Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση

Συμφωνία «εδώ και τώρα» με τους Ευρωπαίους και μια σειρά άμεσων κινήσεων που θα αλλάξουν το κλίμα ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από την κυβέρνηση. Πώς θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και οι ξένοι επενδυτές στη χώρα.

«Καμπανάκι» επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση

«Ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας. Όχι μόνο θα πρέπει να συμφωνήσουμε άμεσα με τους Ευρωπαίους, αλλά επίσης η κυβέρνηση επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τις απόψεις της για μια σειρά καυτά οικονομικά θέματα», δήλωσε στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης συμπληρώνοντας πως «η υπάρχουσα αβεβαιότητα δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της χρηματοδότησης του κράτους και των τραπεζών».

Χαρακτηριστική επίσης είναι η άποψη του CEO της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να κοιτάζει το τι θα μπορούσε να κερδίσει από τη διαπραγμάτευση, αλλά και το τι χάνει καθυστερώντας να την κλείσει, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο ακριβότερο κόστος χρήματος των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, αλλά και στην απώλεια καταθέσεων που το τελευταίο τρίμηνο έχει προσεγγίσει -ή και ελαφρώς έχει υπερβεί- τα 20 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε οικονομικός διευθυντής εισηγμένης από τον κλάδο της πληροφορικής: «Οι περισσότεροι βέβαια δεν προβλέπουν πως τελικά η χώρα θα βγει από το ευρώ, αλλά κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται. Μην περιμένετε πως τα 20 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες θα επιστρέψουν σε μία μέρα. Θυμίζω πως για να επιστραφεί ένα τέτοιο ποσό μετά τον Ιούνιο του 2012 χρειάστηκαν γύρω στα δύο χρόνια ομαλής πορείας της χώρας. Κάποιοι που έβαλαν τα λεφτά τους... κάτω από το στρώμα ίσως σπεύσουν τη Δευτέρα να τα επιστρέψουν, σε περίπτωση που δούμε μια συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Άλλοι όμως έχουν αγοράσει ομόλογα στο εξωτερικό, άλλοι τα τοποθέτησαν σε προθεσμιακές καταθέσεις ξένων τραπεζών, ή σε ασφαλιστικά προϊόντα που επενδύουν εκτός Ελλάδας.

Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καιρό για να επιστρέψουν».

«Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν χρειάζεται μόνο μια συμφωνία-γέφυρα στο σημερινό Eurogroup, αλλά και μια κυβερνητική πολιτική που να τονώνει την εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα σημαντικό ποσό καταθέσεων. Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παλαιότερες προσδοκίες για κάποια θετική πιστωτική επέκταση μέσα στο 2015 και για κάπως καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, αλλά και το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια» είπε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της REVOIL Ευάγγελος Ρούσσος, υποστηρίζοντας: «Από τη Δευτέρα όλοι μας, τονίζω όλοι μας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη, μήπως και εκμεταλλευθούμε την τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να ορθοποδήσει η οικονομία μας. Προαπαιτούμενο στοιχείο είναι η κυβέρνηση να δείξει ρεαλισμό, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, να δράσει με αξιοκρατία, να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα».

