Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: «Φύλλο συκής» η συμφωνία του Eurogroup

Δεν ζούμε σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, το Eurogroup λειτουργεί αντιπαραγωγικά, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ. Ασάφειες στην συμφωνία ήθελαν και οι ευρωπαίοι. Δεν με στεναχώρησε ο Γ. Μηλιός. Κλειδώνουν το σαββατοκύριακο οι 100 δόσεις.

Βαρουφάκης: «Φύλλο συκής» η συμφωνία του Eurogroup

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσουμε με τις 100 δόσεις και σύντομα θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον AΝΤ1.

«Θα κάνουμε και άλλες αλλαγές. Δεν θέλουμε ο συνεπής φορολογούμενος να νιώσει χαζός. Αντίθετα θα πρέπει να τον επιβραβεύσουμε», είπε.

Σε μια πραγματική δημοκρατία και σε μια δημοκρατική Ευρώπη δεν θα υπήρχαν τα μνημόνια, σχολίασε για κατάργησή του με ένα νόμο και ένα άρθρο.

«Δεν ήξερα τα μνημόνια, δεν είχαν εμφανιστεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι τώρα βλέπει πως είναι ένα απαράδεκτο συνονθύλευμα νομικών παρατυπιών. «Συμφωνώ με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε μια Δημοκρατία θα έπρεπε να καταργηθούν».

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ζούμε σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο τρόπος που λειτουργεί το Eurogroup είναι αντιπαραγωγικός. Δεν γίνεται καν συζήτηση. Ακόμα και η Κομισιόν που είναι η κυβέρνηση της Ευρώπης τελεί υπό καθεστώς δέσμευσης απέναντι στο Eurogroup, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Χαρακτήρισε «φύλλο συκής για να τελειώσει το μνημόνιο» το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup. «Υπάρχουν ασάφειες, αλλά θέτουν το πλαίσιο», είπε και προσέθεσε ότι και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια. «Αυτό το κείμενο είναι η αντικατάσταση του μνημονίου. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να κόψουμε συντάξεις και να αυξήσουμε τον ΦΠΑ».

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Είναι ένα πρώτο βήμα σε ένα μαραθώνιο». Θα είναι μια διελκυστίνδα. Σε κάποια σημεία έχουμε κόκκινες γραμμές, αλλά θα έχουμε μια ευελιξία. Η δουλειά μας είναι να βάζουμε φρένο σε ότι δυσχεραίνει τη ζωή των αδυνάτων».

Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που έχουν στόχο την ανακούφιση θα τρέξουν άμεσα, αλλά θα γίνουν έτσι ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο προϋπολογισμός, ενώ επανέλαβε ότι «ο κόσμος ζητά να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια. Περισσότερο από χρήματα και από δουλειές ζητά να μπει τέλος στον παραλογισμό».

Εχουμε μαργαριτάρια

Στεναχωριέμαι να ακούω το αφήγημα της ΝΔ από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το σχόλιο για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο. «Εχουμε και εμείς τα δικά μας μαργαριτάρια», σχολίασε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Με στεναχώρησε ο Μανώλης Γλέζος. Δεν στεναχωρήθηκα καθόλου για τον Γιάνη Μηλιο, υποστήριξε. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν κάτσουμε με τον Μανώλη να πιούμε ένα καφέ μια ώρα θα καταφέρουμε να τον πείσουμε».

Συνεχίζεται ο Μαραθώνιος

Στις Βρυξέλλες είπαμε ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και «ας πεθάνουμε» γιατί δεν θέλαμε να συνεχίσουμε τα μνημόνια. Από χθες αρχίσαμε τη συζήτηση για το «κενό», σημείωσε. Δεν θα αφήσουν οι εταίροι για ένα μικρό ποσό να τιναχτούν στον αέρα όσα κάναμε.

Το ασφαλιστικό σύστημα έτσι όπως είναι δεν μπορεί να προχωρήσει. Χρειάζεται τομές με στόχο την προστασία των ασθενέστερων αλλά και τρόπους να το χρηματοδοτήσουμε. Το βασικό όπλο είναι η δημόσια περιουσία. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί και σύντομα να ενταχθεί σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v