Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΑΒΕ: Ληστρικός φόρος ο ΕΝΦΙΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, είναι ο τρόπος που υπολογίζεται, αφού χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες που παραμένουν "παγωμένες" στα επίπεδα του 2007, όταν οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί πάνω από 40%.

ΣΕΑΒΕ: Ληστρικός φόρος ο ΕΝΦΙΑ
«Ληστρικό» χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑΒΕ, ο ΕΝΦΙΑ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην μεγάλη πλειοψηφία επιχειρηματιών μεγάλων μονάδων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τονίζεται ότι τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς ο ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση των ενοικίων «εξανεμίζει» το ετήσιο ποσό που προκύπτει από την ενοικίαση του ακινήτου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΒΕ Κώστας Γεωργάκος τόνισε πως «συνέπεια του "ληστρικού" αυτού φόρου για τις επιχειρήσεις να καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας τους γενικότερα αλλά και λόγω αδυναμίας εκδόσεων φορολογικών ενημερώσεων, αναγκαίων για την χρηματοδότηση από τις τράπεζες και άλλους Δημόσιους Οργανισμούς, καθότι οι εφορίες απαιτούν την άμεση πληρωμή ολοκλήρου του ΕΝΦΙΑ».

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΒΕ, επί του παρόντος οι αριθμοί δείχνουν ότι οι φόροι στα ακίνητα αντιστοιχούν πλέον στο 4,3% της φορολογίας, από 1,3% το 2010, φτάνοντας στο 1,4% του ΑΕΠ, από 0,4% το 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, «δεν είναι άλλο από τον τρόπο που υπολογίζονται αυτοί οι φόροι, αφού χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες, που παραμένουν "παγωμένες" στα επίπεδα του 2007, όταν οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί πάνω από 40% μέσα στην τελευταία πενταετία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v