Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Οι κινήσεις για προστασία α' κατοικίας και κόκκινα δάνεια

Επιμονή Σταθάκη στις βασικές γραμμές του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για α' κατοικία και κόκκινα δάνεια. Τα κριτήρια και η δόση για την αποφυγή πλειστηριασμών. Σχέδιο για ομπρέλα προστασίας 100.000 δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια». Αναζητούνται κεφάλαια €3 δισ. Αλλάζουν οι όροι για τα 14 αεροδρόμια.

Σταθάκης: Οι κινήσεις για προστασία α κατοικίας και κόκκινα δάνεια

Πάγωμα των πλειστηριασμών, διαχείριση κόκκινων δανείων φυσικών προσώπων στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας και αντιμετώπιση του υπερδανεισμού των επιχειρήσεων, περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων του υπουργείου Οικονομίας, όπς τουλάχιστον αυτό ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, μια μόλις μέρα μετά την αποστολή του email με τις ελληνικές προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η υφιστάμενη διαδικασία δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων προκήρυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ενδεχόμενη συμμετοχή του κράτους στον επενδυτικό φορέα και μείωση της χρονικής έκτασης παραχώρησης.

Σε σχέση με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε τη γενική αρχή ότι όσες έχουν κλείσει δεν πρόκειται να αναιρεθούν όμως όλες οι άλλες που είναι σε εξέλιξη θα επανεξεταστούν. Ειδικά για το θέματα του Ελληνικού σημείωσε ότι εξετάζεται αναθεώρηση των όρων.

Πάγωμα πλειστηριασμών κύριας κατοικίας

Το πρώτο βήμα είναι η κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες της διάταξης, η οποία θα αποσταλεί και προς την ΕΚΤ, για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη τα κριτήρια της συγκεκριμένης διάταξης θα είναι διευρυμένα σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα υποχρεούνταν να καταβάλουν μηδενική δόση εάν έχουν μηδενικό εισόδημα, είναι άνεργοι ή αν είναι στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δόση 10% του εισοδήματός τους θα καταβάλουν τα μεσαία εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ δόση 20% θα καταβάλουν όσοι έχουν εισόδημα έως 50.000 ευρώ.

Βέβαια για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας δανειολήπτης που κινδυνεύει η κύρια κατοικία του με πλειστηριασμό θα πρέπει, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, να πληροί τα εξής κριτήρια:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

• Οι συνολικές καταθέσεις, τα ομόλογα και οι μετοχές δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε αξία και αυτά τις 50.000 ευρώ (σ.σ. κατά άλλες πληροφορίες το ποσό θα είναι μικρότερο).

• Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει διάρκεια έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τη συγκεκριμένη διάταξη θα προστεθούν περί τους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.

Διαχείριση κόκκινων δανείων νοικοκυριών κάτω ή στα όρια της φτώχειας

Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των φυσικών προσώπων κάτω από τα όρια της φτώχειας ή στα όρια, αυτή θα γίνει μέσα από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ο οποίος θα συσταθεί.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία απαιτεί και το πράσινο φως από την ΕΚΤ, αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας θα συσταθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης κόκκινων δανείων ο οποίος θα αγοράσει με discount, π.χ. στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, τα κόκκινα δάνεια των συγκεκριμένων δανειοληπτών και ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος ή το σύνολο της οφειλής του.

Για τη διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου των 100.000 κόκκινων δανείων υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τα 3 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από αυτά τα δάνεια θα εξυπηρετηθεί εν τέλει το 80%. Η συγκεκριμένη διάταξη για να υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πάνω από ένα εξάμηνο και φυσικά το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες για το θέμα της δημιουργίας του Δημόσιου Φορέα και των πηγών χρηματοδότησης, επιδιώκοντας να αποδεσμευτούν 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, για να αποκτηθούν δάνεια αξίας 12 δισ. ευρώ με έκπτωση λ.χ. κοντά στο 50% επί της ονομαστικής αξίας μαζί με τις υποθήκες, σύμφωνα με τον υπουργό.

Επιχειρηματικά δάνεια ΜμΕ

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις:Σε πρώτο στάδιο στόχος είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων και σε δεύτερο χρόνο τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου όπως είπε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v