Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση της ΕΑΕΕ για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, υποστήριξε ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίζει την ασφαλιστική αγορά που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση είναι ταγμένη στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Εκδήλωση της ΕΑΕΕ για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με την ευκαιρία της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσής της διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος και οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη εποχή».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, της εποπτικής αρχής, των ΜΜΕ και του ασφαλιστικού Τύπου, φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων οργανώσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι παγκοσμίως ασφάλιση παρέχουν τόσο δημόσιοι όσο και ιδιωτικοί φορείς, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει ανταγωνισμός, παρά μόνο συμπληρωματικότητα καθώς και οι δύο είναι απαραίτητοι για να είναι σωστά ασφαλισμένη μια κοινωνία. Η υπασφάλιση που υπάρχει στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστική αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας καθώς όταν συμβεί μια καταστροφή οι πολίτες όντας ανασφάλιστοι τείνουν χείρα βοηθείας προς ένα κράτος που δεν έχει να τους δώσει. Στο κρίσιμο θέμα της σύνταξης, τα δημογραφικά μαθηματικά δείχνουν πως παρά τις πολυετείς, μεγάλες εισφορές οι συντάξεις δεν επαρκούν και δε θα επαρκούν. Για αυτό, σε όλες σχεδόν τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου το σύστημα είναι μεικτό στις συντάξεις: κρατικό αναδιανεμητικό και ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό.

«Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει ένα υπερσύγχρονο, πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, σοβαρή εποπτεία από την Τράπεζας της Ελλάδος και ικανότητα και θέληση να προσαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς σε λειτουργίες και διαδικασίες που βελτιώνουν την εξυπηρέτηση του πελάτη και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών. Συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και στην κοινωνία μέσω επενδύσεων, αποζημιώσεων, μισθών, εργοδοτικών εισφορών, και απασχόλησης, μπορούμε όμως να προσφέρουμε πολύ περισσότερα στο κατάλληλο περιβάλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Σταθάκης: Διατήρηση του αναδιανεμητικού μοντέλου

O κ. Γ. Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανέφερε πως η ασφαλιστική αγορά είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει την ελληνική ασφαλιστική αγορά ώστε να παραμένει υγιής για να καλύπτει σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, όπως το εμπόριο, την περιουσία κ.λπ. Ο υπουργός σημείωσε ότι από την πλευρά του θεσμικού πλαισίου έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο Solvency II και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση είναι ταγμένη στη διατήρηση του αναδιανεμητικού μοντέλου και του δημόσιου χαρακτήρα του. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την ικανοποίηση των ζημιωθέντων από ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων η άδεια ανακλήθηκε στο παρελθόν.

Ακολούθησε ο κ. Γ. Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος εστίασε την ομιλία του στο νέο θεσμικό πλαίσιο Solvency II και στην εντατική προετοιμασία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς που εφαρμόζεται πλήρως από την 1η.1.2016. Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στην τελική διαδικασία ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II στην ελληνική νομοθεσία και στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΤτΕ, της ΕΑΕΕ και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για κάθε θέμα που προκύπτει. Τόνισε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να προσαρμοστεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, στην πολιτική άσκησης προληπτικής εποπτείας από πλευράς της ΤτΕ η οποία είναι πιο αποτελεσματική τόσο για την προστασία των ασφαλισμένων όσο και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν ανταγωνίζεται τη δημόσια, αντίθετα τη συμπληρώνει, και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς. Το νέο θεσμικό πλαίσιο Solvency II είναι πολύ θετικό για την πορεία του κλάδου και διασφαλίζει ότι φαινόμενα αφερεγγυότητας του παρελθόντος δε θα επαναληφθούν. Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη συνδημιουργίας ενός νέου συστήματος ασφάλισης, ευρύτερου της κοινωνικής, γιατί το Κράτος δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. Είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε τα δεδομένα κατάματα και να βρούμε λύσεις προς όφελος όλης της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τιμητική βράβευση της κ. Κ. Περιστέρη, Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών. Ο κ. Ι. Λαπατάς, Γεν. Γραμματέα ΕΑΕΕ απένειμε τιμητική πλακέτα στην αρχαιολόγο για το έργο της στην ανασκαφή του τύμβου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης και τη συνολική της συμβολή στον τομέα του πολιτισμού.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v