Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Μαξιλάρι 3-4 δισ. στα αποθεματικά ΤτΕ

Ο υπουργός Οικονομίας κάνει λόγο για "κρυμμένα αποθεματικά" και δηλώνει πως υπάρχουν "αρκετά μαξιλάρια" για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της. Αναφέρει συγκεκριμένα, τα "3 ή 4 δισ. στην Τράπεζα της Ελλάδας"

Σταθάκης: Μαξιλάρι 3-4 δισ. στα αποθεματικά ΤτΕ

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, απέρριψε ως υπερβολικά τα σενάρια που φέρουν τη ρευστότητα της Ελλάδας να εξαντλείται τις επόμενες ημέρες. «Αυτά τα σενάρια είναι υπερβολικά». Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κρυμμένα αποθεματικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει να λειτουργεί τις επόμενες εβδομάδες. «Έχουμε αρκετά μαξιλάρια, όπου περιλαμβάνονται τα 3 δισ. ευρώ ή τα 4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας» απάντησε ο κ. Σταθάκης.

Η ίδια η εφημερίδα σχολιάζει πως η Ελλάδα πρέπει « πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα τμηματικά, αρχίζοντας με καταβολή 300 εκατ. ευρώ αυτή την Παρασκευή. Καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει σε δάνειο προς το ΔΝΤ από την ίδρυση του Ταμείου με τη συμφωνία του Bretton Woods. Μία τέτοια κίνηση θα διέλυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα και θα καθιστούσε τη χώρα οικονομικό παρία, επιπέδου… Ζιμπάμπουε»

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σταθάκη, η Telegraph αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι οι καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας αφορούν κατά κύριο λόγο το σύστημα πρόνοιας και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αναλυτές αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου σαφές εάν η κυβέρνηση έχει νομικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια χωρίς να παραβιάσει άλλες πιστωτικές της υποχρεώσεις». Παραθέτει μάλιστα την εκτίμηση τραπεζίτη ο οποίος τόνισε: Εκτιμούμε ότι τα κεφάλαια έχουν μειωθεί στα 1,8 δις. ευρώ. Εάν αντλήσουν από εκεί χρήματα, τότε πως θα ανταποκριθούν στις πληρωμές συντάξεων τον επόμενο μήνα;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v