Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για την οικονομία

Στριμωγμένη από τις καταστάσεις και από τα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση καλείται να θέσει άμεσα σε κίνηση την παραλυμένη, εδώ και τρεις μήνες, οικονομία. Τα νούμερα που δεν βγαίνουν, οι προεκλογικές υποσχέσεις και τα δυο μεγάλα όπλα.

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για την οικονομία

Με ταχύτητα πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση, αν ξεπεράσει και το σημερινό σκόπελο της έγκρισης της λίστας μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να θέσει και πάλι σε κίνηση την οικονομική ζωή της χώρας, καθώς πέρα από την τρίμηνη παράλυση που προκάλεσε η προσφυγή στις κάλπες, τα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση το ουσιαστικό «φούσκωμα» της ζήτησης.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμη και σε ενδεχόμενο μείωσης για φέτος του αναγκαίου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί με βάση τις παρούσες συνθήκες.

«Μπορεί ο αρχικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να ήταν 3,5%, αλλά αυτό βασιζόταν σε δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα ξεκινούσε από την 1η Ιανουαρίου και δεύτερον ότι θα είχαμε μια ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2,9%. Στο πρώτο πεδίο, ήδη πέρασαν δύο μήνες με απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ στο δεύτερο πεδίο, η Merrill Lynch προβλέπει τώρα άνοδο του ΑΕΠ μόλις κατά 0,6%» υποστηρίζει η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας:

«Να θυμηθούμε πως το +2,9% είχε βασιστεί σε αύξηση επενδύσεων κατά 11% που είναι πατωμένες κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, σε τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που σήμερα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση, σε πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που σήμερα αμφισβητείται και σε θετική πιστωτική επέκταση όταν γύρω στα 20 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τραπεζικές καταθέσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο».

Παράγοντες μάλιστα που πρόσκεινται στο χώρο της αντιπολίτευσης δηλώνουν πως δεν θα εκπλαγούν καθόλου αν η κυβέρνηση αναγκαστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να βάλει «πολύ νερό» στις προεκλογικές της εξαγγελίες και πως αν θελήσει να εκπληρώσει κάποιες από αυτές, ίσως να αναγκαστεί να πάρει μέτρα έως τον Μάιο-Ιούνιο, όταν θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους «θεσμούς» η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτούς, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει πλέον ξεχαστεί και αν στην πράξη θέλει κάποιος να υλοποιήσει τμήμα αυτού, θα πρέπει να βρει έσοδα από άλλες πηγές. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας, τουλάχιστον μέσα στο 2015.

Προς παράλληλη κατεύθυνση άλλωστε, κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση και πως πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας-γέφυρα που θα υπάρξει με την Ευρώπη.

Ακτίνες φωτός και ιδιωτικοποιήσεις

Οι δύο τομείς πάντως στους οποίους ελπίζει η κυβέρνηση είναι οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ήδη το 2014 -σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων- η χώρα κατέγραψε «την καλύτερη ιστορικά επίδοση σε όρους εσόδων», καθώς «τα έσοδα από εξαγωγές προϊόντων ανήλθαν για πρώτη φορά στα 23,64 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με το 2013». Το 2015 φαίνεται να ξεκίνησε με καλύτερους οιωνούς λόγω της πολύ ευνοϊκότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Όλα αυτά βέβαια, στην περίπτωση που δεν επικρατήσει νέο σκηνικό αβεβαιότητας.

«Αν κάτι κακό δεν συμβεί, δεν θα εκπλαγώ αν δω φέτος τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών να φτάνει ακόμη και στα 27 εκατ. έναντι 22 εκατ. πέρυσι» δήλωσε στο Euro2day.gr ο γενικός διευθυντής μεγάλου ξενοδοχείου της Αθήνας, βασιζόμενος στην πορεία των προκρατήσεων και στην ευνοϊκότερη συναλλαγματική ισοτιμία.

Παράγοντες της αγοράς επίσης θεωρούν πολύ πιθανή μια σαφή στροφή των προεκλογικών θέσεων της κυβέρνησης τόσο στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης κρατικής ακίνητης περιουσίας, ιδίως από τον Ιούνιο και μετά.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας καλωσόρισε τους Κινέζους της COSCO, σε μια επένδυση την οποία προεκλογικά αντιμετώπιζε ως κόκκινο πανί. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μάλιστα, δήλωσε θετικός και για την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων από την ασιατική χώρα, όταν μάλιστα Κινέζοι συμμετέχουν και στην κοινοπραξία που έχει πλειοδοτήσει στην εκμετάλλευση του Ελληνικού»....

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς γενικότερα, συγκλίνουν πως από την Τρίτη ξεκινά η περίοδος του ρεαλισμού και των προβλημάτων για νέα κυβέρνηση. Και αυτό γιατί αν η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια αρκετά καλύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στις αρχές του καλοκαιριού, τότε μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να πετύχει ένα δύσκολο συνδυασμό: πρωτογενή πλεονάσματα στα δημόσια οικονομικά, θετικό κλίμα και αυξημένο ΑΕΠ στην πραγματική οικονομία, σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ποιότητα του κυβερνητικού έργου το επόμενο τετράμηνο και πως από αυτή θα επηρεαστεί και η μετέπειτα συμφωνία του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v