποσοστό του ΑΕΠ της ευρωζώνης, «η Ελλάδα είναι too big to fail», σύμφωνα με τον Yoshikami, ο οποίος σημειώνει πως για αυτόν τον λόγο η αντίδραση της αγοράς είναι περιορισμένη.

Έχει στριμωχτεί η Ελλάδα;

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί «να σταθεί στα δικά της πόδια» για μερικές εβδομάδες μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει σε σημείωμά της η Societe Generale. «Μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση, διαφορετικά θα χρεοκοπήσει».

Η χώρα έχει να αποπληρώσει ομόλογα και τόκους ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ καθώς και κουπόνια ομολόγων 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, όπως επισημαίνει η Societe Generale. «Το αν η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στη θέση της ή όχι είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όμως φαίνεται όλο και πιο στριμωγμένηι».

Κανένα Plan B

Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις από τότε που η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Όμως οι διαπραγματεύσεις στο χθεσινό Eurogroup κατέρρευσαν όταν η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα θέλει ένα προσωρινό δάνειο-γέφυρα ενόσω θα συζητά το θέμα του χρέους της.

«Θέλουμε έναν έντιμο διακανονισμό», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους μετά την κατάρρευση των συνομιλιών. «Δεν είναι μπλόφα, διότι είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Είναι Plan A, δεν υπάρχει Plan B».

Δεν πιστεύουν όλοι πως θα προσφερθεί τελικά συμφωνία.

Η απουσία οποιουδήποτε κοινού εδάφους μεταξύ των δύο στρατοπέδων «δείχνει πως ούτε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία δεν επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, αυξάνοντας τα ρίσκα η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», σχολίασε η Jennifer McKewon, οικονομολόγος της Capital Economics.

Δεν είναι η μόνη που βλέπει κίνδυνο Grexit.

«Χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση στο τέλος θα χρεοκοπήσει ενώ η ΕΚΤ πιθανότατα θα αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, πυροδοτώντας την κατάρρευσή τους, την αύξηση των χρεοκοπικών στον ιδιωτικό τομέα και, τελικά, το Grexit», σύμφωνα με τη Societe Generale. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί, όμως ο χρόνος λιγοστεύει κάθε λεπτό που περνάει».

Και τώρα;

Η διορία από την Ευρώπη λήγει την Παρασκευή, όμως πριν από αυτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεκτιμήσει την Τετάρτη τον ελληνικό ELA.

Ο μηχανισμός αυτός επεκτάθηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο και «έχει βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστούν οι ανησυχίες αναφορικά με την εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η όποια απόφαση για διακοπή της στήριξης του ELA θα είναι αρνητική για τις αγορές και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», σύμφωνα με την DBS Group.

«Θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το σταματήσουν αυτό, διότι θα έχει επιπτώσεις μετάστασης», σημείωσε ο Yoshikami. «Αν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, τι θα συμβεί με τις τράπεζες της Ιταλίας, τι θα συμβεί με τις τράπεζες της Ισπανίας, τι θα συμβεί με τις τράπεζες της Πορτογαλίας;». «Δεν νομίζω πως θέλουν να διαβούν αυτόν τον δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v