Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΛΚΑ: Μείωση τιμών έως 5% στο γάλα έφερε η... επιμήκυνση

Σε μείωση της μέσης τιμής του φρέσκου γάλακτος έως και κατά 5% οδήγησε η επέκταση της διάρκειας κατά 2 ημέρες, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Τι δείχνει η σύγκριση με τις τιμές στην Ευρώπη.

ΙΕΛΚΑ: Μείωση τιμών έως 5% στο γάλα έφερε η... επιμήκυνση

Αποκλιμάκωση των τιμών στο φρέσκο γάλα κατά 5,08% στο πλήρες και 4,12% στο light, ως απόρροια της επέκταση της ζωής του κατά δύο ημέρες, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ έρχεται δύο μόλις εβδομάδες μετά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για επαναφορά της χρονικής διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος από τις επτά ημέρες, που ισχύει σήμερα, στις πέντε που ίσχυαν πριν από την εν μέρει υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ για την εξέλιξη της τιμής του γάλακτος με βάση τα στοιχεία του e-prices της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αποκλιμάκωση τιμών από την ημερομηνία υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ (Ιούνιος 2014) έως και τον Ιανουάριο του 2015. Με βάση 16 κωδικούς προϊόντων που εξετάσθηκαν η μέση τιμή του φρέσκου γάλακτος 1 λίτρου για το προϊόν με πλήρες λιπαρά μειώθηκε κατά 5,08% από το 1,23 στο 1,17 ευρώ, ενώ το προϊόν με μειωμένα λιπαρά κατά 4,12% από 1,21 ευρώ σε 1,16 ευρώ.

Οι τιμές αυτές, σύμφωνα πάντα με το ΙΕΛΚΑ, είναι οι χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία 2012-2015. Παράλληλα η μελέτη διαπιστώνει πως η τιμή του προϊόντος μακράς διάρκειας ύστερα από μικρή πτώση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης (μείωση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος, σχεδόν σταθερή τιμή γάλακτος μακράς διάρκειας) η διαφορά τιμής ανάμεσα στο φρέσκο πλήρες γάλα και στο μακράς διάρκειας διευρύνθηκε από το 10,7% τον Ιούνιο του 2014 στο 14,3% τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία της IRI έως και το 2013 οι πωλήσεις της αγοράς φρέσκου γάλακτος υποχωρούσαν έναντι των πωλήσεων του γάλακτος υψηλής παστερίωσης με αποτέλεσμα τη συνεχή υποχώρηση του μεριδίου του φρέσκου γάλακτος στην αγορά, τάση που αναστράφηκε το 2014 (στοιχεία ως τον Σεπτέμβριο του 2014).

Συγκεκριμένα, το 2013 ο όγκος (σε λίτρα) των πωλήσεων του φρέσκου γάλακτος μειώθηκε 4,6% σε σχέση με το 2012 και του γάλακτος υψηλής παστερίωσης αυξήθηκε 4,2%. Αντίθετα την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014 ο όγκος (σε λίτρα) των πωλήσεων του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε 2% σε σχέση με το 2012 και του γάλακτος υψηλής παστερίωσης μειώθηκε 7,4%.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκε αν η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα κάποιας διεθνούς τάσης. Συγκρινόμενη η εξέλιξη της τιμής φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή γαλακτοκομικών σε Ελλάδα και ευρωζώνη, προκύπτει ότι η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα κινείται σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με το σύνολο των γαλακτοκομικών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015, οι τιμές των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα μειώθηκαν 0,71%, στην ευρωζώνη 1,07% έναντι, όπως προαναφέρθηκε, μείωσης 5,08% για το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, τα οφέλη από την αλλαγή στη νομοθεσία αφορούν κυρίως τη μείωση των επιστροφών στις γαλακτοβιομηχανίες φρέσκου γάλακτος από τα σουπερμάρκετ, αλλά και τα χιλιάδες άλλα σημεία πώλησης λόγω λήξης της διάρκειας ζωής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό κόστος, και τη μείωση του κόστους συλλογής και διακίνησης του γάλακτος, λόγω και της ευρείας γεωγραφικής διασποράς των σημείων πώλησης.

Πάντως σύμφωνα με τους πολέμιους και δη τους παραγωγούς, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος οδήγησε σε μείωση των τιμών του παραγωγού κατά 2-3 λεπτά το λίτρο και σε αύξηση των εισαγωγών. Επικαλούνται δε το τελευταίο report του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με το οποίο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 οι εισαγωγές γάλακτος και κρέμας γάλακτος από τη Ρουμανία αυξήθηκαν 128,5%.

Πάντως όπως είχε γράψει το Euro2day.gr σε πρόσφατο άρθρο του για το θέμα, εκτός από τη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, οι γαλακτοπαραγωγοί και η γαλακτοβιομηχανία έχουν να αντιμετωπίσουν λίαν συντόμως μια νέα τάξη πραγμάτων. Από την 1η Απριλίου καταργείται η ποσόστωση γάλακτος στην Ε.Ε., εξέλιξη η οποία όπως σημειώνουν γαλακτοπαραγωγοί στο Euro2day.gr θα ευνοήσει τις γαλακτοπαραγωγούς χώρες του Βορρά εις βάρος της Ελλάδας, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Διεθνείς αναλυτές άλλωστε αναμένουν αύξηση της παραγωγής 5% και μείωση των τιμών παραγωγού πάνω από 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v