Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλός πονοκέφαλος για ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία του Eurogroup

Πυρά Τσίπρα για την απαίτηση βουλευτών να διατηρηθεί το βουλευτικό αυτοκίνητο. «Βασανίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ (και) το ερώτημα αν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή. Διαφώνησε με τη συμφωνία η Αριστερή Πλατφόρμα. Τι έβγαλε η ψηφοφορία.

Διπλός πονοκέφαλος για ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία του Eurogroup

Με τις διαφωνίες για την συμφωνία στο Eurogroup να είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις έντονες ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός της συμφωνίας βέβαια ένα ακόμα μέτωπο είναι ανοικτό: το εάν θα πάει για κύρωση από τη Βουλή ή όχι με τις απόψεις προς ώρας να διίστανται αλλά την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της μη κατάθεσης. 

Σήμερα δεύτερη μέρα της συνεδρίασης στο τραπέζι έπεσε το κείμενο της πολιτικής απόφασης και η εκλογή νέου Γραμματέα.

Οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για τον νέο Γραμματέα και τα μέλη της Επιτροπής του κόμματος ολοκληρώθηκαν, με τον Τάσο Κορωνάκη να εκλέγεται- όπως αναμένονταν- στη θέση του Γραμματέα. Ο κ. Κορωνάκης, πρόταση της ηγετικής ομάδας, εξελέγη με 102 ψήφους σε σύνολο 199. Ο εκλεκτός της μειοψηφίας Αλέκος Καλύβης έλαβε 64 ψήφους, ο Στέλιος Ελληνιάδης 1 ψήφο, ενώ υπήρχαν και 32 λευκά ψηφοδέλτια.

Όσον αφορά τη νέα Πολιτική Γραμματεία, το ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις της πλειοψηφίας έλαβε 110 ψήφους (6 έδρες), αυτό της Αριστερής Πλατφόρμας 63 (4 έδρες), το ψηφοδέλτιο της συνιστώσας ΚΟΕ 21 ψήφους (1 έδρα), ενώ υπήρχε και ένα ακόμα ψηφοδέλτιο ανένταχτων που πήρε 2 ψήφους, αλλά και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία απαρτίζεται από τους εξής: Ηλιόπουλος Νάσος, Καλύβης Αλέκος, Λάμπρου Πάνος, Λεουτσάκος Στάθης, Μπουρνούς Γιάννης, Νταβανέλος Αντώνης, Παπαδόγιαννη Σόφη, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγας Παναγιώτης, Ρινάλντι Ρούντι, Σβίγκου Ράνια.

Η τροπολογία

Νωρίτερα, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τροπολογία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό». Η τροπολογία καταψηφίστηκε (68 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 5 λευκά, ενώ υπήρξαν περίπου 30 απόντες). Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει λευκό.

Το αποτέλεσμα μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση της Ν.Δ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως «Η σημερινή ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει αυτό που κατανοεί όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη. Η ασυνέπεια πληρώνεται πάντα ακριβά. Τα ψέματά τους τα βλέπουν ακόμα και οι δικοί τους. Η ΝΔ παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του Τόπου».

Η απάντηση ήρθε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Μόνο θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλούνται όταν η ΝΔ κάνει αναφορά σε αποσταθεροποίηση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» αναφέρει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ για την ψηφοφορία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν, είναι και θα παραμείνει, σε αντίθεση με τη ΝΔ και όχι μόνο, μια ριζοσπαστική πολιτική δύναμη με ζωντανές και διασφαλισμένες τις δημοκρατικές λειτουργίες. Οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τίθενται υπό δίωξη, όπως συνήθως συμβαίνει στα άλλα κόμματα αλλά εκφράζονται ελεύθερα στις συλλογικές του διαδικασίες και αποτελούν κατάκτηση και δύναμη για το κόμμα μας, τον τόπο και τις δημοκρατικές προοδευτικές προοπτικές του».

Τα βουλευτικά αυτοκίνητα

Σε κάθε περίπτωση, ο Τσίπρας στη δευτερολογία του εξαπέλυσε πυρά κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν να διατηρηθεί το επίδομα για το υπηρεσιακό αυτοκίνητο. «Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα όταν το έμαθα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Είναι αδιανόητο όταν παίρνουμε 6.000 ευρώ, να διεκδικούμε και τα 400 ευρώ του αυτοκινήτου... Από ορισμένες λεπτομέρειες διαμορφώνουμε κλίμα σύντροφοι, για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Skai.

Τι είπαν τα ανώτατα στελέχη

Αναφορικά με τη συμφωνία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «προβλήματα και ασάφειες» της συμφωνίας η οποία «έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά», ενώ χαρακτήρισε θετικό ότι αυτή δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, παρά τη συμφωνία αυτή, «χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις».

Σε «ετεροβαρή συμφωνία» αναφέρθηκε ο Αλέκος Καλύβης την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αντικρούσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα του, προετοιμάζοντας τον λαό «για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Ο Γιάννης Μηλιός διατήρησε και πάλι σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», σημείωσε.

Για ανανέωση της λαϊκής εντολής τον Ιούνιο μίλησε ο Αντώνης Νταβανελος: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκα με να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Οι «υπερασπιστές»

Από την άλλη, ποιο ήπιοι ήταν οι τόνοι υπουργών και στελεχών κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως η κυβέρνηση εξέτασε αλλά απέρριψε το σενάριο της ρήξης, υπογραμμίζοντας ότι «αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε πως μας δίνει χρόνο, αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε». Ειδικά για το κόμμα, είπε ότι «δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρωνίες».

«Καλοδεχούμενες» χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς τις κριτικές, «αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα. Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη», σημείωσε.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αναγνώρισε ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες, που όμως δεν είναι πάντα κακές. «Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ασάφεια στα εργασιακά μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει».

Να δώσουν «μια ευκαιρία στην κυβέρνηση» ζήτησε ο Αριστείδης Μπαλτάς ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. προσθέτοντας πως «οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς», ενώ ο Νίκος Χουντής πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v