Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Υπάρχουν εναλλακτικές για… χρήμα

Σε άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ποντάρει ο ΥΠΟΙΚ. Απέδωσε σε «αδράνεια» την αναφορά Μέρκελ στην τρόικα. Δεν υπάρχει μεθόδευση για τρίτο δάνειο, υποστηρίζει.

Βαρουφάκης: Υπάρχουν εναλλακτικές για… χρήμα

Με διαβατήριο τη δέσμη των έξι πρώτων μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσδοκά άμεση άρση των περιορισμών χρηματοδότησης που έχει επιβάλει η ΕΚΤ, αν και όπως προκύπτει από την ομιλία του σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται αύριο.

«Η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurοgroup της Δευτέρας και είτε σε αυτό είτε στο επόμενο θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης» ανάφερε για να παραπέμψει παράλληλα στις δηλώσεις Ντράγκι σύμφωνα με τις οποίες αν η τεχνική πρόοδος των διαπραγματεύσεων γίνει πιο συγκεκριμένη, η ΕΚΤ θα ανοίξει ξανά την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε χρηματοδότηση με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Η συνολική τοποθέτηση του υπουργού, κόβει κατά πάσα πιθανότητα κάθε ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποφασίσει την άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα στην αυριανή της συνεδρίαση, εκτός και αν γίνει ένα... θαύμα.

Στα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη πάντως, θαύματα μάλλον δεν περιλαμβάνονται. Ο υπουργός, απαντώντας στο υποθετικό σενάριο να μη δοθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ εντός Μαρτίου, απάντησε πως έχουμε εναλλακτικές. Τις εναλλακτικές αυτές βέβαια δεν αποκάλυψε, σημείωσε όμως με νόημα πως όταν πηγαίνεις σε μια μάχη δεν συζητάς την ήττα.

Είχε προηγηθεί ερώτηση για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος εντός Μαρτίου, το οποίο και απέκλεισε εμμέσως εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Οι διαβεβαιώσεις συνοδεύτηκαν από τη διακήρυξη «λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό, από το οποίο ο κ. Βαρουφάκης αποχώρησε προκειμένου να μιλήσει στο ελληνο-γαλλικό. Στο συμβούλιο, συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα ρευστότητας και χρηματοδότησης των επομένων εβδομάδων ενώ νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση των εργαλείων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας...

Κατά τα λοιπά από την μακρά τοποθέτηση Βαρουφάκη στην εκδήλωση του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου ξεχωρίζουν οι αναφορές του:

1.«Δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο». «Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις» σχολίασε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση» είπε.

2. Η Μέρκελ και η δύναμη της αδράνειας. Ο Υπουργός χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της «αδράνειας» (συνήθειας) επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη. «Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει» σχολίασε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή.

3. Τα πρώτα ισοδύναμα. Θα υπάρξουν περικοπές δαπανών ως ισοδύναμο για το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. «Εχουμε ήδη βρει αυτό που ονομάζετε ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Γιούνκερ σε ισοδύναμα μέτρα για το κόστος που θα έχει το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

4. Αποκρατικοποιήσεις. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» είπε, περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» (δηλαδή ΣΔΙΤ) ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο.

5. Το... σχόλιο. «Δεν έχω συνηθίσει να υπόκειμαι στους κανόνες της διπλωματίας, αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v