Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή για μετανάστες

Την ανάκληση της διαταγής για τους μετανάστες και τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Εκανε λόγο για εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης αλλά και για ζούγκλα παραπληροφόρησης. Το έγγραφο και οι αντιδράσεις.

Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή για μετανάστες

Για εσωτερικό διοικητικό πρόβλημα αλλά και για πρόβλημα δεοντολογίας από αυτούς που έβγαλαν την είδηση και προκάλεσαν πανικό χωρίς να τη διασταυρώσουν έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Γιάννης Πανούσης, αναφορικά με τον σάλο που προέκυψε με κυβερνητικό έγγραφο για άνοιγμα των συνόρων και μη σύλληψη των παράνομων μεταναστών.

«Είναι δυνατόν να υπάρχει έγγραφο χωρίς υπογραφή πολιτικού και να μην υπάρχει μια επικοινωνία με τους πολιτικούς; Οι άνθρωποι που έβγαλαν την είδηση δεν έπρεπε να διασταυρώσουν προτού δημιουργήσουν τον πανικό; Κανείς δεν τηλεφώνησε στον υπουργό», σημείωσε. 

Εμεινα με το στόμα ανοιχτό ακούγοντας την είδηση, τόνισε, κάνοντας λόγο για ζούγκλα παραπληροφόρησης.

«Εκτός από την Αμυγδαλέζα, πού ακούσατε από εμάς για μεταναστευτική πολιτική; Και θα γινόταν με την υπογραφή ενός ταξίαρχου;», αναρωτήθηκε. 

«Τη διαταγή την ανακάλεσα πρωί-πρωί και ζήτησα τη διενέργεια ΕΔΕ, ενώ ο αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε παραιτήσεις. Είναι διοικητική διαδικασία, το έγγραφο θα έπρεπε να έχει φτάσει στον αρχηγό, να έχει φτάσει σε εμένα για να το υπογράψω», τόνισε ο κ. Πανούσης.  

ΝΔ: Συνελήφθη ψευδόμενος ο κ. Πανούσης

Λέει ψέμματα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ο Γιάννης Πανούσης, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. Ζητά απαντήσεις επί της ουσίας για το ζήτημα και προειδοποιεί για πιθανές κομματικές διώξεις στην ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, με τις σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Πανούσης έκανε τα πράγματα χειρότερα, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Ο κ. Πανούσης, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το μόνο που είπε είναι ότι οι μόνοι υπεύθυνοι τελικά για το έγγραφο του υπουργείου του είναι οι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν!

Όμως, ο Υπουργός σήμερα συνελήφθη ψευδόμενος.

Ψέμα πρώτο: Ο κ. Πανούσης αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», «μονταζιέρες», «προβοκάτσιες» και λοιπές ανοησίες. Η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!

Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του.

Ψέμα τρίτο: Ο κ. Πανούσης δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το έγγραφο και το ανακαλεί. Λίγες ώρες μετά, τον αδειάζει η ίδια η συνάδερφός του η Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει κυβερνητική πολιτική που είχε συναποφασιστεί μεταξύ της ιδίας και του κ. Πανούση, λίγες μέρες πριν, παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο!

Ψέμα τέταρτο: Λέει ο κ. Πανούσης ότι το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. Η αλήθεια είναι ότι η διαταγή αυτή βασίζεται σε προγενέστερες πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου του (1604/15/321533 που εκδόθηκε στις 18/2, 1604/15338823 που εκδόθηκε στις 21/02 και 1604/15/371049 που εκδόθηκε στις 27/02). Οφείλει ο υπουργός να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα το περιεχόμενο και των τριών αυτών αποφάσεων και να μας πει αν τα έγγραφα αυτά ήταν σε γνώση του.

Και τώρα επί της ουσίας: Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και που θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας. Γιατί η αρμόδια υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει ότι ΔΕΝ θα συλλαμβάνονται!

Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το πόσες εντολές απέλασης παράνομων μεταναστών έχει αναστείλει τις τελευταίες μέρες. Οφείλει να το κάνει άμεσα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία!

Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα, για το που βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης.

Και κάτι τελευταίο. Ας μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ο κ. Πανούσης για κομματικές διώξεις σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που το μόνο που έκαναν ήταν να ακολουθήσουν τις εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας. Θα μας βρεί απέναντί του!» 

Πανούσης: Τέσσερα μπούμερανγκ και μια κούφια απειλή

Ο κ. Πανούσης απάντησε στον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας:

«Επί των υποθέσεων εργασίας του Εκπροσώπου Τύπου:

Άκουσα την «είδηση», την οποία ασφαλώς γνώριζε η Ν.Δ. πριν από μένα και σχεδίαζε την πρόκληση πανικού σε βάρος της ηρεμίας του ελληνικού λαού, από τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Την ύπαρξη εγγράφου την έμαθα πολύ αργότερα όταν κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Το θέμα της προβοκάτσιας και ποιος κρύβεται από πίσω είναι θέμα ωρών να αποκαλυφθεί αφού ήδη οι «συνέταιροι» αλληλοκατηγορούνται.

Επειδή δεν είμαι πολιτικός καριέρας θα ήθελα να μάθω από τους «κατασκευαστές ειδήσεων» από πού προκύπτει ότι γνώριζα το έγγραφο. Δηλώνω ότι το αγνοούσα και ως κίνηση και ως περιεχόμενο. Αν έχει στοιχεία ο νεόκοπος να τα φέρει αλλιώς να «σιωπήσει» ζητώντας και συγνώμη.

Ανακάλεσα τη διαταγή διότι εξεδόθη παρατύπως και δίχως τη γνώση της ιεραρχίας. Μη συγχέεται το δελτίο τύπου για την Αμυγδαλέζα με έγγραφο που έχει ως τίτλο «Νέα πολιτική..». Η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου θα είναι σύντομα η αρμόδια για να λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις.

Τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου τις υπογράφω ο ίδιος και όχι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας χωρίς έγκριση από Επιτελάρχη, Υπαρχηγό, Αρχηγό.

Ως προς τις συλλήψεις παρανόμων σας παραπέμπω στη συνέντευξή μου.

Δεν έχω συνηθίσει να παρακολουθώ τους ελεύθερους πολίτες. Η ασφάλεια έχει άλλο περιεχόμενο για μένα κι άλλο για όσους παραμένουν σε αντιλήψεις παλαιών εποχών.

Θα μπορούσα όμως να αναρωτηθώ αν γνωρίζει κάποιος από τη Ν.Δ. πού κινούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που επί της εποχής τους σκορπούσαν τον τρόμο στην Ελλάδα χωρίς να ελέγχονται από πουθενά.

Παραβιάσατε το Ν. 3907/11, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τώρα κάνετε μαθήματα ηθικής και ευθύνης.

Ως προς τις κρίσεις αξιωματικών δεν θέλω να υπενθυμίσω το σκοτεινό παρελθόν των κυβερνήσεων που δημιουργούσαν «δικό τους» στρατό και «δική τους» αστυνομία.

Μη φωνάζει τόσο πολύ ο ψεύτης και ο υποκριτής γιατί θα κουφαθεί ο ίδιος.

Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, όχι όπως κατά περίσταση και περίπτωση τον διαβάζουν και τον εφαρμόζουν μερικοί, αλλά όπως πράγματι ισχύουν σ' ένα πολιτισμένο Κράτος Δικαίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης»

ΝΔ: Τον Πανούση έχει ήδη διαψεύσει η Χριστοδουλοπούλου

Με νεότερη ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει πως στα όσα ψευδώς συνεχίζει να επικαλείται ο υπουργός δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Άλλωστε, η συνάδελφός του υπουργός η κ. Χριστοδουλοπούλου ήδη τον έχει διαψεύσει, όπως και οι συνεργάτες της, που έδωσαν τις εντολές, για να εκδοθεί το χθεσινό έγγραφο, το οποίο αποδεικνύεται ότι του κοινοποιήθηκε και προσωπικά.

Η εξέλιξη της υπόθεσης θα αποδείξει αν ο υπουργός υιοθετεί ή όχι τα περιλαμβανόμενα στο έγγραφο. Ανεξαρτήτως, όμως, της ουσίας η ανακοίνωσή του μιλάει από μόνη της.

«Ψεύτες», «υποκριτές», «κατασκευασμένες ειδήσεις», «προβοκάτσιες», «νεόκοποι» και «διαταγές συγγνώμης». Δεν είναι περίεργο. Η αριστερή ευαισθησία μετασχηματίζεται αυτοστιγμεί, όταν διαβεί το κατώφλι της εξουσίας. Οι χθεσινοί ευαίσθητοι αναδεικνύονται σε σημερινούς νεόκοπους αφέντες.

 

Σκληρή κόντρα για τους μετανάστες – Το έγγραφο και οι διαψεύσεις

Εχθές, το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. 

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός, όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίδεται χαρτί παραμονής 1 μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ενώ αν δε θέλουν θα τους δίδεται άδεια παραμονής έξι μηνών. Αν η περίοδος των έξι μηνών παρέλθει, δεν διευκρινίζεται μέχρι στιγμής τι διαδικασία θα ακολουθείται, και απλώς αναφέρεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη διαταγή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη ανοίγουν τα κέντρα κράτησης σε όλη την επικράτεια και όπου υπάρχουν αλλοδαποί θα αφήνονται ελεύθεροι με εξάμηνη άδεια (εκτός αν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα).

Η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού ήρθε με δηλώσεις στο Βήμα. «Δεν έχει βρει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα». 

Την ύπαρξη του εγγράφου επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και διευκρίνισε ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου. Την ευθύνη την έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο, τόνισε, άρα υπάρχει θέμα. Στην ίδια γραμμή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός και έχει ανακληθεί. Επί του περιεχομένου ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια.




Real.gr anoigoun ta kentra kratisis από realmedialive

Σκληρή ανακοίνωση Σαμαρά

"Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα", τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

"Δυστυχώς οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση", καταλήγει στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Επίθεση σε Σαμαρά

Στην παραπάνω ανακοίνωση απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου: «Σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη 'αποκάλυψη' προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!

Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή - άλλωστε όλοι ξέρουν πού έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί – απ’ όλους! Ας σταματήσουν, επιτέλους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία. Και ας γνωρίζουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Εν τω μεταξύ, το Real.gr παρουσιάζει το σχετικό έγγραφο το οποίο φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου Γ. Νίτσα, για το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων.

Πληροφορίες του Euro2day.gr πάντως αναφέρουν ότι στα κέντρα κράτησης οι αλλοδαποί εξέρχονται με το σταγονόμετρο και υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδειχτεί εγγράφως ότι διαθέτουν χώρο διαμονής, ενώ επίσης υποχρεούνται να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα.



Διαβάστε παρακάτω τη σχετική απόφαση με θέμα την «νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών»: 


Αντιδρούν οι συνοριοφύλακες

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων. Οπως αναφέρει:

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων.

Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η Μ Η κράτηση Κ Α Ν Ε Ν Ο Σ που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους - αφού ταυτοποιηθούν - θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.

Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη τη μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα ( έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες κ.ά.) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη).

Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φως ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες. Διευκόλυνε την εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθ' όσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Οφείλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας.

Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία - αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την πλευρά της οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίσει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές, αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v