Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιους μίλησε ο Τσίπρας για πρόωρες κάλπες

Πότε έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο κάλπης ή δημοψηφίσματος. Η «σύγχυση» των δανειστών και ποιες εναλλακτικές επεξεργάζονται για χρηματοδότηση. Το «18 προς 1» παραμένει στο Eurogroup προειδοποιεί ανώτατο στέλεχος της ΕΕ. Γιατί αυξάνει η πίεση για νέα μέτρα.

Σε ποιους μίλησε ο Τσίπρας για πρόωρες κάλπες

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια σειρά τηλεφωνημάτων με ανώτατους ξένους αξιωματούχους της Ε.Ε. μίλησε για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι δεν θα δίσταζε να παραιτηθεί ή να πάει σε δημοψήφισμα από το να υπογράψει παράταση της δανειακής σύμβασης με τους όρους που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«I am not in love with my chair, I am only 15 days as prime minister» (δεν είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα, είμαι μόλις 15 ημέρες πρωθυπουργός) είπε χαρακτηριστικά, όπως τουλάχιστον μεταφέρει ένας από τους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε εκείνη τη μέρα.

Την είδηση δημοσίευσε στις 17 Φεβρουαρίου το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, για να τη διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Όμως το θέμα επανήλθε χθες στον κυριακάτικο τύπο που επικαλείται πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή έδωσε διαφορετική διάσταση. Μίλησε για οργανωμένη προσπάθεια που είχε στόχο είτε να ανατρέψει την κυβέρνηση, είτε να τη σύρει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης ή στο να ενσωματωθεί πλήρως στην προηγούμενη πολιτική.

Το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα τηλεφωνήματα έγιναν, όμως όχι τώρα. Εγιναν εν όψει της συμφωνίας του Eurogroup η οποία είναι πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση τη μεταφράζει ως επιτυχία κι οι δανειστές υποστηρίζουν ότι έγινε αυτό που έπρεπε, δηλαδή συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε με μικρές διαφοροποιήσεις.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της Ε.Ε., η οποία υπήρξε δέκτης της απειλής για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε στα τηλεφωνήματά του με τους αξιωματούχους τη λαϊκή εντολή και το γεγονός ότι δεν θα δεχθεί απειλές, εκβιασμούς αλλά ούτε και πειραματισμούς που θα έριχναν την κυβέρνηση.

«Ήταν κουραστικό να ακούμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως τι είναι αυτό που ακριβώς ήθελε ο Έλληνας πρωθυπουργός», ανέφερε η πηγή.

Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι όντως ο κ. Τσίπρας είχε πολύ καλή επαφή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του Εurogroup, όμως υπογράμμισαν ότι η απειρία της νέας κυβέρνησης στέρησε την ευκαιρία να αξιολογήσει σωστά τα δεδομένα στη Γερμανία.

Για τους καλά γνωρίζοντες η Α. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης κι η καγκελάριος αφήνει στον υπουργό της να κάνει τη «βρόμικη» δουλειά, ενώ αυτή παρουσιάζεται πιο διαλλακτική.

Η κ. Μέρκελ, όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν, σχεδιάζει να αποχωρήσει πριν από το τέλος της θητείας της και ήδη διεμήνυσε ότι επιθυμεί να καταγραφεί στην Ιστορία ως η καλύτερη καγκελάριος της Γερμανίας, επισκιάζοντας τον Χέλμουτ Κολ. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αναφέρει ότι δεν θέλει να στιγματιστεί στο τέλος της καριέρας της ότι υποχώρησε υπό την πίεση των Ελλήνων.

Αυτό που επίσης δείχνει να αγνοεί το Μαξίμου είναι ότι όταν ανακύπτουν ζητήματα για το πώς θα κινηθεί η Γερμανία σε οικονομικά θέματα της ευρωζώνης, αυτή που υποχωρεί είναι η Α. Μέρκελ και όχι ο Β. Σόιμπλε.

Ετσι έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Σε μια μικρή προσπάθεια εκ μέρους της καγκελαρίας να κλείσει το θέμα πιο ομαλά, ο Β. Σόιμπλε ήταν αμετακίνητος. Το είχε πάρει προσωπικά και θέλησε να τιμωρήσει και να ταπεινώσει την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα όπως μάθαμε, μια μέρα πριν από το τελευταίο -και κρίσιμο - Eurogroup, συγκεκριμένοι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να μεταβούν στο Βερολίνο και να μιλήσουν σε μετριοπαθή στελέχη του κόμματος του κ. Σόιμπλε ώστε να ασκήσουν πίεση να μαλακώσει, καθώς φαινόταν διατεθειμένος να ανατρέψει και την τρίτη προσπάθεια για συμφωνία.

Τι γίνεται με το τρίτο δάνειο

Το Euro2day.gr είχε αποκαλύψει από το Νοέμβριο το απόρρητο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές εξέταζαν το ενδεχόμενο τρίτου δανείου για τη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο του 2014. Στην εν λόγω συζήτηση -τα πρακτικά της οποίας είδαμε- λάμβαναν μέρος η τρόικα και μόνο οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης.

