Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ κατά Τσίπρα

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές δεσμεύσεις από τον επικεφαλής της Κομισιόν. «Ο Τσίπρας έχει την ικανότητα να θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Ποτέ όμως δεν έδωσε απαντήσεις». Κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις που δεν έχουν τα λεφτά να εκπληρώσουν, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μετωπική Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ κατά Τσίπρα

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές εξαγγελίες εξαπολύουν σήμερα τόσο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα", τονίζει σε δηλώσεις του στο ολλανδικό κανάλι RTZL ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. "Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά. Θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε.

Διέψευσε τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ. "Αυτό που έχουμε πει είναι ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης και εάν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε. Δεν το έχουμε συζητήσει ειδικότερα και σίγουρα δεν αναγνωρίζω τα νούμερα", τόνισε.      

Γιούνκερ: Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αλλάζουν τις συνθήκες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει πιο ευέλικτη προσέγγιση στην ελληνική κρίση χρέους, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει τη βασική κατάσταση.

"Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συνθήκες" είπε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais και συμπλήρωσε: "Είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρξει μία άλλη προσέγγιση στην ελληνική κρίση, μπορεί ακόμη να υπάρξει και περισσότερη ευελιξία. Η νίκη του Τσίπρα όμως δεν σου δίνει το δικαίωμα να αλλάξεις τα πάντα".

Όπως μεταδίδει το ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε μάλιστα πως πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν και υποστήριξε πως κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Έλληνες ψηφοφόρους

"Ο Τσίπρας έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα. Έχει αρχίσει να αναλαμβάνει ευθύνες. Έχει όμως ένα πρόβλημα: Να εξηγήσει ότι κάποιες από τις δεσμεύσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα υλοποιηθούν. Ο Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι έθεσε τις σωστές ερωτήσεις. Ποτέ όμως δεν έδωσε απαντήσεις" είπε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

"Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Το έλλειμμα και η ανεργία έχουν μειωθεί και η κατάσταση ξεκαθάρισε μέχρι τις εκλογές. Παρ' όλα αυτά, ο 27χρονος Έλληνας που δεν κατάφερε ποτέ να δουλέψει δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά μεγέθη. Ενδιαφέρεται για το ότι δεν έχει δουλειά. Και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία αυτό δεν θα αλλάξει γρήγορα, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις" συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν ήρθε το τέλος της τρόικας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: "Ο κόσμος ανακαλύπτει τώρα, ότι εδώ και χρόνια λένε πως θα πρέπει να μπει τέλος στην τρόικα. Κυρίως λόγω του προβλήματος αξιοπρέπειας. Ίσως να μην δείξαμε το δέοντα σεβασμό".

"Η δική μου προσέγγιση είναι πως οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης δεν έκατσαν να διαπραγματευτούν με την Κομισιόν ή το Eurogroup, αλλά με αξιωματούχους. Αυτό δεν ήταν σωστό. Υπάρχει και ένα δεύτερο πρόβλημα: Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα προσαρμογής είναι αναγκαίο να υπάρχει και εκτίμηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό δεν έγινε και τώρα βλέπουμε ότι το 25% των Ελλήνων έχουν αποκλειστεί από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει αυτές τις συνέπειες" κατέληξε ο Γιούνκερ.

Σόιμπλε: Πρώτα υλοποίηση όρων, μετά κεφάλαια

Εμμένει στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v