Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Επιμένουν στο «δεν δανείζω» την κυβέρνηση

Χάνει έδαφος το ενδεχόμενο... οικειοθελούς «επένδυσης». Αρνήθηκε και ο ΟΑΕΕ να μετατρέψει ταμειακά διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος. Το ηθικό δίλημμα που επικαλούνται οι διοικήσεις και η έκκληση προς το Δημόσιο να δώσει τη λύση.

Ταμεία: Επιμένουν στο «δεν δανείζω» την κυβέρνηση

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για... οικειοθελή επένδυση των τραπεζικών διαθεσίμων των ασφαλιστικών οργανισμών σε κρατικά ρέπος, καθώς οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στα διοικητικά συμβούλια των ταμείων αρνούνται να δανείσουν το Δημόσιο.

Εχθές, ούτε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ έλαβε απόφαση για το θέμα, το οποίο όμως αναμένεται να επανέλθει στο τραπέζι, στην επόμενη συνεδρίαση του ταμείου. Το πρώτο «όχι» είχε έρθει την προηγούμενη εβδομάδα από τον ΟΑΕΔ, παρά την εισήγηση της διοίκησης για μετατροπή ποσού της τάξης των 130 - 150 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο Οργανισμός σε καταθέσεις εμπορικών τραπεζών, σε κρατικά ρέπος.

Το θέμα θα ξανατεθεί σε διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξει γραπτή απάντηση από την ΤτΕ με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ο τρόπος που θα επενδυθούν τα διαθέσιμα, παράλληλα με τη δέσμευση ότι τα κεφάλαια δεν θα μετατραπούν σε ομόλογα.

Εχθές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ υπήρξε εισήγηση για «επένδυση» ποσού κοντά στα 80 εκατ. ευρώ σε ρέπος. Πρόκειται για διαδικασία που δεν μπορεί να γίνεται σε σταθερή βάση από το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς η είσπραξη των εισφορών στον ΟΑΕΕ γίνεται ανά δίμηνο. Η πρόταση για τοποθέτηση του συγκεκριμένου ποσού για διάστημα λίγων η μερών (έως 10), μεταξύ του πρώτου 10ήμερου του Μαρτίου και 10 ημερών πριν από τη πληρωμή των συντάξεων, αναμένεται να επανέλθει στο επόμενο Δ.Σ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των διοικήσεων των ταμείων, ακόμη και από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων στα διοικητικά συμβούλια, για νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ώστε να τους λυθούν τα χέρια και να μην χρεωθούν οι ίδιοι ως φυσικά πρόσωπα οποιεσδήποτε συνέπειες. Υπάρχουν δε και εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα είναι και ηθικό, καθώς εφόσον το κράτος έρχεται και καλύπτει τις ανάγκες των ταμείων προκειμένου να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις, η δική τους στάση στην προσπάθεια κάλυψης των υποχρεώσεων του Δημοσίου δεν μπορεί να είναι αρνητική.

Για την ώρα, η κυβέρνηση αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, χθες, διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε απόφασή της «να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά 40 δήμων» προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στα διοικητικά συμβούλια των ταμείων και του ΟΑΕΔ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, χωρίς όμως να έχει οριστεί κάποιο ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ΙΚΑ αναμένεται - τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον - να λάβει απόφαση για επένδυση των διαθεσίμων του, περίπου 350 εκατ. ευρώ, σε ρέπος. Άλλωστε, το ΙΚΑ δανείζεται με τον ίδιο τρόπο, μετατρέποντας για λίγες ημέρες ομόλογά του σε ρέπος, αποκτώντας την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται κάθε φορά για να πληρώνει τις συντάξεις. Αυτό αναμένεται να κάνει και για τις συντάξεις του Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v