Τότε ο εκπρόσωπος του ESM εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά άλλα 30 δισεκατομμύρια μέχρι και το 2016. Σε αυτό το ποσό, όμως, συμπεριλαμβάνονται οι εκκρεμείς δόσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ, το υπόλοιπο των κονδυλίων του ΤΧΣ και τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών SNPs.

Στην ουσία δηλαδή με λίγα φρέσκα χρήματα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τη χώρα στο ίδιο καθεστώς για άλλα δύο χρόνια.

Επί εποχής Σαμαρά λοιπόν, και ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους της χρηματοδότησης και ο πρώην πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα ζητούσε την πρόωρη έξοδο από το ΔΝΤ (αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας), οι δανειστές, πίσω από την πλάτη του σχεδίαζαν τρίτο πακέτο ώστε να παραμείνει η χώρα δέσμια της σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι ακόμα και στην περίπτωση Σαμαρά η γραμμή των σκληροπυρηνικών χωρών και του ΔΝΤ παρέμενε ίδια. Δεν έχει να κάνει με τη στροφή που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι έγινε στους δανειστές με την εκλογή Τσίπρα.

Το θέμα του τρίτου δανείου παραμένει στο τραπέζι, και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα 30 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί λόγω της αστοχίας του προϋπολογισμού.

Επίσης είναι πλέον γνωστό ότι υπάρχει καχυποψία εκατέρωθεν για τις κινήσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών, ενώ στο εξωτερικό επικρατεί σύγχυση από τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και άλλων υπουργών, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθαρή εικόνα για το πώς θα βαδίσει η κυβέρνηση.

Η συμφωνία του Eurogroup είναι απλά… blueprint

Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει δημιουργική ασάφεια από το κείμενο του Eurogroup, όμως το ίδιο λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι δανειστές.

Κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε ότι «όλα θα αλλάξουν» με την αξιολόγηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, κατά την οποία το δημοσιονομικό κενό του 2015 ενδέχεται να αυξηθεί πολύ (ήταν στο 1,6 δισ. ευρώ με βάση το στόχο του 3% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα, ποσό που αμφισβητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση).

Εκεί κατά τους δανειστές θα τεσταριστεί η σχέση της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με τους δανειστές. Εκεί εκφράζονται φόβοι για πολιτικό ατύχημα

Τι γίνεται με το χρηματοδοτικό κενό

Εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό μέσω repοs, η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτήν την Πέμπτη, στην Κύπρο, η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων. 

Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωτράπεζα, αν και ο σιωπηλός πυλώνας της τρόικας, είναι και το πιο απαιτητικό μέρος στα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η τάση στην ΕΚΤ είναι να παραμείνει η κάνουλα κλειστή ώστε να πιεστεί η ελληνική πλευρά να περάσει σε πράξεις και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της πριν κλείσει το δίμηνο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αναμένεται να πιεστεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς το συντομότερο δυνατό και να καταθέσει τα απαραίτητα νομοσχέδια ώστε να εισπράξει ξανά χρηματοδότηση πριν από τη λήξη του διμήνου.

Επίσης, εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να αντιμετωπίσει ξανά το 18 προς 1 και τη σκληρή γραμμή την οποία δεν χρειάζεται να επιβάλει η Γερμανία, καθώς χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, πιο επιθετικές προς τη Ελλάδα.

Πηγές που παρακολουθούν τα γεγονότα σημειώνουν ότι η κυβέρνηση κακώς εισπράττει αυτή τη γραμμή ως επίθεση εναντίον της, γιατί ανέκαθεν αυτές οι χώρες ήταν απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα στις συνεδριάσεις του  Eurogroup, κάτι που γνωρίζουν καλά οι κ. Στουρνάρας, Βενιζέλος και Χαρδούβελης.

Ο ρόλος Σουλτς και ο Θεοδωράκης

Αυτό που ίσως το Μαξίμου αγνοεί είναι το γεγονός ότι στην πλευρά μας μπορεί να παραμένουν υπογείως η Γαλλία και ο πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και ο επίτροπος Μοσκοβισί, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρ' όσα λέει σε τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχει οργώσει την ευρωζώνη λέγοντας πόσο επικίνδυνη για τα συμφέροντα των ευρωσοσιαλιστών και του ΕΛΚ η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη η γραμμή κατά της Ελλάδας να παραμείνει σκληρή...

Το Μαξίμου πρέπει να αξιολογήσει καλύτερα και τη στάση του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και τις επαφές που έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Θεοδωράκης λίγες μέρες μετά τις εκλογές άρχισε να ζητάει ραντεβού με όλους τους «παίκτες» της ευρωπαϊκής πολιτικής. Το «πουσάρισμά» του (ποιους θα δει και πώς) φαίνεται πως ανέλαβε ο κ. Σουλτς.

Μάλιστα στην Κομισιόν (όπου ζητήθηκε ραντεβού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά απερρίφθη) έκαναν λόγο για παράξενη συμπεριφορά καθώς δεν ήταν δυνατόν οι ξένοι αξιωματούχοι να δουν εκπρόσωπο νεοσύστατου κόμματος πριν καν δουν τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v