Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιπρας: Τα νομοσχέδια της επόμενης εβδομάδας

«Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά», ζήτησε από τους υπουργούς. Ποιες ρυθμίσεις πηγαίνουν στη Βουλή. Το μήνυμα από την ανάκληση αδειών στις Σκουριές και η απόφαση να προχωρήσει εξεταστική για τα Μνημόνια. Νέες αρμοδιότητες στον ΣΔΟΕ.

Τσιπρας: Τα νομοσχέδια της επόμενης εβδομάδας

«Κάποιοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο. Θα τους απογοητεύσω. Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμες τις υποχρεώσεις μας και θα επιστρέψει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». 

Όπως σημείωσε «οι εταίροι επέκτειναν κατά τέσσερις μήνες την δανειακή σύμβαση με βάση την επιστολή μας, χωρίς δηλαδή επέκταση της λιτότητας. Αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρά όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Να αναζητά εναλλακτικούς δρόμους για την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η χώρα βγαίνει ποιο δυνατή και περήφανη, έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστίας της και έχοντας πετύχει τους πρώτους στόχους που είχε θέσει. Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση για την απομείωση χρέους, εκτίμησε.

Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχτηκαν κάτι που έμοιαζε ταμπού. Ότι τα μνημόνια δεν είναι μόνο κοινωνικά αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικά. Αποδέχτηκαν ότι τα τεράστια πλεονάσματα είναι ατελέσφορα. Τα μνημόνια τελείωσαν ονομαστικά και ουσιαστικά. Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την αναδιοργάνωση του κράτους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.

Γνωρίζω καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν να είχαμε αποτύχει. Παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια ή να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας που είχε αποδειχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το τρίτο Μνημόνιο

«Γνωρίζω, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη», είπε ο πρωθυπουργός. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε.  Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.  Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή».

Τα νομοσχέδια

• Το πρώτο νομοσχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα), θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στόχος η άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Θέλουμε είπε ο πρωθυπουργός να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ’ τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις. 

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, και άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ. Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές. (σ.σ. το ΣΔΟΕ σήμερα βεβαιώνει την παράβαση άλλα όχι τον φόρο. Συντάσσει έκθεση ελέγχου που στέλνεις στη ΔΟΥ προκειμένου να γίνει η διαδικασία, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, οδηγώντας στις περισσότερες περιπτώσεις στο να μένουν τα πρόστιμα στα χαρτιά. Με την αλλαγή ο φόρος θα γίνεται απαιτητός άμεσα).

«Αυτές τις μέρες» είπε ο πρωθυπουργός «για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής».

• Κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μπει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

• Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ. Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πλέγμα διαφθοράς. Ξεκινά η προσπάθεια για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και την κάρτα εξυπηρέτησης πολίτη που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις συναλλαγές με το δημόσιο. 

Πρέπει να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των υπουργείων.

Η άδεια στις Σκουριές

Η ανάκληση των αδειών κλήθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που έγιναν. Θα γίνει επανέλεγχος για το εάν έχουν τηρηθεί οι κείμενες διατάξεις. Με αφορμή τις αντιδράσεις θέλω να τονίσω: η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού.

Για την κυβέρνησή μας εργαζόμενοι, περιβάλλον, κοινωνικό όφελος είναι πάνω από επιχειρηματικά συμφέροντα, όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν τα τελευταία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι μέσα και έξω από τη χώρα.

Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια

Πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι πολιτικές ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας και τον αναγκαστικό δανεισμό. Χωρίς ρεβανσισμούς θα αναζητήσουμε την αλήθεια.

Το μήνυμα για δουλειά

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με ένα μήνυμα προς βουλευτές και υπουργούς. «Κυρίες και κύριοι βουλευτές σας καλώ από αύριο να εργαστείτε σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα. Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

 

***Αναλυτικά, ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v