Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της κυβέρνησης πριν το Eurogroup

Στρατηγική με ορίζοντα το Eurogroup χαράσσει το Μαξίμου. Η προσπάθεια να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο με το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής βοήθειας και το παζάρι με τους δανειστές για ξεκλείδωμα πόρων. Τη φοροδιαφυγή προτάσσει το οικονομικό επιτελείο. Σενάρια έλευσης τεχνικών κλιμακίων για διαβουλεύσεις.

Η στρατηγική της κυβέρνησης πριν το Eurogroup

Με τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση ξεπέρασε τον συγκεκριμένο σκόπελο (έστω και με υποχωρήσεις), υλοποιώντας μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων με χαμηλό κόστος (200 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών) και υπακούοντας στις εσωκομματικές ανάγκες που προβάλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, όμως, κυρίαρχος στόχος μετατρέπεται το εξωτερικό μέτωπο και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με φόντο την προσεχή Δευτέρα και το κρίσιμο Eurogroup,απ' όπου αναμένεται να αποσαφηνιστεί η περαιτέρω πορεία των πραγμάτων.

Με άτυπη ενημέρωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστούς τους βασικούς άξονες των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου.

Η είδηση που βγήκε είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει πίσω την πρόσφατη δέσμευσή της, όπως είχε διατυπωθεί διά των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη και Κώστα Μάρδα σε κοινή τους συνέντευξη τύπου, περί «κουρέματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 50% σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής, δείγμα, κατά πώς φαίνεται, των διαβουλεύσεων που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και του μεγάλου ηθικού θέματος που άνοιξε για όσους εκπλήρωσαν εν μέσω κρίσης τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες για την ανθρωπιστική κρίση και τη διοικητική μεταρρύθμιση, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, η ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και η δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων.

Προλειαίνεται το έδαφος

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις -ή έστω κάποιες από αυτές- θα γίνουν αποδεκτές από τις Βρυξέλλες και θα δοθεί το πράσινο φως για εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. Ετσι θα δοθεί ανάσα στα κρατικά ταμεία που ασθμαίνουν σε μια περίοδο όπου η ΕΚΤ δεν φαίνεται πως την Πέμπτη θα ανοίξει παράθυρο για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Με το συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, μάλιστα, εκτιμάται πως προλειαίνεται το έδαφος για αποστολή τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, σε κάθε περίπτωση μετά το Eurogroup της Δευτέρας, όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Το σίγουρο είναι ότι ο κλοιός γύρω από τη χώρα μας σφίγγει επικίνδυνα όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου και απαιτούνται άμεσες ανάσες.

«Θα πληρωθούν όλες οι οφειλές μας στην ώρα τους», ανέφερε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, με τον σταθερά αισιόδοξο τόνο που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα, δηλώνοντας βέβαιο ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα εκτός αλλά και εντός των τειχών». Αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις, έλεγε η ίδια πηγή, «δεν μας επιβάλλονται από τους θεσμούς, είναι κάτι για το οποίο από την πρώτη στιγμή έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε, πάντα υπό τον δικό μας σχεδιασμό».

Μηνύματα από το εξωτερικό

Παρέμβαση για τη συνεδρίαση της Δευτέρας έκανε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας.

Υπενθύμισε δε την έκθεση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου όπου υπογραμμιζόταν ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Ελλάδα χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, με νέο μήνυμά του προς την Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτιμά ότι είναι η «ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup». Προσδιόρισε δε ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση την ανάπτυξη συγκεκριμένων μέτρων που θα φέρουν ροή επενδύσεων, την αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτά τα σημεία προβλέπεται να επιμείνουν ιδιαίτερα οι υπουργοί Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ η χώρα μας είχε χθες μία ακόμα δήλωση στήριξης από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, τόνισε ότι «το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν πρέπει ούτε καν να ληφθεί υπ' όψιν»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v