Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Τρεις ευκαιρίες για μεγάλα μπόνους

Η επιλογή της πληρωμής εντός Μαρτίου με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και οι... σεβαστές εκπτώσεις για Απρίλιο και Μάιο. Ποιο είναι το όφελος στην κάθε περίπτωση. Γιατί «κόπηκε» το σχέδιο διαγραφής κεφαλαίου.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Τρεις ευκαιρίες για μεγάλα μπόνους

Θέλετε να καθαρίσετε με τα ληξιπρόθεσμά σας χρέη στην εφορία μόνο με το κεφάλαιο; Έχετε αυτή τη «χρυσή» ευκαιρία έως το τέλος Μαρτίου, αν δεν αλλάξει και πάλι άποψη το υπουργείο Οικονομικών και καταθέσει στη Βουλή την νομοθετική ρύθμιση την οποία προανήγγειλε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Μέσα από τη συνέντευξή της στο Mega, η κ. Βαλαβάνη περιέγραψε νέα εκδοχή ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με μια ουσιαστική αλλαγή σε όσα είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου και αρκετές χρήσιμες λεπτομέρειες. Η ουσιαστική αλλαγή είναι αυτό που από την αρχή φαινόταν. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να πάει στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται «κούρεμα» κεφαλαίου.

Το απόσπασμα από τη συνέντευξη Βαλαβάνη είναι χαρακτηριστικό για τους λόγους που οδήγησαν στην υπαναχώρηση. «Απέναντί μου είχα από την αρχή όλο το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου, όλους τους φοροτεχνικούς με τους οποίους μίλησα, ακόμα και τη φορολογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μου έλεγαν ότι είναι λάθος. Δεν συνάντησα κανέναν που να ήταν υπέρ στο κούρεμα κεφαλαίου. Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει. Σκέφτηκα όμως: όταν μιλάμε για δημοκρατία και όλοι έχουν διαφορετική άποψη από τη δικιά μου, είναι σωστό να επιμείνω; Δεν το θεωρώ ήττα...».

Κάπως έτσι, λοιπόν, το «κούρεμα» του κεφαλαίου φεύγει από τη μέση.

Αντικαθίσταται από μια άλλη συμφέρουσα επιλογή για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία επιβαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις.

Περάστε, πληρώστε κεφάλαιο, τελειώσατε

Με τροπολογία η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα προβλέπεται πως όσοι εξοφλήσουν ως το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου το σύνολο του κεφαλαίου, όποιας φορολογικής οφειλής τους επιλέξουν, θα κερδίσουν πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων.

Η εναλλακτική αυτή είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο φορολογούμενος, σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, μπορεί να επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να διευθετήσει μία φορολογική οφειλή με τις μεγαλύτερες προσαυξήσεις, ώστε να έχει το μέγιστο κέρδος.

Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ (κεφάλαιο) στο οποίο έχουν προστεθεί 2.000 ευρώ προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος σβήνει τη συνολική οφειλή αν καταβάλει έως το τέλος Μαρτίου 1.000 ευρώ. Αυτόματα οι προσαυξήσεις διαγράφονται.

Εναλλακτικά, μπορεί να δώσει ποσοστό του κεφαλαίου διαγράφοντας αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος καταβάλει 500 ευρώ κεφαλαίου, αυτόματα θα σβήσει το 50% των προσαυξήσεων και έτσι με την καταβολή 500 ευρώ θα έχει περιορίσει την οφειλή του από τα 3.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ.

Και άλλες ευκαιρίες

Μετά τη ρύθμιση-εξπρές, έρχεται η παραλλαγή της αρχικής εκδοχής πληρώνω κάτι και σβήνω το ισόποσο. Η διαφορά τώρα είναι ότι σβήνουν μόνο προσαυξήσεις, όχι κεφάλαιο.

Στη δεύτερη φάση της ρύθμισης λοιπόν, όσοι ενταχθούν στο σύστημα των 100 δόσεων έως το τέλος Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια προκαταβολή (τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης) και να σβήσουν με αυτό τον τρόπο το ισόποσο των προσαυξήσεων. Για οφειλή 1.000 ευρώ με προσαυξήσεις 2.000 ευρώ, αν ο φορολογούμενος καταβάλει εφάπαξ 1.000 ευρώ, διαγράφονται άλλα 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ μπαίνουν στις 100 δόσεις.

Στην τρίτη φάση της ρύθμισης, όσοι ενταχθούν έως το τέλος Μαΐου δεν θα έχουν μπόνους διαγραφής προσαυξήσεων με το παραπάνω σύστημα. Θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους σε έως 100 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογη με το πλήθος των δόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v