Τράπεζες: Πότε θα επουλώσουν τις πληγές

Γιατί θα παραμείνει υψηλή η εξάρτηση από ELA. Οι απώλειες από την τρίμηνη αβεβαιότητα και οι εκτιμήσεις για το ρυθμό επιστροφής καταθέσεων. Μικρή η άμεση θετική επίδραση από την επάνοδο στην ΕΚΤ. Θα παραμείνουν στον ELA assets ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Πότε θα επουλώσουν τις πληγές

Χρόνο και συντονισμένη προσπάθεια από τράπεζες, αρχές και κυβέρνηση θα απαιτήσει η επάνοδος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε συνθήκες ομαλότητας, αντίστοιχες αυτών που επικρατούσαν στα τέλη του 2014.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου ως σήμερα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι έφυγαν καταθέσεις ύψους 20 - 22 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτών, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με την έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στις τράπεζες, ξεκινώντας από Δευτέτα 24/2, καθώς έφυγαν λόγω κατάστασης συναγερμού. Πρόκειται για χρήματα που κρύφτηκαν σε θυρίδες και μπαούλα και το ύψος τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 δισ.

Αντίθετα, όσα χρήματα «πέταξαν» για το εξωτερικό, είτε με τη μορφή καταθέσεων είτε με τη μορφή επενδύσεων (με ξένη θεματοφυλακή και εγχώρια διαχείριση τα περισσότερα) εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν σταδιακά και σε συνάρτηση με την εκτίμηση για το ρίσκο της χώρας. Η συμφωνία, άλλωστε, μεταξύ κυβέρνησης και Ευρώπης μειώνει, μεν, τους κινδύνους, βραχυπρόθεσμα, δεν τους αναιρεί, όμως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αρχικά ως τον Ιούνιο, εξαρτάται πλέον από την αποφασιστικότητα και τις αντοχές της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος να εξειδικεύσουν και να εφαρμόσουν το προταθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μέχρι, δε, το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα δίνει εξετάσεις υπό την πίεση μάλιστα της ανάγκης για μια νέα συμφωνία πριν από τις λήξεις ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

«Όσο πιο γρήγορα και με μεγάλη έμφαση δοθεί στίγμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, τόσο ταχύτερη θα είναι η επιστροφή των τραπεζών σε συνθήκες που επικρατούσαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς» εκτιμά τραπεζικός αναλυτής.

Το πιο σημαντικό πάντως για τις τράπεζες ήταν να σταματήσει το κλίμα ανησυχίας που οδηγούσε σε διαρκώς αυξανόμενες εκροές καταθέσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει ορατό από αύριο.

Γιατί θα παραμείνει υψηλή η εξάρτηση από τον ELA

Τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα δεν βοηθούν και οι ειλημμένες εδώ και ένα χρόνο αποφάσεις της ΕΚΤ.

Κύκλοι της ΕΚΤ διαμήνυαν μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ότι η ΕΚΤ θα επανεισάγει την εξαίρεση (waiver) που επιτρέπει τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για χορήγηση ρευστότητας, «από τη στιγμή που θα εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα θετικής ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η κίνηση από την ΕΚΤ θα διενεργηθεί αμέσως μετά την έγκριση της ενδιάμεσης συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, όμως, και αν η ΕΚΤ αποφασίσει τις επόμενες επτά ημέρες την επανεισαγωγή του waiver η εξάρτηση των εγχώριών τραπεζών από τον ELA θα παραμείνει υψηλή, στο βαθμό που δεν υπάρξει θεαματική επιστροφή καταθέσεων.

Όπως είναι γνωστό από την 1η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα ομόλογα τα οποία έχουν εκδώσει οι τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου.

Πρόκειται για τις γνωστές εγγυήσεις (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) που εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, όπως κατάγραψε το Euro2day.gr.

Θα παραμείνουν στον ELA assets ύψους 50 δισ. ευρώ

Μέσω των εγγυήσεων οι τράπεζες αντλούν σήμερα ρευστότητα από τον ELA της τάξης των 50 και πλέον δισεκατομμυρίων. Αν επομένως η ΕΚΤ δεν δώσει παράταση, γίνεται αντιληπτό ότι η εξάρτηση από τον ELA θα παραμείνει υψηλή, επιβαρύνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών (σ.σ. σε ετήσια βάση η επιβάρυνση εκτιμάται πέριξ των 800 εκατ. ευρώ).

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, αν η ΕΚΤ επανεισάγει την εξαίρεση οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν από τον ELA στην ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν (σ.σ. περίπου 5 -7 δισ. ευρώ) καθώς και έντοκα γραμμάτια μέχρι όμως το ύψος των 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα EFSF ύψους 39 δισ. ευρώ που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες και επομένως ακόμη και αν δεν ανανεωθούν οι εναπομείνασες συμβάσεις repos με ξένες τράπεζες ή δεν συναφθούν νέες, η επίπτωση σε επίπεδο ρευστότητας θα είναι αμελητέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v