Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Σταθεροποιήστε την κουλτούρα πληρωμών στις τράπεζες

Σημείο εκκίνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης η ελληνική λίστα, λέει η ΕΚΤ. Τα προτεινόμενα μέτρα θα αξιολογηθούν στη βάση επίτευξης των στόχων του υφιστάμενου προγράμματος. Η επιστολή στον Ντάισελμπλουμ.

Ντράγκι: Σταθεροποιήστε την κουλτούρα πληρωμών στις τράπεζες

Επιστολή προς το Eurogroup στην οποία τονίζει ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή που απευθύνεται προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ: 

Οι υπηρεσίες της ΕΚΤ εξέτασαν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει μια ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως περιμέναμε, δεν ήταν δυνατό οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε ξεκάθαρες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να εκτιμηθούν από τους θεσμούς όσον αφορά στην ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου είναι κατανοητό.

Υποθέτω ότι είναι σαφές πως η βάση ολοκλήρωσης της τρέχουσας αναθεώρησης και πιθανών μελλοντικών συμφωνιών θα είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις στο τρέχον MoU και στο Memorandum of Economic and Financial Policies (ΜΕFP). Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι αρχές διαφέρουν από τις δεσμεύσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα σε μια σειρά τομέων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ποια μέτρα που δεν είναι αποδεκτά από τις ελληνικές αρχές αντικαθίστανται με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας, σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Επίσης, θα καλούσα τις ελληνικές αρχές ξανά να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v