Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαλαβάνη: Εκτακτη ρύθμιση παλαιών χρεών

Τη δυνατότητα να πληρωθούν χρέη με ταυτόχρονα διαγραφή προσαυξήσεων προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Oικονομικών. Δεν υπάρχουν άμεσα στο πλάνο της κυβέρνησης αλλαγές στον ΦΠΑ, υπογράμμισε. "Δεν θα πρέπει να ανησυχεί η μεσαία τάξη για το φόρο ακινήτων".

Βαλαβάνη: Εκτακτη ρύθμιση παλαιών χρεών

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Oικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε συνέντευξή της στο MEGA. 

Η μεσαία τάξη δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα φορολογηθεί υψηλότερα, υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι άποψή της είναι πως δεν πρέπει να φορολογηθούν "τα χωράφια".  

Η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε έκτακτη ρύθμιση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να αναρτηθεί το Σαββατοκύριακο στη Διαύγεια, και θα περιλαμβάνει διαγραφή του συνόλου των προστίμων και των προσαυξήσεων αν αυτές εξοφληθούν εντός του Μαρτίου.

Επανάλαβε ότι στη ρύθμιση μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι το τέλος του 2014, όσοι έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και θέλουν να παραιτηθούν από ένδικα μέσα και άνθρωποι που αργεί η εφορία λόγω ελλιπούς προσωπικού να εκκαθαρίσει το χρέος τους. Συμπλήρωσε ότι θα μπορεί να γίνεται μερική εφάπαξ εξόφληση χρέους μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η κ. Βαλαβάνη εξέφρασε την πρόθεση να φέρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου. Μάλιστα η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση. 

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεσα στο πλάνο της κυβέρνησης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά. "Υπάρχει ήδη 89% επιβάρυνση στο τσιγάρο, δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο", υπογράμμισε. 

Για τη φοροδιαφυγή, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει χρόνος ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που θα πιάσουν τους μεγάλους φοροφυγάδες. 

Στο δεύτερο μισό της χρονιάς θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο, ανέφερε. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v