Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε τα χρέη του Μαρτίου

Εξι μεταρρυθμίσεις θα προτείνει στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ. Οι κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι θέσεις για φορολογικούς συντελεστές, ΕΝΦΙΑ και αποκρατικοποιήσεις. Καταστροφή το Grexit, αναδιάρθρωση εντός ευρωζώνης.

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε τα χρέη του Μαρτίου

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε στο ΔΝΤ και τα ομόλογα της προ PSI εποχής που λήγουν το Μάρτιο. Εχουμε εξασφαλίσει τα ποσά, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκπομπή Enikos. «Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης των χρημάτων για το σύνολο του τετραμήνου».

Αν και αναγνώρισε την αβεβαιότητα που υπάρχει εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για την εξασφάλιση της ρευστότητας για το σύνολο του τετραμήνου.

Οπως είπε στο Eurogroup θα παρουσιαστούν έξι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δούμε ποιες από αυτές θα είναι άμεσης εφαρμογής, είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Εμμέσως πλην σαφώς φάνηκε πως κλείνει προς αποδοχή της πρότασης του Γερούν Ντάισελμπλουμ να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πάρει η χώρα μέρος της δόσης εντός Μαρτίου. «Δεν θα απαντήσω, είναι δική σου διαπίστωση», απάντησε στη σχετική ερώτηση του παρουσιαστή.

Αναδιάρθρωση εντός ευρωζώνης, καταστροφή το Grexit

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την αναδιάρθρωση εντός ευρωζώνης ως τη μοναδική επιλογή, όχι η χρεοκοπία εντός ευρώ. 

Όπως είπε δηκτικά ο Κώστας Λαπαβίτσας και άλλοι οικονομολόγοι έχουν χτίσει καριέρα πάνω στο επιχείρημα του Grexit. «Εγώ θεωρώ καταστροφική την έξοδο από την ευρωζώνη», είπε και σημείωσε ότι η δημιουργία ενός νομίσματος απαιτεί μήνες. «Φανταστείτε να ανακοινώσεις ουσιαστικά ότι μετά από μήνες θα υπάρξει ένα νόμισμα που θα υποτιμηθεί».

Οσο και να ασκούμε κριτική στην αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη, σημείωσε, είναι άλλο να λέμε ότι δεν έπρεπε να μπούμε και άλλο να λέμε ότι τώρα που μπήκαμε θέλουμε να βγούμε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα Merkel Plan με επενδύσεις που θα κινούνται στη λογική του Marsal Plan που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ.

Τα ομόλογα της ΕΚΤ

Αν και εμφανίστηκε σίγουρος για την πληρωμή του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ως θέμα προς διαπραγμάτευση. 

Το χρέος προς την ΕΚΤ είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση επανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν είναι δανεικά. Είναι απόρροια της απόφασης του κου Τσισέ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για να βοηθήσει την Ελλάδα. Η ΕΚΤ τα αγόρασε σε χαμηλές τιμές, αλλά αν δεν τα είχε αγοράσει η ΕΚΤ θα είχαν κουρευτεί, επανέλαβε ενώ άφησε αιχμές για το εάν επιστρέφεται το σύνολο των κερδών της κεντρικής τράπεζας.

Το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση

Ερωτηθείς για την τεκμηρίωση του EFSF αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση και το MoU υποστήριξε ότι δεν μας δεσμεύει η ερμηνεία του EFSF αλλά η απόφαση του τρίτου Eurogroup.

Η διαφορά με το email Χαρδούβελη

Η αλήθεια είναι ότι όταν χρωστάς έχεις χάσει μέρος της ανεξαρτησίας σου. Για να την ανακτήσεις πρέπει να μπορείς να πληρώσεις. Η διαφορά με το email Χαρδούβελη είναι ότι εμείς διαχωρίσαμε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο και θα κριθούμε με βάση τις μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσουμε με τους εταίρους μας και όχι με το MoU. Δεν θα πρέπει να υπάρξει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, υποστήριξε. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η δημιουργική ασάφεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα. 

Το τρίτο μνημόνιο και ο δανεισμός

Δεν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά όσα λέγονται από υπουργούς Οικονομικών. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι τις αποφάσεις του Eurogroup, ήταν το σχόλιο του για τα όσα είπε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκουίντος για δάνειο 30 – 50 δισ. ευρώ.

Δεν είμαι κατά του δανεισμού, είμαι κατά του δανεισμού πριν καταστεί το χρέος βιώσιμο. Αυτό λέμε και εμείς. Πρώτα μεταρρύθμιση, πρώτα αναδιάρθρωση χρέους και μετά η συζήτηση για δανεικά. 

Το αναπτυξιακό σχέδιο 

Πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από το βραχνά του κράτους. Με μια αίτηση με την ταυτότητα πρέπει να ξεπερνιούνται οι διαδικασίες και δεν πρέπει να πληρώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις (start up) ασφαλιστικές εισφορές για ένα ή δυο χρόνια.

Στόχος μας είναι άμεσα να σταματήσουν να ζητούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου στοιχεία που υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες.

Όπως είπε χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δεν πρέπει να περνάει από το υπουργείο Οικονομικών ή το Ανάπτυξης. Θα πρέπει να περνά από την ΕΤΕπ ή μια ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα που όμως θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ελληνικό κράτος.  Αυτό μπορεί να γίνει με μια ποσοτική χαλάρωση ποιο αποτελεσματική από αυτό της ΕΚΤ. Η ΕΤΕπ εκδίδει ομόλογα και μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο.

