Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Πάνω από 3 δισ. ευρώ το μέγεθος της αγοράς ξενοδοχείων

Τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αξία, αντιπροσωπεύοντας το 45% περίπου και ακολουθούν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων με μερίδιο της τάξης του 36% και τριών αστέρων με μερίδιο 19%».

ICAP: Πάνω από 3 δισ. ευρώ το μέγεθος της αγοράς ξενοδοχείων

Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός προς τη χώρα μας την τελευταία διετία (2013-2014), γεγονός που έδωσε ώθηση στον ξενοδοχειακό κλάδο, διαπιστώνει η ICAP.

Όπως επισημαίνει στην κλαδική μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία είναι σημαντική, καθώς το συνολικό μέγεθος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων εκτιμάται σε πάνω από €3 δισ. αυξημένο, κατά το ποσοστό της τάξης του 12% το 2014 σε σχέση με το 2013. 

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει αριθμού αφίξεων (στοιχεία WTO 2012), oι αλλοδαποί τουρίστες αποτελούν τον κύριο «πελάτη» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας, καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κλαδικής Μελέτης, αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού, το 2014 εκτιμάται ότι αφίχθησαν στη χώρα μας περίπου 21,5 εκατ. τουρίστες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat παρατηρεί κανείς ότι, το σύνολο των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

Όπως σημειώνει ο Senior Consultant της ICAP GROUP, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος επιμελήθηκε την εν λόγω κλαδική μελέτη, οι δύο σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν κατά τα τελευταία χρόνια είναι η Γερμανία και η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, το 2013 στη χώρα μας αφίχθησαν 2,3 εκατ. Γερμανοί και 1,8 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, καταλαμβάνοντας από κοινού μερίδιο περίπου 23% επί του συνόλου των αφίξεων. Οι χώρες της Ευρώπης κάλυψαν τη συντριπτική πλειοψηφία (μερίδιο 88%) των συνολικών αφίξεων το 2013. 

Αναφορικά με την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, αυτά παρουσίασαν αύξηση 14,9% το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ για το 10μηνο του 2014 ανήλθαν σε περίπου €13 δισ.

H μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας διαμορφώθηκε (το 2013) σε 45,2%, έναντι 43,2% το 2012, ενώ την υψηλότερη μέση ετήσια πληρότητα παρουσιάζουν το 2013 τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Κρήτης (60,7%).

«Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι γεγονός ότι από το 2004 και μετά, η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας μας αναβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια ανακαινίσθηκε, ενώ νέες μονάδες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξεκίνησαν τη λειτουργία τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος.

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v