Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσια Εργα: Αναβάλλεται 1 στους 2 διαγωνισμούς

Βαριά σκιά στις κατασκευές από την πολιτική αναταραχή, τις καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ και την έλλειψη πόρων. Σίγουρη η νέα αναβολή για τους διαγωνισμούς στα μεγάλα έργα. Αναβλήθηκαν οι μισοί από τους 40 διαγωνισμούς του τελευταίου τριμήνου.

Δημόσια Εργα: Αναβάλλεται 1 στους 2 διαγωνισμούς

Σε συνεχείς αναβολές ή και σε ακυρώσεις διαγωνισμών δημοσίων έργων οδηγούν οι σοβαρές εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο, η έλλειψη πόρων και η απουσία πολιτικής ηγεσίας από το υπουργείο Υποδομών. Από τους 40 μεγάλους διαγωνισμούς, συνολικού ύψους περί τα 747 εκατ. ευρώ, που είχαν προγραμματιστεί για το τρίμηνο Δεκέμβριος - Φεβρουάριος, αναβλήθηκαν σχεδόν οι μισοί!

Ο διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών υποστηρίζουν πως τα προβλήματα θα ενταθούν καθώς κινδυνεύουν με αναβολή και τα έργα που ετοιμάστηκαν για το επόμενο τρίμηνο, αφού στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση στις τοποθετήσεις νέων διοικήσεων σε οργανισμούς όπως π.χ. η ΕΡΓΟΣΕ.

Περισσότερο από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο κάλυπτε ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, κόστους περί τα 430 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του οποίου είχε εξαγγελθεί περί τις 10 φορές από τον προηγούμενο υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί.

Τελευταία ημερομηνία δημοπράτησης του έργου είχε οριστεί η 27η Ιανουαρίου, αλλά υπήρξε αναβολή για τις 31 Μαρτίου με πρόσχημα τις εκλογές. Στην πραγματικότητα εκκρεμούν μελέτες για τον οδικό άξονα, αλλά και η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε προς επανυποβολή το επιχειρησιακό σχέδιο "Μεταφορές και Περιβάλλον" του νέου ΕΣΠΑ το οποίο υποτίθεται πως είχε εγκριθεί περί τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Για τις 20 Ιανουαρίου είχε προγραμματιστεί ο διαγωνισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα έργα κατασκευής δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης στους δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, προϋπολογισμού 25,9 εκατ. ευρώ, ο οποίος, επίσης αναβλήθηκε.

Στα 17 εκατ. ευρώ είχε οριστεί ο προϋπολογισμός του έργου εξυγίανσης - αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) που βρίσκονται στο Ζιδάνι του δήμου Σερβίων - Βελβεντού. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, ενώ δεν είχαν λείψει οι διαμαρτυρίες για τη μέθοδο υλοποίησης (μελέτη - κατασκευή) από εργολάβους.

Αγονος κηρύχθηκε και ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού περί τα 6,3 εκατ. ευρώ, για την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών που προκηρύχθηκε παραμονές Χριστουγέννων.

Αναβολές υπήρξαν και σε κρίσιμα έργα αποκατάστασης παράνομων χωματερών (ήδη η Ελλάδα πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο για κάθε παράνομη χωματερή που δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ή δεν έχει αποκατασταθεί) όπως συνέβη στο Δήμο Δράμας, ο οποίος προωθούσε έργο προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας και τα μεγάλα έργα

Και αν στα μικρότερα έργα, που στηρίζουν και τη ραχοκοκαλιά του κατασκευαστικού κλάδου, οι αναβολές και οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή, θεωρείται σίγουρη η νέα αναβολή όλων των διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Ετσι, προς νέα αναβολή οδεύουν τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί για έργα με συμβάσεις παραχώρησης (νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος και οδικός άξονας Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη).

Οι εργολάβοι επισημαίνουν πως οι διαγωνισμοί δε μπορούν να προχωρήσουν ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις του νέου υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για την τελική κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Επιπλέον, είναι δύσκολο να προσέλθουν οι ξένοι όμιλοι που είχαν αρχικώς ενδιαφερθεί χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την ελληνική οικονομία, πράγμα που αναμένεται να συμβεί μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ο κ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχουν επισημάνει (κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου) πως η νέα κυβέρνηση θέλει να επικεντρωθεί σε πολλά, μικρότερα, έργα και όχι σε φαραωνικές επενδύσεις. Είναι, όμως, κοινό μυστικό στην αγορά κατασκευών πως ακόμη και χωρίς κυβερνητική αλλαγή θα αναβαλλόταν σίγουρα ο διαγωνισμός για τον στοιχειωμένο οδικό άξονα Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη οι προσφορές για την κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου. Το έργο βρίσκεται στον αέρα αφού οριστικές μελέτες δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και κονδύλια για κάλυψη της εθνικής συμμετοχής. Επιπλέον, καθώς οι υπόλοιποι οδικοί άξονες με διόδια έχουν μεγάλη πτώση εσόδων, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί από τραπεζικά κεφάλαια ένας ακόμα δρόμος με σταθμούς διοδίων.

Πολύ πιο ελκυστικό θεωρείται το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας - Περάματος, έργο προϋπολογισμού περί τα 350 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός που εκπνέει στα τέλη Μαρτίου έχει παραταθεί μέχρι σήμερα επτά φορές! Δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη του έργου και ειδικότερα για το αν θα κατασκευαστεί μέσω παραδοσιακής εργολαβίας ή μέσω σύμβασης παραχώρησης (όπου οι χρήστες θα πληρώνουν διόδια).

Το πλέον κρίσιμο από τα τρία έργα, καθώς συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, με την προθεσμία υποβολής προσφορών να εκπνέει στις 7 Απριλίου. Θεωρείται σχεδόν σίγουρη η νέα παράταση καθώς οι ισχυροί διεθνείς όμιλοι που έχουν συνεταιριστεί με εγχώριους εργολάβους θα περιμένουν την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ήδη διαμορφωθεί τα σχήματα που θα διεκδικούσαν την κατασκευή και την εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου και συγκεκριμένα η κοινοπραξία της γαλλικής Vinci Airport με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ισπανική ACS και η συμμαχία της J&P ΑΒΑΞ με τη γαλλική Bouygues.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v