Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΚΑ: Με τη συνήθη πρακτική του δανεισμού πληρώνει συντάξεις

Με... δοκιμασμένες πρακτικές για την απόκτηση ταμειακής ρευστότητας θα καλύψει το ΙΚΑ και τις συντάξεις του Απριλίου. Ο δανεισμός από τα ταμεία των ασφαλισμένων του Δημοσίου και η ενεχυρίαση ελληνικών ομολόγων.

ΙΚΑ: Με τη συνήθη πρακτική του δανεισμού πληρώνει συντάξεις

Με εσωτερικό δανεισμό και θέτοντας ομόλογα ως... ενέχυρο πληρώνει κάθε μήνα, τα τελευταία χρόνια, τις συντάξεις το ΙΚΑ. Πρόκειται για... δοκιμασμένες πρακτικές στις οποίες καταφεύγει η διοίκησή του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της απόκτησης ταμειακής ρευστότητας, όταν χρειάζεται, κάποιες δηλαδή ημέρες πριν από την πληρωμή των συντάξεων, καθώς οι πληρωμές γίνονται τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Για την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου, το ΙΚΑ κατέφυγε σε δανεισμό 100 εκατ. ευρώ από τα ταμεία των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, αλλά και σε συναλλαγές ρέπος που θα γίνουν μέσω τραπεζών, βάζοντας «ενέχυρο» ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ τα οποία κατέχει.

Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσει και αυτόν τον μήνα, για την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για το μεγαλύτερο δυνατό ποσό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, το ΙΚΑ με την ίδια τακτική, δανειζόταν 400 και 590 εκατ. ευρώ.

Με ανακοινώσεις της μάλιστα, η διοίκηση του Ιδρύματος, σχολιάζοντας κατά καιρούς δημοσιεύματα τύπου επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, σε μηνιαία βάση, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αξιοποιεί για λόγους ταμειακής διευκόλυνσης, ολιγοήμερη μετατροπή ομολόγων του σε repos και επίσης ολιγοήμερη έντοκη αξιοποίηση τμήματος αποθεματικών από εντασσόμενα ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v