Το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική βοήθεια

Στα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πρόχειρα το κόστος του νομοσχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουν ήδη βρεθεί πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια. Συζητούμε με τους εταίρους γιατί και αυτοί έχουν τύψεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

Ο ΕΝΦΙΑ 

Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος, αλλά από την άλλη μεριά έχουμε μια δέσμευση με τους εταίρους ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις στο επόμενο τετράμηνο. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο αλλά μπορεί να πάρει ένα ή δυο ή τρεις μήνες. Ενας νόμος αλλάζει με ένα νόμο. Μέχρι να γίνει αυτό ισχύει ο προηγούμενος και πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει το πατριωτικό του καθήκον.

Οσο για τις αντικειμενικές αξίες σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξουν αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα του επόμενου προϋπολογισμού.

Νομιμοποίηση κεφαλαίων

Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν ελάχιστα ποσά, αλλά έκαναν μεγάλες αγορές στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε μια εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Να πληρώσουν για αυτό που δεν δήλωσαν ώστε να ξέρουν ότι για αυτό δεν θα διωχθούν. Αρνήθηκε να αποκαλύψει το πότε θα γίνει αυτό, αλλά και το ποσοστό φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Η είσπραξη του ΦΠΑ

Θεωρώ το 23% ΦΠΑ απαράδεκτο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο, θα ήθελα να τον μειώσω εφόσον βέβαια μπορούμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Μιλώντας προσωπικά, είπε, ότι αν δεν υπάρξει κάποιος φόβος για όποιον πουλά αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να αποδίδει ΦΠΑ το πρόβλημα δεν λύνεται. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Η ΔΕΗ

Πρώτη φορά ακούω για αυξήσεις τους μισθούς στη ΔΕΗ, απάντησε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση. «Αν ισχύει έχω πρόβλημα».

Δεν συναντήθηκα με τον Ασμουνσεν, συμπαθώ τον Σόιμπλε

Δεν υπήρξε ραντεβού με τον Ασμουνσεν στο οποίο μου είπε να κάνω κομπλιμέντα στον Σόιμπλε. Το γερμανό υπουργό Οικονομικών τον συμπαθώ γιατί είναι μέρος μιας γενιάς πολιτικών που έχουν πρόβλημα με την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίος ο Β. Σόιμπλε, είναι σκληρός αντίπαλος αλλά τον σέβομαι γιατί κουβαλά 40 χρόνια της ιστορίας της ευρωζώνης. Είναι σαν να είσαι σε συνομιλία με τη ζωντανή ιστορία της ευρωζώνης.

Κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου

Απαιτώ και θα απαιτώ να επιλυθεί ένα σύστημα τριών εξισώσεων σε τρεις αγνώστους. Οι τρεις μεταβλητές είναι το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τη διάρθρωση του χρέους και το πόσες πρέπει να είναι οι επενδύσεις σε σχέση με τις αποταμιεύσεις. Πρέπει να έχουμε επενδύσεις που να υπερτερούν σε σχέση με τις αποταμιεύσεις και παράλληλα να έχουμε αναδιάρθρωση χρέους συνδεδεμένη και σύνδεσή του με την ανάπτυξη. Τότε θα έχουμε περιθώρια ανάκαμψης.

Αποκρατικοποιήσεις

Δεν είμαστε δογματικοί. Εξαρτάται από την περίπτωση. Αν ρωτήσεις τι θέλουμε να κάνουμε με τους σιδηροδρόμους θα πω ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος να κάνουμε τις επενδύσεις που απαιτούνται. Αν ρωτήσεις για τη ΔΕΗ θα πω ότι όπου έγινε προσπάθεια ήταν αποτυχημένη, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αν ρωτήσεις για το λιμάνι του Πειραιά θα πω ότι η επένδυση της Cosco είναι καινοτόμα και το υπουργείο μου την υποστηρίζει. 

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος που δημιουργήθηκε ήταν απαράδεκτος. Είχε στόχο να πουλήσει τα ασημικά και να ρίξει τα λεφτά στην μαύρη τρύπα. Στον ΟΠΑΠ έγινε έγκλημα, αλλά δεν το αναμοχλεύω.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό είπε ότι το τίμημα είναι χαμηλό για ένα μεγάλο φιλέτο. Εχουμε όμως δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουμε το νόμο. Θα αποδεχτούμε την νομική διαδικασία. Εκεί που ο νόμος μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον θα το κάνουμε.

Στα αεροδρόμια θα το δούμε με αυτό το πρίσμα, όπως και με κριτήριο την ασφάλεια στα περιφερειακά αεροδρόμια. Όπως είπε διαφωνεί με την θέση ότι το τίμημα είναι καλό. Σημασία έχουν οι επενδύσεις.

Φορολογία

Δεν πιστεύω στη φορολογία της περιουσίας, πιστεύω στην φορολογία του εισοδήματος. Το περιουσιολόγιο χρειάζεται για να αποτιμήσουμε τα εισοδήματα και να δούμε αν η περιουσία συνάδει με όσα δηλώθηκαν. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής φορολογικών συντελεστών στον επόμενο προϋπολογισμό.

Οι διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερή Πλατφόρμα

Χαίρομαι τις έντονες διαφωνίες, ίσως γιατί είμαι περίεργος. Χαίρομαι που είμαι σε ένα κόμμα που υπάρχουν διαφωνίες, αλλά μετά από αυτές βγαίνουμε ενωμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v