Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι τρέχει με τους «αντιρρησίες» στον ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση. Ο αυτόνομος δρόμος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η ανταρσία- έκπληξη του Γιάννη Μηλιού. Η πρόταση για ρήξη με τους δανειστές και πώς απαντά η ηγετική ομάδα. Νέα μάχη το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή.

Τι τρέχει με τους «αντιρρησίες» στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις προσπάθειες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει τους τόνους και να συσπειρώσει τους βουλευτές και τα στελέχη εν όψει του ιδιαίτερα δύσκολου επόμενου διαστήματος, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι βαρύ.

Το κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς μέσα στην Κουμουνδούρου αφού από τη μία το χρηματοδοτικό κενό και από την άλλη η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης των εταίρων εντείνουν ακόμα περισσότερο την πίεση. Και μπορεί η προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ολοκληρώθηκε με την άτυπη ψηφοφορία που δίνει ανάσες στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ακόμα και αυτήν έσπευσαν να την αμφισβητήσουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενα ότι οι αριθμοί ήταν πολύ διαφορετικοί από αυτούς που ανακοινώθηκαν.

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν όσοι σήμερα διαφωνούν όταν κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή την τετράμηνη παράταση (αν έρθει) ή άλλες δύσκολες αποφάσεις, στο περιβάλλον ωστόσο του πρωθυπουργού διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απώλειες.

Το πιο εντυπωσιακό «όχι» της προχθεσινής ψηφοφορίας για την έγκριση του κειμένου της συμφωνίας ασφαλώς ήταν αυτό της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δείχνει να χαράσσει τον δικό της αυτόνομο δρόμο εκφράζοντάς το με διαφόρους τρόπους.

Σε αυτό συντείνει, για παράδειγμα, με τη στάση της κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη την περασμένη εβδομάδα οπότε έθεσε ζήτημα κλήσης των βουλευτών της Χ.Α., αλλά και με την πρωτοβουλία που πήρε χθες να συγκαλέσει ατύπως του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να τους ενημερώσει για διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα του Κοινοβουλίου.

Εκτός της κ. Κωνσταντοπούλου, όμως, από τη γραμμή Τσίπρα παρέκκλιναν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Στάθης Λεουτσάκος, Ελένη Σωτηρίου, Κώστας Δελημήτρος, Ιωάννα Γαϊτάνη, Δημήτρης Κοδέλλας, Ελένη Ψαρέα, Νίνα Κασιμάτη, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης (οι δύο τελευταίοι ψήφισαν λευκό).

Ασαφής συμφωνία

Στο στόχαστρο πολλών κομματικών στελεχών βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον οποίο ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αλλαγή στάσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις σε αρκετά ζητήματα. Ο ίδιος πάντως, σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από το κόμμα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι στέλεχός του και ότι δεν μπορεί να δεσμεύεται από την προεκλογική ρητορική ορισμένων.

Ένας από τους αμφισβητίες του κ. Βαρουφάκη που εκδηλώθηκε χθες και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και απορίες, είναι ο Γιάννης Μηλιός, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κείμενό του στο facebook αφήνει σαφείς αιχμές κατά του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος», για «υποχώρηση της κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις» και για «μία συμφωνία ασαφή, χωρίς αριθμούς».
Ορισμένοι κάνουν λόγο για «πικρία του επειδή δεν αξιοποιήθηκε μετεκλογικά», ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούσαν να κρύψουν τη δυσφορία τους. Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (στο Mega) απάντησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει γιατί ο κ. Μηλιός «είναι ακόμα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου», ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Εναλλακτική επιλογή η ρήξη

Πάντως, ο κ. Μηλιός κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον μάλιστα και του Αλέξη Τσίπρα. Και δεν ήταν ο μόνος, αφού ακούστηκαν και πάλι (όπως προχθές) παράπονα ότι η λίστα Βαρουφάκη είναι ασαφής και ότι δεν προηγήθηκε η απαραίτητη διαβούλευση στα κομματικά όργανα.

Δύο από τους συμμετέχοντες μάλιστα δεν δίστασαν να υποστηρίξουν ότι στο πλάνο της κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρχει και ως εναλλακτική επιλογή η ρήξη με τους δανειστές.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα θα αναστραφεί άμεσα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. «Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα», φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας απ' όλους να βάλουν πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια.

Νέα εσωκομματική μάχη, πάντως, αναμένεται να δοθεί το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός θα κληθεί να εξηγήσει λεπτομερώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις κινήσεις της κυβέρνησής του μπροστά σε μια ευρεία μάζα κομματικών στελεχών.

Κατάργηση των μνημονίων

Χθες, έκανε την επανεμφάνισή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή της δήλωσε την πλήρη υποστήριξή της στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ να καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων. «Τώρα κάθε Αριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει την ταπεινωτική συμφωνία που υπογράφηκε με την τρόικα, αναγκάζοντας την ηγετική ομάδα του κόμματος και την κυβέρνηση να αναδιπλωθούν και να ματαιώσουν τη δέσμευσή τους για υποταγή της χώρας στους δανειστές και τις πολιτικές τους», σημειώνεται σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v