Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Αρχισαν οι πρώτες κόντρες με τις επιχειρήσεις

Τι περιμένει και τι φοβάται ο επιχειρηματικός κόσμος από τη κυβέρνηση. Ποιες δηλώσεις και ενέργειες υπουργών προκάλεσαν αντιδράσεις σε 4 κλάδους. Δυσφορία στα μέτωπα των επενδύσεων και της ρευστότητας στην οικονομία.

Κυβέρνηση: Αρχισαν οι πρώτες κόντρες με τις επιχειρήσεις
Μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου είχε εκδηλώσει κατά το παρελθόν έντονα παράπονα εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης για μια σειρά σημαντικά ζητήματα, με κυριότερα τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη συνεχή αλλαγή των νόμων και του φορολογικού πλαισίου, την έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια, το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων και γενικότερα την οικονομική ύφεση, παρά το γεγονός ότι το 2014 παρατηρήθηκε ένας μικρός θετικός ρυθμός ανάκαμψης.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει σήμερα από την κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της στην πράξη.

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι επιχειρηματίες που είδαν θετικά ορισμένες από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Για παράδειγμα, οι εταιρείες πετρελαιοειδών δήλωσαν πρόθυμες να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο στην πρόθεση πάταξης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο.

Επίσης, πολλές μικρομεσαίες και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες επικρότησαν την κυβερνητική πρόθεση για μια χαλαρότερη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Οι παράγοντες του τουρισμού χάρηκαν για το γεγονός ότι δεν θα έχουμε αυξημένο ΦΠΑ στον κλάδο, τουλάχιστον για το επόμενο τετράμηνο.

Επίσης, το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών συμφώνησε με τον κυβερνητικό στόχο για περιορισμό του απαιτούμενου ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού από το υπέρμετρο 3,5% και 4%, με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι επιχειρηματίες που δυσπιστούν για το κατά πόσον μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τα καταφέρει στο μέτωπο της οικονομίας.

Μια πρώτη ένσταση προκύπτει από το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση νέες επενδύσεις, αλλά αντίθετα υπάρχουν υπουργοί που προσπαθούν να μπλοκάρουν την υλοποίηση σχεδίων που φαινόταν να βαδίζουν προς το στάδιο της υλοποίησης.

Μια δεύτερη εστία ανησυχίας των επιχειρηματιών σχετίζεται με το ζήτημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Με τις τράπεζες να έχουν χάσει καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ και με το δημόσιο να αναζητά ακόμη δανεικό χρήμα για τους επόμενους μήνες, όλα δείχνουν πως η αρνητική πιστωτική επέκταση θα συνεχιστεί για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς την πορεία του φετινού ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, οι κύκλοι αυτοί επισημαίνουν πως αν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για +2,9% στο ΑΕΠ φαίνονταν κάπως αισιόδοξες, τώρα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει η φετινή ανάπτυξη να ξεπεράσει ακόμη και το 1%. Και αυτό παρά το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον (χαλαρότερο ευρώ, μειωμένες τιμές πετρελαίου, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης).

Οι πρώτες κόντρες

O υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος την προηγούμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης απέρριψε το αίτημα για συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα στο συνταξιοδοτικό, ενώ δεν απάντησε καν σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που τέθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αν και ο κ. Σταθάκης απλώς επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει στο ίδιο ακροατήριο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, αυτή τη φορά ο λόγος του απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα επειδή εκφράστηκε από τη θέση του αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης και όχι από τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά πάντως, οι ασφαλιστικές: α) έσπευσαν να κρατήσουν την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, β) γνωρίζουν ήδη πως όλα τα αιτήματά τους δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση θα έχει προτεραιότητα τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, γ) προσδοκούν πως αργά ή γρήγορα τα αιτήματά τους θα υιοθετηθούν, καθώς πιστεύουν ότι η ελληνική πολιτεία θα προσαρμοστεί με τα δεδομένα που επικρατούν στην Ευρώπη.

«Η... δημογραφική αριθμητική είναι αμείλικτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παράγοντες του κλάδου.

Με φουλ επίθεση εναντίον των ιδιωτικών κλινικών άρχισε ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αρχικά είχαμε μια συνέντευξη, το περιεχόμενο της οποίας μετά ανασκευάστηκε (ειπώθηκε πως επρόκειτο περί απλών σκέψεων και όχι αποφάσεων) και στη συνέχεια είχαμε -μέσω άλλης συνέντευξης- την προαναγγελία ανακοινώσεων για σκάνδαλα. Σε θεσμικό επίπεδο, το σημείο τριβής έγκειται στο ότι ο κ. Κουρουμπλής θεωρεί πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχει μόνο δευτερεύοντα ρόλο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και μόνο σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά τους, οι ιδιωτικές κλινικές υποστηρίζουν πως μέσα από την πολιτική που υποστηρίζει ο υπουργός, θα εκτοξευθεί το κόστος του δημοσίου για την υγεία και θα χαθεί το δικαίωμα επιλογής του ασθενή για το πού θα νοσηλευθεί. Όσο για τα περί σκανδάλων, υποστηρίζουν πως οι ίδιες οι ιδιωτικές κλινικές -και μάλιστα με δικά τους έξοδα- προκάλεσαν τον έλεγχο από τον οποίο θα αναδειχτούν όσα προαναγγέλλει ο νέος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της πληροφορικής οι διάφοροι παράγοντες δεν ήθελαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ή ακόμη και σε ανασχηματισμό της ίδιας κυβέρνησης, το σύστημα των αναθέσεων και της σταδιακής παραλαβής των δημόσιων έργων μπλοκάρει για αρκετούς μήνες. «Ήδη, από το Δεκέμβριο δεν υπογράφει κανένας και αυτό συνεχίζεται ήδη πάνω ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση αυτή τη φορά επείγει αφού σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ (δωρεάν κεφάλαια και όχι δανεικά) κινδυνεύουν να χαθούν.

Αντιδράσεις στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας) προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης (που αναγράφεται μάλιστα και στο κείμενο της συμφωνίας με το Eurogroup) να επανεξετάσει το ζήτημα της φορολογίας των συλλογικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αλλά και με στελέχη της ευρύτερης αγοράς, μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε πολύ σοβαρά προβλήματα, χωρίς να αποφέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v