Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπυράκη σε Κομισιόν: Γιατί ενιαίο καθεστώς ΦΠΑ στην Ελλάδα;

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί ζητά από την Ελλάδα ενιαίο καθεστώς ΦΠΑ, ενώ σε άλλες χώρες ισχύει ειδικό καθεστώς σε γεωγραφικές περιοχές.

Σπυράκη σε Κομισιόν: Γιατί ενιαίο καθεστώς ΦΠΑ στην Ελλάδα;

Με αφορμή το e-mail που απέστειλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και στο οποίο παραδέχεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. και την ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων μειωμένου συντελεστή, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπενθύμισε ότι ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. υπάρχει σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και τομείς σε πολλά κράτη-μέλη.

Η κ. Σπυράκη ζητά να πληροφορηθεί γιατί εφόσον παρέχεται διαφορετικό καθεστώς Φ.Π.Α. σε πολλές χώρες, ζητείται και τελικά προτείνεται στην Ελλάδα ενιαίο καθεστώς (streamlinedVAT).

Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ ερωτά την Κομισιόν γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που μπορεί να πλήττουν ένα κράτος-μέλος για την διατήρηση των ισχυουσών εξαιρέσεων.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η οδηγία 2006/112/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, περί του «Κοινού Συστήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» (ΦΠΑ ), καθορίζει το νομικό πλαίσιο εφαρμογής των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας των Κρατών-Μελών. Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι ο κανονικός συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας δεν μπορεί να είναι μικρότερος της τάξεως του 15% έως και την 31 Δεκεμβρίου 2015.

Κατά παρέκκλιση των κανόνων γενικής ισχύος, ορισμένα κράτη-μέλη εξουσιοδοτήθηκαν να διατηρήσουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και κάτω από το οριζόμενο κατώτατο όριο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και μηδενικούς συντελεστές σε ορισμένους τομείς ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Ερωτάται η Επιτροπή :

1. Γιατί, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα διαφορετικών επιπέδων ΦΠΑ ανά τομείς ή γεωγραφικές περιοχές ζητείται και τελικά προτείνεται από την Ελλάδα η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή (streamlined VAT) και σε τί χρονικό ορίζοντα εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί;

2. Σε ποιους τομείς εφαρμόζεται η παραπάνω εξαίρεση για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και με ποια διαδικασία έχουν επιλεγεί οι τομείς αυτοί;

3. Κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη πιθανές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που μπορεί να πλήττουν ένα κράτος-μέλος για την διατήρηση των ισχυουσών εξαιρέσεων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v