Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεπαγώστε» άμεσα το κράτος!

Κυβέρνηση με υπουργούς... χωρίς αρμοδιότητες και αναπληρωτές που δεν έχουν ορκιστεί. Οι εκκρεμότητες που παραμένουν στα συρτάρια και το αλαλούμ με τους γενικούς γραμματείς. Οι διαμαρτυρίες της αγοράς και οι υποσχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ξεπαγώστε» άμεσα το κράτος!

Να βάλει μπρος την κρατική μηχανή ζητούν οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση καθώς ένα μήνα μετά την εκλογή της περισσεύουν οι συνεντεύξεις υπουργών, αλλά απουσιάζουν οι αποφάσεις για την επίλυση πλήθους σοβαρών εκκρεμοτήτων.

«Οι καθυστερήσεις στην κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, στην τοποθέτηση νέων γενικών γραμματέων (οι προηγούμενοι έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους), αλλά και διοικήσεων μεταδίδουν μια εικόνα ραστώνης όταν στην κυβέρνηση έπρεπε να τρέχουν με χίλια» επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Ευελπιστούν πως αυτή την εβδομάδα, στα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση, θα ενταχθούν ως τροπολογίες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να αρχίσουν να λειτουργούν τα υπουργεία.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως τρεις αναπληρωτές υπουργοί δεν έχουν καν ορκιστεί. Προσθέτουν πως η σημερινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δε μπορεί να συγκριθεί με το παρελθόν όπου ενίοτε χρειάζονταν μέχρι και τρεις μήνες μέχρι να μοιραστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών ή υπουργείων. Η χώρα έχει λάβει συγκεκριμένη προθεσμία από τους δανειστές, ενώ εκκρεμούν θέματα από τα οποία θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας το 2015 όπως το νέο ΕΣΠΑ, φορολογικά θέματα που απασχολούν την αγορά, ο αναπτυξιακός νόμος που στην ουσία καταργήθηκε από πέρυσι κ.λπ. «Στην υπόλοιπη στελέχωση, όπως στις θέσεις των γενικών γραμματέων, πρέπει να αποτυπώνεται η απόφαση της κυβέρνησης για ταχύτατη ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο τελευταίο τετράμηνο», λένε στην αγορά.

Επιχειρηματίες τονίζουν πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν γενικοί γραμματείς οι οποίοι επέστρεψαν προσωρινά στο υπουργείο (όπως συνέβη στο Ναυτιλίας) αφού είχαν μαζέψει τα πράγματά τους... Σε άλλο υπουργείο, οι υπάλληλοι βλέπουν στο ίδιο γραφείο τον παλαιό γενικό γραμματέα και έναν κύριο ο οποίος λέγεται πως θα πάρει τη θέση του. Αναφέρουν ως παράδειγμα τη «Διαύγεια» στη βάση δεδομένων της οποίας δεν υπάρχουν ακόμα τα ονόματα των περισσότερων υπουργών αφού είναι άνευ αρμοδιοτήτων. Ακόμα και οι υπουργοί που έχουν δικαίωμα υπογραφής, έχουν λάβει μέχρι σήμερα ελάχιστες αποφάσεις, πάντα με βάση τα στοιχεία της «Διαύγειας».

Στην κυβέρνηση, με αφορμή και σχετική παρέμβαση της Ν.Δ., απαντούν πως δεν υπάρχει μακρά καθυστέρηση στην ουσιαστική ενεργοποίηση των υπουργείων. Οπως λένε, «σε κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία». Υποστηρίζουν ότι στους αναπληρωτές έχουν δοθεί οι αρμοδιότητες κατά 80% περίπου και μόνο 6 ή 7 δεν έχουν αναλάβει ακόμα για διαδικαστικούς λόγους. Εξηγούν πως μόλις ψηφιστεί το πρώτο σχέδιο νόμου θα ορκιστούν και οι τρεις αναπληρωτές υπουργοί που δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα της... τρόικας

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει δύο αναπληρωτές υπουργούς σε κάθε υπουργείο, αλλά στην παρούσα κυβέρνηση υπάρχουν τρεις αναπληρωτές σε ορισμένα εξ αυτών με αποτέλεσμα να απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, δεν έχουν ορκιστεί η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

«Όπως και να' χει, εντός της εβδομάδας θα έχουν τακτοποιηθεί οι όποιες εκκρεμότητες» επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν πως «άλλωστε τρέχαμε όλο αυτό το διάστημα για την κρίσιμη διαπραγμάτευση».

