Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού διαφωνούν οι ασφαλιστικές με την κυβέρνηση

Σειρά θεμάτων για διάλογο με την κυβέρνηση έθεσε ο κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου κατά την διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ. Τι απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης. Παρέμβαση από Κ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα.

Πού διαφωνούν οι ασφαλιστικές με την κυβέρνηση

Στα πλαίσια της σημερινής εκδήλωσης που οργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα «ο ρόλος και οι προκλήσεις της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη εποχή» σκιαγραφήθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και της νέας κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα, αλλά ταυτόχρονα εκδηλώθηκε και από τις δύο πλευρές η πρόθεση για εποικοδομητικό διάλογο.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (στη φωτογραφία) εστίασε την ομιλία κυρίως σε δύο τομείς:

Πρώτον, στην έντονη υποασφάλιση του μέσου Έλληνα και στο πόσο πολλά πράγματα θα είχε να ωφεληθεί η οικονομία από την ανάπτυξη του κλάδου (πχ αν η χώρα έφτανε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε θα είχαμε 11 δισ. ετήσια παραγωγή, 50 δισ. ευρώ επενδύσεις, επιπλέον 15.000 θέσεις εργασίας, 8 δισ. ευρώ ετήσιες αποζημιώσεις και πολύ μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα).

Και δεύτερον, σε μια σειρά προτάσεων για διάλογο προς τη νέα κυβέρνηση. «Είναι ευκαιρία να ξεκινήσουμε άμεσα ένα συντονισμένο διάλογο για το πώς η ασφαλιστική αγορά θα μπορούσε να συμβάλει στην άμεση ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας ως σημεία διαλόγου:

α) Την συμπληρωματικότητα μεταξύ της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό, με ενεργό ρόλο της τελευταίας στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα.
β) Τη συνεργασία κράτους-ασφαλιστικών εταιρειών στο μέτωπο της υγείας προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και να προσφερθούν φτηνότερες καλύψεις στους πολίτες.
γ) Την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από το 2013 στον κλάδο αυτοκινήτου, καθώς σήμερα υπάρχουν περί τα 600.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα και πολλά δίκυκλα.
δ) Την ασφάλιση της περιουσίας, ξεκινώντας από την περίπτωση του σεισμού.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης από τη μια πλευρά αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος δήλωσε πως θα πρέπει να στηριχτεί, από την άλλη πλευρά όμως: α) έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα στις προθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο στο μέτωπο των συντάξεων («το σύστημα πρέπει να παραμείνει δημόσιο») β) δεν αναφέρθηκε καν στα άλλα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΕΕ.

Πάντως, ο κ. Σταθάκης, άφησε την πόρτα των συζητήσεων ανοιχτή, υποστηρίζοντας το διάλογο και την διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών, και σημειώνοντας πως «οι συμφωνίες μας θα είναι περισσότερες από τις διαφωνίες μας».

Στην ίδια εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως στην εποχή που έρχεται, οι πολίτες δεν μπορεί να τα περιμένουν όλα από το κράτος και πως «στρουθοκαμηλίζουμε όταν υποστηρίζουμε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει αν βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στην κοινωνική ασφάλιση. Ήρθε η ώρα ένα μέρος των εισφορών να επενδύεται μέσω του ιδιωτικού τομέα».

Γενικότερα μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να δει το ζήτημα με ευρύ πνεύμα και ανοιχτά μάτια, γιατί η δημογραφική αριθμητική δεν βγαίνει με τίποτε.

Τέλος, στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην τόνωση της αξιοπιστίας του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα από το πλαίσιο Solvency II, επισημαίνοντας τα αυστηρά κριτήρια του νέου πλαισίου και καλώντας τις εταιρείες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v