Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Το πρακτορείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις απειλεί την Ελλάδα με ύφεση και χρεοκοπία. Οι υποχρεώσεις αυτής της εβδομάδας και ο αργός θάνατος του ιδιωτικού τομέα. Ο εσωτερικός δανεισμός.

BBG: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα στήριξης συνεχίζονται για έβδομο μήνα, ενδεχόμενο αδιέξοδο κινδυνεύει να φέρει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση ή ακόμη και στη χρεοκοπία μέσα σε λίγες εβδομάδες» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup και οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να αποπληρώσει 6,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Παράλληλα, οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό κάνουν λόγο για έλλειμμα ρευστότητας 2,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο και στα φορολογικά έσοδα άνοιξε τον Ιανουάριο τρύπα 217 εκατ. ευρώ» αναφέρει το πρακτορείο

«Δεν υπάρχει περίπτωση η διένεξη να μην επηρεάσει την οικονομία» δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής για Το Ποτάμι, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Όλες οι επενδύσεις έχουν παγώσει περιμένοντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων».

Το πρακτορείο επισημαίνει τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης.

«Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως η Ελλάδα μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει τα δικά της αποθεματικά για να βγάλει το μήνα. Τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, όπου περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ, μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες» αναφέρει το πρακτορείο.

Σημειώνει μάλιστα τη χθεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ όπου αναφέρεται ότι ο εσωτερικός δανεισμός είναι συνηθισμένη πρακτική.

«Επαναλαμβανόμενοι σχολιασμοί που εμφανίζουν αυτήν την πάγια τακτική του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως έκτακτο γεγονός δεν συμβάλλουν θετικά, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, για την οικονομία και παράλληλα εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο σώμα των συνταξιούχων της χώρας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να συμβάλει στη δημιουργία ρευστότητας «με κάθε δυνατό μέσο».

«Ο χρόνος γυρνάει για το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης. Η Ελλάδα χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εβδομάδας αγγίζουν τα 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 913 εκατ. ευρώ οφείλονται στο ΔΝΤ».

Ακόμη κι αν η Ελλάδα καταφέρει με κάποιο τρόπο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μήνα χωρίς τη δόση, ο ιδιωτικός τομέας της μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρός για να αντέξει αυτή τη μακρά αναβολή. «Αυτή η ακινητοποίηση πλήττει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας» είπε ο κ. Θεοχάρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v