Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει... Σουδάν

Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε θα είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία που θα έχει παραβεί τις δεσμεύσεις της προς το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Telegraph.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει... Σουδάν

Μπορεί να αυξάνεται η αισιοδοξία των αγορών ότι το άμεσο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είναι διασφαλισμένο μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο η πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται δύσκολη για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Telegraph.

Όπως αναφέρει, ο Μάρτιος αποτελείται από τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με την πρώτη πληρωμή ύψους 300 εκατ. ευρώ να λήγει αύριο Παρασκευή, ενώ υπάρχουν και αποπληρωμές βραχυπρόθεσμων ομολόγων 4,5 δισ. ευρώ που λήγουν αυτόν τον μήνα.

Δεδομένου ότι η χώρα δεν θα λάβει την υποδόση πριν από τον Απρίλιο, η νέα κυβέρνηση έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει την τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι του ΔΝΤ.

Εάν δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις δόσεις, τότε η Ελλάδα θα μπει στην ατιμωτική λίστα των διεθνών παριών και κρατών που έχουν διαλυθεί από τους πολέμους, ενώ θα είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία μετά από 70 χρόνια που θα παραβεί τις δεσμεύσεις της προς το ΔΝΤ.

Όμως, οι πιέσεις στα δημοσιονομικά της δεν δείχνουν να υποχωρούν. Η εκροή κεφαλαίων επιταχύνθηκε στα 64 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την JP Morgan. Οι ελληνικές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας και τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει από τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει προσπαθήσει να κατεβάσει τους τόνους δεσμευόμενος να «βγάλει αίμα από την πέτρα» προκειμένου να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

«Θα το κάνουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Associated Press.

Ωστόσο, οι Έλληνες ξεμένουν από επιλογές, και μάλιστα γρήγορα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v