Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... χορηγία ΕΚΤ το πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπως παρουσιάστηκε στο Eurogroup. Στήριξη των ξένων επενδύσεων σε περίπτωση εξασφάλισης ροής εσόδων μακροπρόθεσμα, καθώς και δυνατότητας παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις. Πώς θα καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα.

Με... χορηγία ΕΚΤ το πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων
Μια γενική ιδέα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις δίνει η δημοσιοποίηση όσων υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup.

Στο non paper που παραδόθηκε στο Eurogroup υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι ιδιωτικοποιήσεων που περιγράφονται στο μνημόνιο δεν επιτεύχθηκαν ποτέ. Όπως αναφέρει, τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν στο 1,6 δισ. το 2011, ήταν μηδενικά το 2012, στο 1 δισ. το 2014 και αναμένεται να ανέλθουν στο 1,5 δισ. το 2014 και στα 2,2 δισ. το 2015.

Τα νούμερα καταδεικνύουν την αδυναμία των ιδιωτικοποιήσεων να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους.

Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει αυτήν τη συστημική προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα. Από αυτήν τη στάση αναμένεται να προκύψει έλλειμμα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα μακροπρόθεσμα, καθώς θα αποφευχθούν οι εκπτώσεις στις αποτιμήσεις όπως και η πώληση στοιχείων ενεργητικού που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η νέα θέση προφανώς θα επιδεινώσει τη βιωσιμότητα του χρέους βραχυπρόθεσμα, απομακρύνοντας την επίτευξη του στόχου 124% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά αναμφισβήτητα θα βελτιώσει την τροχιά του χρέους σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, αναφέρει το έγγραφο.

Σε σχέση με τις ανάγκες χρηματοδότησης, η τρύπα από τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,2 δισ. θα μπορούσε να καλυφθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. των κεντρικών τραπεζών από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων.   

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση «δεν είναι δογματική» στο συγκεκριμένο ζήτημα και πως «είναι έτοιμη και διατεθειμένη να αξιολογήσει κάθε project ξεχωριστά».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά και επισημαίνει πως «δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την αλήθεια». Όπως ανέφερε, «στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα υποστηριχθούν στην περίπτωση που το δημόσιο εξασφαλίζει ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, καθώς και δυνατότητα παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις και σε περιβαλλοντικά ζητήματα».

Από το κείμενο του κ. Βαρουφάκη δεν ξεκαθαρίζεται, πάντως, τι θα συμβεί με το διαγωνισμό πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ή με τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ.

Υπενθυμίζεται πως ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έχει δηλώσει πως ο διαγωνισμός σταματάει, ενώ υπήρξε διαρροή του υπουργείου Οικονομικών στη Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία προχωρά κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v