Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup

Μπαράζ διαβουλεύσεων για την επίτευξη λύσης. Πολύπλοκες οι διαπραγματεύσεις δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε. Σε «λευκό καπνό» ελπίζει ο Βαρουφάκης.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τουσκ ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε σήμερα μπαράζ επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα, την Αγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Συζητήσαμε πιθανούς κοινούς τόπους για μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες της ευρωζώνης", δήλωσε σχετικά. 

Ντάισελμπλουμ: Είναι πολύ δύσκολο, προσπαθούμε

Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τις επαφές που είχε με τους «κύριους παίκτες», όπως είπε. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πει περισσότερα για το αποτέλεσμα σε «μια, δυο ώρες». Χαρακτήρισε ωστόσο το θέμα της Ελλάδας ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολύ δύσκολο.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε από τη σημαντική πρόοδο στην συμφωνία, σημείωσε. Όλα τα στοιχεία είναι στο τραπέζι, είναι απαραίτητη, επιτεύξιμη και επιθυμητή μια συμφωνία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό, υπογράμμισε.

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και πριν το Eurogroup υπήρξαν επαφές μεταξύ Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί οι οποίοι εν συνεχεία είχαν συνομιλίες με Σόιμπλε και Βαρουφάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι υπουργοί δύσκολα θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία σήμερα. Με βάση αυτό το σενάριο θα επιδιώξουν να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν και να προχωρήσουν σε τηλεδιάσκεψη μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο λόγος είναι ότι υπάρχουν τεχνικά θέματα που δύσκολα μπορούν να κλείσουν σήμερα.

Η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «περιμένει μια ιστορική απόφαση για την Ευρώπη» προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει κάνει από την πλευρά της ό,τι μπορεί. Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης προσέθεσε ότι «η Ελλάδα έκανε τα 4/5 για να καλυφθεί η απόσταση, πρέπει να καλύψουν το τελευταίο», λίγο πριν από το Eurogroup. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θέλει λύση στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αλλά δεν θα υποχωρήσει η Αθήνα στην πίεση του Eurogroup. Εκτίμησε ότι η συμφωνία για το πακέτο χρηματοδότησης έναντι μεταρρυθμίσεων είναι κοντά καθώς η Ελλάδα έκανε πολλούς συμβιβασμούς για να φτάσει σε συμφωνία και η ευρωζώνη θα πρέπει τώρα να δείξει ευελιξία.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης: προσερχόμενος στο Eurogroup. "Έχουμε κάνει πολύ δρόμο, ελπίζω ότι θα υπάρξει λευκός καπνός", τόνισε ο υπουργός.

Σόιμπλε: Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες

«Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δουλεύουμε για αυτό», δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες.

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τα πάντα», προσέθεσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη έχει να κάνει με την εξεύρεση λύσεων και τους κανόνες.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική πρόταση αφήνει περιθώρια ερμηνείων

Το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος δεν ευθυγραμμίζεται με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Van Overtveldt. Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους του προγράμματος, υπογράμμισε. Ο ίδιος τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι η ελληνική επιστολή δείχνει «κάποιες καλές προθέσεις», αλλά αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας. Χρειάζονται εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Ευελιξία υπάρχει και στο υφιστάμενο πρόγραμμα

Δεν είναι ξεκάθαρο το ελληνικό αίτημα για παράταση, υπογράμμισε ο ιρλανδός υπουργός οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Αναφερόμενος και στην εμπειρία της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Ερωτηθείς για την αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής στην Ελλάδεα, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ευελιξία ήδη μέσα στο πρόγραμμα».

Ντομπρόφσκις: Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι η αλλαγή ρητορικής από την ελληνική κυβέρνηση έχει «χαλάσει» το κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα πρεπει να αποκατασταθεί στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι σαφής η πρόταση της Ελλάδας

Η ελληνική επιστολή αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες, χρειαζόμαστε μια καθαρή παρουσίαση των μέτρων, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Hans Joerg Schelling.

Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει παρεξήγηση, πρόσθεσε.

Πρέπει να μπει τέλος στην ασαφή επικοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένες προτάσεις τώρα.Θέλουμε να βρούμε μια λύση. Η Ελλάδα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το θέλει αυτό, αλλά πρέπει να τηρήσει τους όρους, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Φινλανδία: Ακτίδα φωτός

Την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία εκφράζει ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Antti Rinne σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat. «Χθες το βράδυ μια ακτίδα φωτός εμφανίστηκε ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα και να ενδυναμώσει την οικονομία της». Να σημειωθεί ότι η Φινλανδία συντάχθηκε με τη Γερμανία χθες αρνούμενη την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα για εξάμηνη παράταση.

Ολλανδία: Να τηρηθούν οι όροι του προγράμματος

Το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Eric Wiebes σύμφωνα με το Reuters. «Εχουμε πει το 2012 ποιοι είναι οι όροι και τώρα εξαρτάται από τους Έλληνες να δείξουν ότι πληρούν αυτούς τους όρους», δήλωσε.

«Η Ολλανδία συμφωνεί με τη Γερμανία ότι η επιστολή δίνει ανεπαρκείς διασφαλίσεις ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να ευθυγραμμιστούν με όλες τις απαιτήσεις. Θα ζητήσουμε από τους Ελληνες να το ξεκαθαρίσουν. Σε αυτή τη συνεδρίαση (σ.σ. του Eurogroup) θα δούμε εάν είναι έτοιμοι να τηρήσουν όλους τους όρους. Εάν είναι έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε για παράταση», υπογράμμισε.

Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Δύσκολα η Ελλάδα θα αποφύγει τρίτο πακέτο στήριξης

Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, μεταδίδει το Reuters. O ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία πικρία απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνησή της. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα θα ξανακερδίσει την οικονομική της αυτονομία, όπως έκανε η χώρα του αλλά και η Ιρλανδία.

Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ: Γερμανία & μεγάλες χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να αφήσουν ένα Grexit

Οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης ίσως είναι προετοιμασμένες για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ λόγω εντεινόμενης ανυπομονησίας αναφορικά με τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης για το χρέος, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna. «Νομίζω ότι έχουν φθάσει σε ένα σημείο που θα πουν στην Ελλάδα: 'Αν θέλεις να φύγεις φύγε'», δήλωσε στην εφημερίδα Malta Today.

«Μάλιστα νομίζω ότι το εννοούν καθώς Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες θα τηρήσουν σκληρή στάση και θα επιμείνουν η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη που δείχνουν οι χώρες - μέλη, σεβόμενη τους όρους», σημείωσε ο Scicluna, τονίζοντας ότι το σημερινό Eurogroup "θα είναι πολύ δύσκολο".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v