Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: «Καμπανάκι» στην κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών

Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν αναλάβει αρκετά έργα το τελευταίο δεκαοκτάμηνο, ωστόσο στο δημόσιο από το Δεκέμβριο και μετά δεν υπογράφει κανένας, σημειώνουν στελέχη του κλάδου. Κίνδυνος να χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Πληροφορική: «Καμπανάκι» στην κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών

«Έργα προς εκτέλεση υπάρχουν, αλλά... αναζητείται το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να υπογράψει και να επισπεύσει τις διαδικασίες!», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου της πληροφορικής, συμπληρώνοντας:

«Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν αναλάβει αρκετά έργα μέσα στο τελευταίο δεκαοκτάμηνο, ωστόσο στο δημόσιο από το Δεκέμβριο και μετά δεν υπογράφει κανένας. Φοβόμαστε ότι θα γίνει όπως πέρυσι, όπου μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιουνίου, πέρασαν τέσσερις χαμένοι μήνες μέχρις ότου αρχίσει το σύστημα να λειτουργεί και πάλι κανονικά. Αν λοιπόν αποκατασταθεί σύντομα η ομαλότητα, τότε πιστεύω πως το 2015 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον για τις εταιρείες πληροφορικής που εστιάζουν σε έργα του δημοσίου. Αν όχι, τότε θα μιλάμε για ένα ακόμη πλήγμα στην πραγματική ελληνική οικονομία».

Έτσι, ένα μήνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι παράγοντες του κλάδου βρίσκονται ακόμη... «στο περίμενε», καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν κανονικά κρίσιμοι τομείς όπως η Κοινωνία της Πληροφορίας (εντάσσεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, η άμεση κυβερνητική εγρήγορση είναι αναγκαία για δύο λόγους:

Πρώτον, προκειμένου να παραλαμβάνονται τμήματα έργων που έχουν ανατεθεί κατά το παρελθόν και υλοποιούνται τμηματικά.

Και δεύτερον, για να προλάβουν να ανατεθούν αρκετά ακόμη σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, μέρος των οποίων μάλιστα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Η ουσία, δηλαδή, είναι πως άμεσα πρέπει είτε να προλάβουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, είτε να δημιουργηθεί γέφυρα ώστε τα υπόλοιπα να χρηματοδοτηθούν και να τρέξουν από το επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα, γεγονός όμως που θα σημάνει και απώλεια κονδυλίων για την Ελλάδα.

Αυτονόητο επίσης είναι πως όσο ταχύτερα ολοκληρωθούν τα έργα, τόσο πιο γρήγορα θα εκσυγχρονιστούν συγκεκριμένα τμήματα του ελληνικού δημοσίου.

Τράπεζες και ιδιώτες πελάτες

Πέραν όμως των διαδικαστικών καθυστερήσεων του δημοσίου, στελέχη του κλάδου πληροφορικής φοβούνται λόγω και των τελευταίων εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα στον τραπεζικό τομέα. «Δεν αρκεί μόνο να ανατεθούν τα έργα, αλλά για να προχωρήσουν χρειάζονται στην πράξη και την τραπεζική χρηματοδότηση. Μετά τη μεγάλη εκροή καταθέσεων που είδαμε τους τελευταίους μήνες και ύστερα από αυτά που ακούγονται για πρόσθετο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες, δεν είμαι σίγουρος για το αν τελικά θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν ακόμη και αξιόπιστες επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής ώστε να υλοποιήσουν τα έργα», τονίζει οικονομικός διευθυντής γνωστής εισηγμένης εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες πληροφορικής που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, η πορεία της ζήτησης δεν φαίνεται να έχει ενιαία εικόνα.

«Μετά από ένα αρχικό πάγωμα των εξελίξεων λόγω των πολιτικών καταστάσεων, βλέπω τόνωση της ζήτησης από μεσαιομεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την πληροφορική ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες δείχνουν ακόμη μουδιασμένες, ενώ η ζήτηση των τραπεζών για υπηρεσίες πληροφορικής παραμένει σε συμπαθητικά επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v