Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dixon: Τα τέσσερα στάδια της «κωλοτούμπας»

Άμεση προτεραιότητα για την Αθήνα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Reuters. Η αδύνατη αποστολή της κυβέρνησης και πώς θα ολοκληρωθεί η ελληνική κωλοτούμπα.

Dixon: Τα τέσσερα στάδια της «κωλοτούμπας»

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια σχεδόν αδύνατη αποστολή τους επόμενους τέσσερις μήνες, να επανακτήσει το κλίμα εμπιστοσύνης με τους πιστωτές της χώρας και να διατηρήσει ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, γράφει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, στο προσωπικό του blog.

Η ευθύνη ωστόσο ανήκει ολόκληρη στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις από τις οποίες τώρα θα πρέπει να απαλλαγεί. 

Εχουμε δει το πρώτο στάδιο της κωλοτούμπας με το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για παράταση του τρέχοντος προγράμματος - δεσμεύοντας τη νέα κυβέρνηση να μην ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενώ διαρκεί η διαπραγμάτευση. 

Η κωλοτούμπα, σημειώνει ο Dixon, θα χρειαστεί τρία ακόμη στάδια: 

Πρώτον, οι θεσμοί, γνωστοί παλαιότερα ως τρόικα, πιθανότατα θα αποσπάσουν περισσότερους συμβιβασμούς ως αντάλλαγμα για να μην αφήσουν την Αθήνα να χρεοκοπήσει το Μάρτιο.

Δεύτερον, ο Τσίπρας θα πρέπει να ξεχάσει περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις έως τα τέλη Απριλίου, όταν η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα θα πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω. Θα γίνει φανερό τότε ότι η δημιουργική ασάφεια για την οποία καυχιέται ο Βαρουφάκης θα έχει ξεκαθαρίσει προς όφελος των θέσεων των δανειστών

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ενδέχεται να πετύχει να μειωθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% φέτος από 3%. Όμως δεδομένου ότι η οικονομία έχει πληγεί από τις πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων δυο μηνών, θα χρειαστούν περικοπές για να επιτευχθεί και αυτό.

Τέλος, ο Τσίπρας θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό που πρακτικά θα αποτελεί να νέο MoU (μνημόνιο αλληλοκατανόησης) έως τα τέλη Ιουνίου. Ενδέχεται να αποφύγει τον όρο μνημόνιο, αποκαλώντας το συμβόλαιο ή συμφωνία. Όμως όπως λέει και η βρετανική ρήση, "εάν κάτι περπατάει σαν πάπια και κάνει σαν πάπια, είναι πάπια".

Η επόμενη μακροχρόνια συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα χρήματα από τους πιστωτές της Ελλάδας σε αντάλλαγμα την εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων - και η όλη συμφωνία θα συνεχίσει να εποπτεύεται από τους θεσμούς.

H Αθήνα ενδέχεται να λάβει μια ελάφρυνση χρέους για να γλυκάνει το χάπι. Όμως ακόμη και αυτή δεν είναι διασφαλισμένη. Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό να τη λάβει εάν η κυβέρνηση εργαστεί σκληρά για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, προχωρώντας με τις μεταρρυθμίσεις. Από τη στιγμή που δεν έχει καλό Plan B, αυτό θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα, καταλήγει ο αρθρογράφος.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v