El-Erian: To Grexit δεν θα είναι μεγάλη καταστροφή

Ο κ. El-Erian προβλέπει επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει «βραχυπρόθεσμο χάος» αλλά δεν θα γονατίσει την διεθνή οικονομία. Περιμένει βραχυπρόθεσμες απώλειες και μεγάλη μεταβλητότητα.

El-Erian: To Grexit δεν θα είναι μεγάλη καταστροφή

Ο Mohamed El-Erian, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Allianz που εδρεύει στην Γερμανία, δήλωσε στο CNBC ότι το Grexit δεν θα προκαλέσει «τεράστια καταστροφή» και ότι, στο χειρότερο σενάριό του, προβλέπει διόρθωση στα χρηματιστήρια. 

Ο κ. El-Erian τονίζει ότι δεν προβλέπει γενικώς πτώση και προσδιορίζει ότι το εν λόγω σενάριο «είναι το ριψοκίνδυνο, όχι το βασικό». 

Το πρώην ανώτατο στέλεχος της Pimco προειδοποιεί ότι όλα θα κριθούν από το αν θα εκδηλωθεί παραδειγματική μεταστροφή από επενδυτές που πιστεύουν στο περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας, μέσα σε περιβάλλον βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας και διαχειρίσιμων προβλήματων στην Ευρώπη. «Αν όλα αυτά αλλάξουν, τότε θα δούμε μια διόρθωση τουλάχιστον 10%». 

Ο κ. El-Erian προβλέπει επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει «βραχυπρόθεσμο χάος» αλλά δεν θα γονατίσει την διεθνή οικονομία. Περιμένει βραχυπρόθεσμες απώλειες και μεγάλη μεταβλητότητα. «Δεν προβλέπω τεράστια καταστροφή, διότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για να επιπλεύσει σε ένα Grexit."

Οσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, το πρακτορείο αναφέρει ότι στην μια πλευρά η Ελλάδα θεωρεί την ευρωζώνη έναν «χάρτινο πύργο» όπου η έξοδος της Ελλάδας θα διαλύσει τα πάντα. Η Γερμανία, από την άλλη, θεωρεί ότι τα 19 μέλη του ευρώ είναι ορειβάτες που συγκρατούνται μεταξύ τους από ένα σκοινί και η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος που πρέπει να κοπεί. 

Ο κ. El-Erian σχολιάζει ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο μέσον και, αν και η κατάσταση «έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά των ορειβατών παρά του χάρτινου πύργου», η πλάστιγγα δεν κλίνει αποφασιστικά προς την μια πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v