Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 31% στα ενοίκια καταστημάτων σε μια τετραετία

Μεγαλύτερη αντοχή έδειξαν τα ενοίκια και οι αξίες των καταστημάτων στις πόλεις της περιφέρειας σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπεται περαιτέρω πτώση στα ενοίκια των γραφειακών χώρων.

Βουτιά 31% στα ενοίκια καταστημάτων σε μια τετραετία

Κατά περίπου 31% μειώθηκαν σωρευτικά τα ενοίκια των καταστημάτων στους κύριους εμπορικούς δρόμους της χώρας κατά την περίοδο 2010 – 2014 (πρώτο εξάμηνο του έτους), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ η αντίστοιχη μείωση για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ήταν 31,6%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΤτΕ, αξιοσηµείωτο είναι ότι οι επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος κατά την περίοδο της κρίσης εµφανίστηκαν ελαφρώς πιο ανθεκτικές σε σχέση µε την Αθήνα, καθώς τα καταστήµατα του δείγµατος καταλαµβάνουν κυρίως θέσεις υψηλού εµπορικού ενδιαφέροντος µε περιορισµένη προσφορά ακινήτων αντίστοιχων προδιαγραφών. Ωστόσο, κατά το α’ εξάµηνο του 2014 ο ρυθµός µείωσης των µισθωµάτων για την υπόλοιπη Ελλάδα (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ανήλθε περί το 13%, ενώ για το σύνολο της χώρας στο 9,5%.

Σωρευτικά, η πτώση των τιµών αγοράς καταστημάτων καταστηµάτων υψηλών προδιαγραφών (σε ονοµαστικούς όρους) κατά το α’ εξάµηνο του 2014, σε σχέση µε το α’ εξάµηνο του 2010, ανήλθε κατά µέσο όρο σε 28,8% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθµός µείωσης για την Αθήνα ήταν 30,5%. Η µείωση των τιµών κατά το α’ εξάµηνο του 2014 σε σχέση µε το αντίστοιχο εξάµηνο του 2013 ανήλθε στο 9,1% για το σύνολο της Ελλάδος.

Η σωρευτική µείωση των τιµών αγοράς των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών (σε ονοµαστικούς όρους) κατά το πρώτο εξάµηνο του 2014, σε σχέση µε το αντίστοιχο εξάµηνο του 2010, ανήλθε κατά µέσο όρο σε 31,6% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία) και είναι περίπου ίδια σε όλες τις επιµέρους περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα). Η µείωση των τιµών των γραφείων, η οποία περιορίζεται σταδιακά κατά τα τελευταία εξάµηνα, ανήλθε στο 6,9% το α’ εξάµηνο του 2014 σε σχέση µε το αντίστοιχο εξάµηνο του 2013.

Η σωρευτική µείωση των ενοικίων γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α’ εξάµηνο του 2010 µέχρι και το α’ εξάµηνο του 2014 εκτιµάται στο 26,9%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθµός µείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ανήλθε στο 29,6%. Η αποκλιµάκωση των µισθωµάτων γραφείων συνεχιζόταν µε έντονους ρυθµούς το α’ εξάµηνο του 2014 (10,7%), καθώς εντείνεται η επαναδιαπραγµάτευση των ενεργών µισθώσεων και αυξάνεται η προσφορά γραφειακών χώρων. Εκτιµάται πάντως ότι, καθώς υπάρχει ακόµη σηµαντική απόκλιση του επιπέδου των µισθωµάτων των παλαιών (υφιστάµενων) µισθώσεων σε σχέση µε τις νέες συναπτόµενες µισθώσεις στην αγορά των γραφείων, θα συνεχιστεί η αποκλιµάκωση του συγκεκριµένου δείκτη και τα επόµενα εξάµηνα.

Στην ΤτΕ υποστηρίζουν πως για την κατασκευή των δεικτών επαγγελµατικών ακινήτων συγκεντρώθηκαν αξιόπιστα πρωτογενή στοιχεία από τις Ανώνυµες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και τις εµπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και από άλλους φορείς όπως ιδιωτικές εταιρίες συµβούλων ακινήτων, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, ανάπτυξης ακινήτων, κτηµατοµεσιτικά γραφεία και το Σώµα Ορκωτών Εκτιµητών (ΣΟΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v