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι θέσεις γνωστού χρηματιστηριακού παράγοντα: «Δεν αρκεί μόνο να δούμε μια συμφωνία χρηματοδότησης. Αυτή πρέπει να συνοδεύεται από την άρση της αβεβαιότητας γύρω από τη χώρα. Μέχρι και το Σεπτέμβριο πολλοί ξένοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, πράγμα που σταμάτησαν να κάνουν όταν είδαν πως απειλείτο η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Οι επενδυτές αυτοί θα πρέπει να πειστούν να τοποθετηθούν άμεσα στην Ελλάδα και όχι να περιμένουν άλλους έξι μήνες μέχρι το τέλος του Αυγούστου, μέχρις ότου κατακάτσει η σκόνη και ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τους πείσει με μια σειρά κινήσεις της ότι κίνδυνος δεν υπάρχει και πως έχουν συμφέρουν να επενδύσουν τα χρήματά τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Insight Capital Τάκη Δουμάνογλου, «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν: α) η μείωση της ανεργίας, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων που αποδίδουν πολύ περισσότερο από τα επιδόματα ανεργίας, β) η καλύτερη λειτουργία των αγορών με αποτελεσματικότερη δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γ) η ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και η προώθηση δανεισμού των επιχειρήσεων μέσω της κεφαλαιαγοράς, δ) η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ε) η αύξηση του ΦΠΑ με ταυτόχρονη ισοδύναμη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς έτσι θα γίνουν ανταγωνιστικότερα στο διεθνές εμπόριο τα ελληνικά προϊόντα και στ) οι διεθνείς συνεργασίες στις υποδομές, είτε μέσω παραχωρήσεων, είτε μέσω ΣΔΙΤ».

Πολλά ανοιχτά μέτωπα

Πέρα όμως από το κομμάτι των τραπεζών και της ρευστότητας, πολλές άλλες εκκρεμότητες απομένουν ανοιχτές.

Στην πράξη άλλωστε, όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση και πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας-γέφυρας που θα υπάρξει με την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που όμως θα αποφέρει πολύ μικρότερα έσοδα στο δημόσιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί όμως το κενό των εσόδων; Να σημειώσουμε πως από την προηγούμενη εβδομάδα ο (έμπειρος στα φορολογικά) βουλευτής Χάρης Θεοχάρης προέβλεψε πως τελικά ο ΕΝΦΙΑ πολύ πιθανόν να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά!

Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πολύ πιθανόν να επηρεαστεί και από το περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας της Παρασκευής.

Καυτό ζήτημα για τις τράπεζες παραμένει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και όσα έχουν ακουστεί περί πιθανής χρήσης των εναπομεινάντων 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, με στόχο να καλυφθεί μέρος των επισφαλών δανείων των πολιτών. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις τράπεζες και σε νέα διάχυση ποσοστών για τους σημερινούς τους μετόχους.

Στον αέρα φυσικά βρίσκονται και πολλές άλλες από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όχι μόνο επειδή έχουν ήδη χαθεί δύο μήνες μέσα στο 2015 (χαμηλά φορολογικά έσοδα, αναιμική πορεία οικονομίας), αλλά και επειδή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να δεσμεύθηκε στο Eurogroup για νέα φορολογικά έσοδα ύψους 5,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη ρύθμιση παλαιών οφειλών, τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, το κυνήγι του transfer pricing και το παραεμπόριο. Το ποσό αυτό που υπολογίζεται περίπου σε «δύο ΕΝΦΙΑ» θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολο για το κατά πόσον μπορεί να πιαστεί μέσα στο 2015, οπότε μάλλον θα προκύψουν πιέσεις στο σκέλος των δαπανών.

Στον τομέα της υγείας, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής προχώρησε σε δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο των ασφαλιστικών όσο και των ιδιωτικών κλινικών, ωστόσο την επόμενη ημέρα αυτές χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο «απλές σκέψεις».

Στο ασφαλιστικό, ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, αφού μίλησε με τα μελανότερα χρώματα για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, επανέφερε προς συζήτηση παλαιότερη πρότασή του για την αναμόρφωση του συστήματος. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η πρότασή του απερρίφθη ασυζητητί από τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Σειρά αντιδράσεων προκλήθηκαν και από δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο μετά τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Θεοδωράκη, μάθαμε (μέσω του δεύτερου...) ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πως όλα θα τεθούν σε... διαβούλευση.

Γενικότερα, ο επιχειρηματικός κόσμος -ακόμη και μετά την εξαγγελία και την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή- δεν έχει ακόμη κατανοήσει την πολιτική που τελικά θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα, γεγονός που πολλοί πιστεύουν ότι εμποδίζει την ομαλή πορεία της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v