Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασινόπουλος για λίστα Λαγκάρντ: Έλειπαν τρία ονόματα από το αρχικό CD

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ τόνισε στην κατάθεσή του ότι κατά την διάρκεια δημιουργίας αντιγράφου της λίστας αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν τρία περισσότερα αρχεία από ό,τι στην λίστα που είχαν στα χέρια τους. Τι ρώτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Στασινόπουλος για λίστα Λαγκάρντ: Έλειπαν τρία ονόματα από το αρχικό CD

Μέσα σε ένα φάκελο που έφερε τα διακριτικά "πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ", παραδόθηκε στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ.

Στον κ. Στασινόπουλο το παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2012 , ο συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Κανελόπουλος. " Τον παρέλαβα, τον πρωτοκόλλησα. Τότε δεν ήξερα τί είχε μέσα. Σκέφτηκα όμως ότι μπορεί να είναι η λίστα Λαγκαρντ γιατί τότε όλοι μιλούσαν για αυτή".

Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος ενημέρωσε επί του θέματος τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη ο οποίος του ζήτησε να του παραδώσει επισήμως με διαβιβαστικό τον φάκελο. "Μετά πήγα στον Άρειο Πάγο , στον κ. Παντελή και ερχόμενος άκουγα στο ραδιόφωνο να λέει ότι ο Βενιζέλος παρέδωσε το στικάκι με την λίστα Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό. Τότε βεβαιώθηκα οτι ήταν η λίστα Λαγκάρντ".

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε και στην επιχείρηση που στήθηκε προκειμένου να μεταβεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, προκειμένου να παραλάβει εκ νέου την λίστα Λαγκάρντ, όταν οι αρχές διαπίστωσαν ότι η λίστα που είχε αρχικά σταλεί από τις γαλλικές αρχές είχε εξαφανιστεί.

Αφού περιέγραψε τις διαδικασίες, όταν πια η επιτροπή επέστρεψε στην Ελλάδα και του παρέδωσε το νέο CD εκείνος παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα και των μελών της επιτροπής έκανε αντίγραφο της νέας λίστας την οποία και έδωσε στον κ. Πεπόνη.

«Το πρωτότυπο το κράτησα εγώ και το έδωσα για επεξεργασία στην υπηρεσία που είχε αναλάβει την έρευνα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος, κατά την διάρκεια της δημιουργίας του αντιγράφου, αντελήφθησαν ότι υπήρχαν 2.062 αρχεία δηλαδή τρία περισσότερα από ότι στην λίστα που είχαν στα χέρια τους.

«Εκείνη την ώρα , δεν ξέρουμε ποια ήταν τα ονόματα. Αργότερα τα μάθαμε. Ήταν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Ρωσσώνης, και Σικιαρίδης».

Όπως είπε ο μάρτυρας συνολικά διαπιστώθηκε οτι είχαν αποκρύψει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέα κ. Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο κ. Στασινόπουλος παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος της λίστας Λαγκαρντ κάτι που όμως δεν έχει συμβεί καθώς πολλοί από τους εμπλεκόμενους ζητούν παράταση προκειμένου να προσκομίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους,.

Η κ. Ξενη Δημητρίου απεύθυνε αλλεπάλληλες ερωτήσεις στον μάρτυρα αναφορικά με πρόσωπο το οποίο περιέχεται στη λίστα και εμφανίζεται να έχει καταθέσεις περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Στασινόπουλος παραδέχθηκε την ύπαρξη του συγκεκριμένου προσώπου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι διαπιστώθηκε πως σχετίζεται με κάποιο fund.

Ο ίδιος πάντως επεσήμανε ότι " δεν γνωρίζει τελικώς τί έγινε γιατί έδωσε την σχετική εντολή στον διευθυντή". " Δεν λάμβανα γνώση ούτε της διαδικασίας, ούτε των αποτελεσμάτων", είπε.

Ο κ. Στασινόπουλος κατά την διάρκεια της κατάθεσης του άδειασε τους προκατόχους του κ. Διώτη και Καπελέρη καθώς υποστήριξε οτι ασχέτως πώς έφτασε η λίστα Λαγκαρντ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε ελεγθεί.

" Με όποιο τρόπο και αν έρθει μια πληροφορία στο ΣΔΟΕ πρέπει να γίνεται έλεγχος. Εάν μου έδινε ο κ. Παπακωνσταντίνου το CD θα το πρωτοκολλούσα και θα το ερευνούσα κανονικά".

ΕΙΣ: Τι θα γράφατε δηλαδή; πως θα το πρωτοκολλούσατε;
ΜΑΡΤ: Θα έλεγα ότι παρελήφθη από τον υπουργό και θα το έστελνα για έλεγχο,,,,
ΕΙΣ: Καλά, θεωρείται φυσιολογικό να διακινείται έτσι ένα cd με τόσο σημαντικά στοιχεία;
ΜΑΡΤ: Οχι δεν το θεωρώ φυσιολογικό να διακινούνται χέρι με χέρι οι λίστες. Το σωστό θα ήταν να πάει με πρωτόκολλο.

Oι συνήγοροι υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντινου απεύθυναν βροχή ερωτήσεων στον κ. Στασινόπουλο επιχειρώντας να αποδυναμώσουν την αξιοπιστία του.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν στην λανθασμένη, όπως απεδείχθη, διαρροή που υπήρξε σύμφωνα με την οποία στην Λίστα Λαγκαρντ περιλαμβανόταν και το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου..

Συνήγορος: Διαδόθηκε ότι το πολύ μεγάλο ποσό ανήκε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου;

Μαρτυρας: Στη σύσκεψη την ημέρα που ήρθαν τα στοιχεία από το Παρίσι ρωτούσαμε ποιός ξέρει για τη λίστα και ένας διευθυντής ανέφερε αυτό το όνομα . Δεν ξέρω πώς το είπε.

Πρόεδρος: Δεν είναι να παίζει κανείς με αυτά τα θέματα.

Συνήγορος: Το ελέγξατε αυτό το συγκεκριμένο, που διέρρευσε ως φημολογία;

Πρόεδρος: Έχει ερευνηθεί και έχει δοθεί απάντηση στη συγκεκριμένη κυρία ότι δεν έχει σχέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v