Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κλείσουν τα «παράθυρα» για πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι σχεδιασμοί ανά ταμείο για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Οι κινήσεις για να μπει φρένο στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σε ποιες περιπτώσεις εξετάζεται «πέναλτι» στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Για ποιους μπορεί να επιλεγεί η λύση του μπόνους για παραμονή στην εργασία.

Πώς θα κλείσουν τα «παράθυρα» για πρόωρη συνταξιοδότηση

Διαφορετικές λύσεις ανά ταμείο φαίνεται πως εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας (με τη συνταξιοδότηση να έρχεται στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, για πλήρη σύνταξη), στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έως το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περίμεναν να «πιάσουν» την ηλικία, ώστε να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 έτη.

Προκειμένου να καθησυχάσουν χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη, πηγές από το υπουργείο επισημαίνουν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν ασφαλισμένους πριν από το 1983, μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενους στα βαρέα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι παρεμβάσεις θα αποφασιστούν μετά από διάλογο, χωρίς ανατροπές.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο Euro2day.gr ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, κάποιες εφαρμογές μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για τα ταμεία. Για παράδειγμα στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, κυρίως δε στα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, μπορεί να εξεταστεί η διακοπή των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Περίπου 10.000 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υποχρεώσεις για τα ταμεία, ενώ παράλληλα μειώνονται οι εισφορές.

Αντίστοιχα, στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να δοθούν οικονομικά κίνητρα με στόχο να βοηθηθούν οι μεγαλύτεροι άνεργοι μεταξύ 50 και 64 ετών ώστε αντί να επιλέξουν τη «λύση» της πρόωρης συνταξιοδότησης, να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας λαμβάνοντας για παράδειγμα ένα επίδομα τύπου Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και να μην βγουν στη σύνταξη.

Υπάρχει βέβαια και η λύση των πέναλτι, των αντικινήτρων δηλαδή που ήδη ισχύουν, και δεν αποκλείεται να εξεταστεί η εξίσωσή τους (ισχύει διαφορετική ποινή για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα έως το 2010 στο δημόσιο και για όλους τους υπόλοιπους).

Ως ύστατη λύση θα τεθεί στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πιθανότατα σταδιακά, με εξάμηνα ανά έτος, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί σε περιπτώσεις όπου το δικαίωμα θεμελιώνεται μόνο με τα έτη ασφάλισης, όπως είναι η 25ετία στο δημόσιο, και υποχρέωση συμπλήρωσης ορίου ηλικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v