Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαπαβίτσας: Μόνο εκτός ευρώ θα γλυτώσουμε από την λιτότητα

Πλανώνται όσοι νομίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή εντός της ευρωζώνης, τονίζει σε άρθρο του στον Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. Προτείνει αλλαγή στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου.

Λαπαβίτσας: Μόνο εκτός ευρώ θα γλυτώσουμε από την λιτότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η στρατηγική της επίτευξης ριζικών αλλαγών εντός του ευρώ έχει φτάσει στο τέλος της, τονίζει σε άρθρο του στον Guardian o βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας.

Όπως σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας η στρατηγική αυτή χάρισε στο κόμμα την νίκη στις εκλογές μέσω της υπόσχεσης για απελευθέρωση του ελληνικού λαού από την λιτότητα χωρίς μια ολοκληρωτική ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έχουν δείξει πέραν κάθε αμφιβολίας πως αυτό είναι αδύνατο και είναι ώρα να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα, τονίζει ο ίδιος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει μια κατάρρευση ή μια ολοκληρωτική παράδοση, πρέπει να είναι πραγματικά ριζοσπαστικός, υπογραμμίζει.

«Η δύναμη μας βρίσκεται ακριβώς στην τεράστια λαϊκή στήριξη που απολαμβάνουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα για την ανακούφιση του λαού από τις τεράστιες πιέσεις των τελευταίων ετών: να απαγορεύσουμε τις εξώσεις, να διαγράψουμε το εγχώριο χρέος, να επανασυνδέσουμε οικογένειες με το ηλεκτρικό ρεύμα, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Με αυτό το πρόγραμμα εκλεγήκαμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η εποπτεία από τους “θεσμούς” πρέπει να αποκτήσουν δευτερεύουσα θέση στους υπολογισμούς μας, αν είναι να διατηρήσουμε την λαϊκή στήριξη» γράφει ο κ. Λαπαβίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό από τον Φεβρουάριο. «Η ευρωζώνη δεν μπορεί να μετασχηματιστεί και δεν θα γίνει μια “φιλική" νομισματική ένωση που στηρίζει τους εργαζομένους. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει στο τραπέζι ένα ολοκληρωμένο σύνολο επιλογών και πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έκτακτα μέτρα  ρευστότητας εν γνώσει ότι μπορεί να όλα τα ενδεχόμενα είναι διαχειρίσιμα εφόσον ο λαός είναι έτοιμος» υποστηρίζει ο κ. Λαπαβίτσας.

Παράλληλα, σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λάβει βοήθεια από την ευρωπαϊκή αριστερά, αλλά μόνο αν η τελευταία απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις της και αρχίσει να προτείνει εύλογες πολιτικές που θα είναι σε θέση να βγάλουν την Ευρώπη από τον παραλογισμό στον οποίο έχει μετατραπεί το ενιαίο νόμισμα.

Τότε μπορεί να υπάρξει η ευκαιρία για μια άρση της λιτότητας σε όλη την ήπειρο, τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας, λέγοντας πως ο χρόνος είναι πιεστικός για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v