Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης το Μαξίμου

Το εσωκομματικό μέτωπο και η πίεση των δανειστών για μεταρρυθμίσεις. Τι προσδοκά το Μαξίμου από το Eurogroup της Δευτέρας. Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο νέου δανείου, αλλά με προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης το Μαξίμου

Μπροστά σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίζουν την περαιτέρω μορφή της σχέσης μας με τους δανειστές, αλλά ουσιαστικά και το ίδιο το μέλλον της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση. Έχοντας διασφαλίσει την τετράμηνη παράταση και με ζητούμενο τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, άρα και της κυβερνητικής σταθερότητας, στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο, το βραχυπρόθεσμο, έχει να κάνει με την προτροπή των δανειστών να ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να κατατεθούν το συντομότερο δυνατό προς αξιολόγηση οι ελληνικές προτάσεις προκειμένου να μας καταβληθούν οι εκκρεμείς αναγκαίες δόσεις. Το δεύτερο επίπεδο, το μακροπρόθεσμο, αφορά τη μετέπειτα συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του τετραμήνου και το ενδεχόμενο λήψης νέου δανείου για το οποίο δείχνουν να μας πιέζουν οι εταίροι.

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση είναι προφανώς πολύ δύσκολες και οι παγίδες μεγάλες και ικανές να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Μία από αυτές είναι η στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η εσωκομματική μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών απ' όπου η Αριστερή Πλατφόρμα βγήκε ενισχυμένη, μεγάλο ερώτημα παραμένει η στάση των στελεχών της –και δη των βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτήν- στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Και μπορεί η συμφωνία του Eurogroup να μην έρθει τελικά προς ψήφιση στην Ολομέλεια, παρά μόνο για συζήτηση, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και για το πλήθος νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν.

Αρχικά, τα... εύκολα, αυτά με το αριστερό πρόσημο, τα οποία έχει ήδη εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας σε υλοποίηση μέρους του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια, όμως, τα πιο... δύσκολα, υπό την εντεινόμενη πίεση των δανειστών. Και όταν στο Μαξίμου ακούνε θέσεις όπως ότι «η στρατηγική της επίτευξης ριζικών αλλαγών εντός του ευρώ έχει φτάσει στο τέλος της» (Κώστας Λαπαβίτσας χθες στον Guardian), σίγουρα δεν πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα, παρά τη βεβαιότητα που εκπέμπουν ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε χρειαστεί, θα επιδείξουν υπεύθυνη στάση.

Εξι μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική πλευρά εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την αισιοδοξία της ότι κατά τη διάρκεια της τετράμηνης συμφωνίας-γέφυρας δεν πρόκειται να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα. «Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές των δόσεων και των δανείων θα γίνουν στο ακέραιο και στην ώρα τους», τόνισε αργά το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Κομβικό χρονικό σημείο θα είναι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου η χώρα μας θα επιδιώξει μια πολιτική απόφαση-ανάσα από τους εταίρους.

Αυτό μεταφράζεται στην πιθανή επίσπευση της καταβολής των δόσεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το προηγούμενο πρόγραμμα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αντάλλαγμα την παρουσίαση από τον Γιάνη Βαρουφάκη έξι φακέλων με μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις με στόχο μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην οικονομία.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται μόνο για τα ήδη γνωστά νομοσχέδια που θα έρθουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή, αλλά και για καινούργια πράγματα, με βάση το ελληνικό πρόγραμμα.

Χρέος και δανεισμός

Τις τελευταίες ώρες και παρά τις επίσημες διαψεύσεις από το Eurogroup και την Κομισιόν (ως οφείλουν άλλωστε να πράξουν εν μέσω των συνομιλιών), πληθαίνουν οι έξωθεν φωνές που μιλούν για την ανάγκη λήψης νέου δανείου από την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τελευταίες και πιο ηχηρές αυτές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόφσκις και του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λ. Ντε Γκουίντος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτική διατύπωση, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέου δανείου, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να συναφθεί μόνο αν προηγηθεί αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν έχουμε πρόβλημα να δανειστούμε, αλλά μόνο όταν το χρέος μας είναι βιώσιμο», σημείωσε στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, υπενθυμίζεται, άφησε σε προχθεσινή του συνέντευξη (Καθημερινή της Κυριακής) ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης με την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για πρόγραμμα αντιυφεσιακό και αντιμνημονιακό και εντός της ευρύτερης διαπραγμάτευσης.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το Σάββατο από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στην κανονικότητα και στην κοινωνική συνοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v