Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγωγές: Ο «λογαριασμός» από το ρωσικό εμπάργκο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Το εμπάργκο σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έπληξε το εξαγωγικό εμπόριο. Στους μεγάλους χαμένους φρούτα, ιχθυοκαλλιέργειες και γούνα.

Εξαγωγές: Ο «λογαριασμός» από το ρωσικό εμπάργκο
Στα 49,139 εκατ. ευρώ αποτιμάται η ζημιά που υπέστησαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές από το εμπάργκο που επέβαλε από τις αρχές Αυγούστου η Ρωσία σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, ενώ σοβαρές επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας και δη στις εξαγωγές γούνας είχε και η δραματική διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος ιδίως κατά το β' εξάμηνο του 2014.

Αποτέλεσμα οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές να μειωθούν κατά 12,1% στα 356,890 εκατ. ευρώ από 406,029 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Τις μεγαλύτερες απώλειες, 38,5%, όπως ήταν αναμενόμενο μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε, κατέγραψαν τα προϊόντα που εμπίπτουν σε αυτή την λίστα (φρούτα, καρποί, ψάρια), οι οποίες αποτελούν το 21,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Συγκεκριμένα οι ροδακινοπαραγωγοί απώλεσαν εξαγωγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, στα 5,3 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά για τους φραουλοπαραγωγούς, στα 15,5 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς ακτινιδίων, στα 3,5 εκατ. ευρώ ανήλθε η ζημιά για τους παραγωγούς κερασιών, στο μισό έπεσαν οι εξαγωγές αγγουριών με απώλεια 2,4 εκατ. ευρώ, 300 χιλ. ευρώ έχασαν οι παραγωγοί μήλων και πάνω από 3,7 εκατ. ευρώ οι παραγωγοί μανταρινιών.

Οι μόνοι που δεν επηρεάστηκαν ήταν οι παραγωγοί βερίκοκων αφού οι εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος αυξήθηκαν κατά 37,1%.

Στους μεγάλους χαμένους μετά τους παραγωγούς ακτινιδίων, τόσο σε επίπεδο ποσοστιαίας υποχώρησης όσο και σε επίπεδο απόλυτων αριθμών περιλαμβάνονται και οι εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Και αυτό γιατί από το εμπάργκο έχασαν σε διάστημα πέντε μηνών 5,794 εκατ. ευρώ (μείωση εξαγωγών 81,54%).

Η γούνα

Σημαντικές όμως ήταν και οι απώλειες που σημειώθηκαν και σε ένα από τα βασικότερα ελληνικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς τη Ρωσία το οποίο αν και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προϊόντα που τέθηκαν σε εμπάργκο επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση του τοπικού νομίσματος.

Ο λόγος για τη γούνα και τα γουνοδέρματα (σ.σ. κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 21,1% επί του συνόλου) οι εξαγωγές των οποίων μειώθηκαν πέρυσι κατά 13,7% υποχωρώντας στα 75,441 εκατ. ευρώ από 87,453 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Όπως αναφέρεται σε report του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μειώθηκε πέρυσι κατά 26% και διαμορφώθηκε σε 5,2 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να υποχωρούν στα 357 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 12%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 27% στα 4,8 δισ. ευρώ (σ.σ. το νούμερο είναι τεράστιο γιατί περιλαμβάνεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v