Στην αγορά θεωρούν, πάντως, πως η παραδοσιακή περίοδος χάριτος εξαντλήθηκε, με δεδομένες τις πιεστικές ανάγκες για παρεμβάσεις σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Από τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων εξαρτάται και η προώθηση σοβαρών εκκρεμοτήτων που συνδέονται με την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία κ.λπ., ορισμένες από τις οποίες αποτελούν και κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Στο υπουργείο Εργασίας, για παράδειγμα, ένα και πλέον μήνα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, παραμένει στον αέρα η κοινωνική ασφάλιση. Για την ακρίβεια, όχι στον αέρα, αλλά υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Μετά από έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) και τον κίνδυνο να γίνει η πρώτη απεργία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας αλλά και υπό το βάρος διαπιστωμένων διοικητικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ενιαία οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας (από τη μισθοδοσία των εργαζόμενων έως και τον έλεγχο στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων), υπήρξε δέσμευση ότι η ΓΓΚΑ θα παραμείνει στην οδό Σταδίου.

Με την ένταξη του Δ. Στρατούλη στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, ο Πάνος Σκουρλέτης όχι μόνο γίνεται υπερυπουργός, αλλά αποκτά και τρεις αναπληρωτές υπουργούς, Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Δ. Στρατούλη, Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη Θ. Φωτίου και υπεύθυνη για θέματα ανεργίας τη Ρ. Αντωνοπούλου.

Το ενδεχόμενο... μετάπτωσης κάπου από αναπληρωτή υπουργού σε υφυπουργό δεν συζητείται, με αποτέλεσμα να αναμένεται η νομοθετική πρωτοβουλία που επιτρέπει τους τρεις αναπληρωτές υπουργούς ανά υπουργείο. Στη συνέχεια, αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες του νέου σχήματος. Για τις κυρίες του υπουργείου πάντως, που δεν υπάρχει πρόβλημα, οι αρμοδιότητες έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Μέχρι τότε, στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν αρκετά διοικητικά προβλήματα, πολλά έγγραφα παραμένουν χωρίς υπογραφή, ενώ όπου χρειαστεί μπαίνει η υπογραφή του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη (π.χ. το έγγραφο προς τα ταμεία για τις επενδύεις του ΟΔΔΗΧ σε ρέπος, καθώς η οικονομική υπηρεσία ανήκει ακόμη στο Εργασίας), ή αυτή του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή.

Οι αλλαγές αλλά και οι αναμενόμενες ανατροπές τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στα ταμεία, τα οποία περιμένουν την οριστική απόφαση προκειμένου να δουν αν θα αλλάξουν τα επίσημα έγγραφά τους και τις σφραγίδες τους, ώστε να αναφέρουν τον οριστικό και νόμιμο τίτλο του υπουργείου στο οποίο υπάγονται...

Αλλά και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ) τα μέλη της πολιτικής του ηγεσίας παραμένουν άνευ αρμοδιοτήτων, εν αναμονή των σχετική αποφάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εκκρεμότητα αφορά και τους γενικούς γραμματείς, καθώς παραμένουν στις θέσεις τους όσοι είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, τα πρόσωπα που έχει αποφασιστεί να τοποθετηθούν είναι εν αναμονή γενικοί γραμματείς που ενημερώνονται.

Στο ΥΠΑΠΕΝ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έκδοση των σχετική προεδρικών διαταγμάτων δεν είναι και τόσο απλή καθώς συσσωματώνει γενικές γραμματείες προερχόμενες από το πρώην Ανάπτυξης (Βιομηχανία) και Ενέργειας, το ΠΕΧΩΔΕ, το Γεωργίας (δάση) και ολόκληρο το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον υπουργό, τους αναπληρωτές και τον υφυπουργό μπορεί να καθυστερήσει, σε μια στιγμή όπου απαιτούνται αποφάσεις εδώ και τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v